Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Πρωτεΐνη: Ποιος τύπος προστατεύει από την υπέρταση

Η ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει πρωτεΐνη από διαφορετικές «πηγές» μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Hypertension, περιοδικό της American Heart Association.

Αποτελεί μία από τις πιο κοινές παθήσεις, «πρόδρομο» καρδιαγγειακών ζητημάτων. Αν αφεθεί δίχως θεραπεία, η υψηλή αρτηριακή πίεση βλάπτει το κυκλοφορικό σύστημα, αυξάνοντας τις πιθανότητες καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Τα καλά νέα ωστόσο, είναι ότι μπορείτε να την ρυθμίσετε μέσα από την κατάλληλη διατροφή.

Πρωτεΐνη VS υπέρτασης

Υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της κακής ποιότητας διατροφής και του αυξημένου κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου και θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο. Στην διατροφική καθοδήγηση του 2021 για τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας, η American Heart Association μας συμβουλεύει να καταναλώνουμε πρωτεΐνη, από φυτικές «πηγές», που μπορεί να περιλαμβάνουν θαλασσινά και γαλακτοκομικά τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή χωρίς λιπαρά όπως και άπαχα κομμάτια και μη επεξεργασμένα κρέατα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μία έως και δύο μερίδες πρωτεΐνης καθημερινά αρκούν.

Οι συγγραφείς της μελέτης ανέλυσαν δεδομένα υγείας για σχεδόν 12.200 ενήλικες που ζούσαν στην Κίνα και συμμετείχαν σε τουλάχιστον δύο από τους επτά γύρους της Έρευνας για την Υγεία και τη Διατροφή της Κίνας από το 1997 έως το 2015 (έρευνες πραγματοποιούνται κάθε 2-4 χρόνια). Η αρχική έρευνα χρησιμοποιήθηκε ως βάση, ενώ τα δεδομένα από τον τελευταίο γύρο τους χρησιμοποιήθηκαν ως συνέχεια για σύγκριση. Οι συμμετέχοντες ήταν κατά μέσο όρο ηλικίας 41 ετών και το 47% ήταν άνδρες.

Κατά την ανάλυση των δεδομένων διαπιστώθηκε ότι περισσότερο από το 35% των σχεδόν 12.200 συμμετεχόντων ανέπτυξε υψηλά επίπεδα υπέρτασης κατά το διάστημα παρακολούθησης.

Πόσες «πηγές» μας προστατεύουν;

Σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες με τη χαμηλότερη βαθμολογία ποικιλίας ως προς την πρόσληψη πρωτεΐνης (λιγότερο από 2), εκείνοι με την υψηλότερη βαθμολογία ποικιλίας (4 ή και περισσότερες) είχαν 66% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση.

Για κάθε έναν από τους 8 τύπους πρωτεΐνης, υπήρχε ένα παράθυρο ποσότητας κατανάλωσης όπου ο κίνδυνος υπέρτασης ήταν χαμηλότερος. Οι ερευνητές το περιέγραψαν ως το κατάλληλο επίπεδο κατανάλωσης. Όταν λήφθηκε υπόψη η συνολική ποσότητα πρωτεϊνικής πρόσληψης, η ποσότητα που καταναλώθηκε χωρίστηκε σε πέντε κατηγορίες από τη ελάχιστη έως τη μεγαλύτερη πρόσληψη.

Οι άνθρωποι που κατανάλωναν τη λιγότερη ποσότητα ολικής πρωτεΐνης και εκείνοι που έτρωγαν την περισσότερη είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης. «Το μήνυμα για την υγεία της καρδιάς είναι ότι προσλαμβάνοντας πρωτεΐνη από διαφορετικές πηγές αντί να εστιάζουμε μόνο σε μία, έχουμε περισσότερες πιθανότητες να αποφύγουμε την εμφάνιση υπέρτασης» καταλήγουν οι ερευνητές.

Tags
Back to top button