Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Προσοχή: Aυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει να βράζετε δεύτερη φορά το ήδη βρασμένο νερό

Στους περισσότερους αν όχι σε όλους μας έχει συμβεί να βάλουμε λίγο νερό να βράσει για να φτιάξουμε κάτι και να το ξεχάσουμε, να κρυώσει, χωρίς ωστόσο να το χρησιμοποιήσουμε.

Αμέσως, μπορεί να σκεφτούμε ότι μπορούμε απλά να ξαναβράσουμε το νερό. Αυτό όμως είναι λάθος.

Όταν βράσει το νερό, η χημεία του αλλάζει, το οποίο είναι συνήθως ένα καλό πράγμα, αφού σκοτώνονται τυχόν μικρόβια, αποβάλλονται οι πτητικές ενώσεις και διαλύονται επιβλαβή αέρια. Αυτός είναι ο λόγος που το βρασμένο νερό είναι πάντα ασφαλές για κατανάλωση.

Εάν, όμως, το νερό βράσει πάρα πολύ ή το ήδη βρασμένο νερό το βράσουμε ξανά, οι χημικές ενώσεις αλλάζουν προς το χειρότερο αυτήν τη φορά. Αν αφήσετε το νερό να βράσει πάρα πολύ, τότε στην ποσότητα που απομένει στο σκεύος συγκεντρώνονται περισσότερες βλαβερές χημικές ουσίες, από ό,τι αν σταματήσετε την βράση εγκαίρως.

Αυτές οι χημικές ουσίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν αρσενικό, νιτρικά άλατα και φθόριο. Ακόμη και τα μέταλλα που είναι υγιή για τον οργανισμό μπορεί να γίνουν επικίνδυνα όταν τα καταναλώσουμε σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις.

Τέτοιο για παράδειγμα είναι το άλας ασβεστίου το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε πέτρες στα νεφρά και χολόλιθους, όταν καταναλωθεί σε μεγάλη συγκέντρωση.

Αρσενικό

Η έκθεση σε αρσενικό μπορεί να οδηγήσει σε τοξικότητα, που μπορεί να αναπτυχθεί αργά επί σειρά ετών, ανάλογα με το επίπεδο της έκθεσης. Οι κίνδυνοι από την τοξικότητα του αρσενικού περιλαμβάνουν την περιφερική νευροπάθεια, γαστρεντερικά συμπτώματα, αλλοιώσεις του δέρματος, τον διαβήτη, νεφρικά προβλήματα, καρδιαγγειακές παθήσεις, ακόμη και καρκίνο.

Νιτρικά άλατα

Τα νιτρικά άλατα βρίσκονται φυσικά σε όλη τη γη, το έδαφος, το νερό και τον αέρα. Ωστόσο, ως χημική ουσία μπορεί να καταστούν επιβλαβή, όταν χρησιμοποιούνται ως συντηρητικό τροφών, όπως σε αλλαντικά, ή όταν εκτίθενται σε υψηλή θερμότητα, όπως όταν βράζει το νερό. Όταν τα νιτρικά άλατα εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες, μπορούν να μετατραπούν σε νιτροζαμίνες, οι οποίες είναι καρκινογόνες.

Τα νιτρικά άλατα έχουν συνδεθεί με πολλές ασθένειες, όπως η λευχαιμία, το μη-Hodkin λέμφωμα και διάφοροι τύποι καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων του παχέος εντέρου, της κύστης, των ωοθηκών, του στομάχου, του παγκρέατος και του καρκίνου του οισοφάγου.

Φθόριο

Πολλές μελέτες έχουν γίνει για το φθόριο στο πόσιμο νερό. Η αλήθεια είναι ότι, υπό ορισμένες συνθήκες, θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για την υγεία σας. Το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ πήρε τα δεδομένα από περισσότερες από 27 μελέτες που διεξήχθησαν για 22 χρόνια και συνέδεαν την έκθεση σε φθόριο με νευρολογικές παθήσεις και μείωση της γνωστικής λειτουργίας στα παιδιά.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Environment Health Sciences και έδειξαν ότι το αυξημένο φθόριο στο πόσιμο νερό οδήγησε σε χαμηλότερο δείκτη IQ μεταξύ των παιδιών. Μια πιο πρόσφατη μελέτη που ολοκληρώθηκε το 2013 συνέδεσε το φθορίου με μειωμένα ποσοστά γονιμότητας στα αρσενικά ποντίκια.

Tags
Back to top button