Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Πόλεμος» ενάντια στην Χριστιανοσύνη στην Ελλάδα: 600 περιστατικά επιθέσεων μέσα σε ένα χρόνο

«Πόλεμος» βρίσκεται σε εξέλιξη ενάντια στην Χριστιανοσύνη στην Ελλάδα, καθώς ήλθαν στο φως από το αρμόδιο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων 600 περιστατικά μέσα σε ένα χρόνο.

Το Τμήμα Θρησκευτικών Ελευθεριών και Διαθρησκευτικών Σχέσεων της Διεύθυνσης Θρησκευτικής Εκπαίδευσης και Διαθρησκευτικών Σχέσεων της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων δημοσιοποιεί την «Έκθεση για τα Περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας στην Ελλάδα» που έλαβαν χώρα κατά το έτος 2023.

Στο Εισαγωγικό μέρος (Ι) παρουσιάζεται το ιστορικό και το ισχύον θεσμικό πλαίσιο της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων, καθώς και το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας στην Ελλάδα, με ειδική αναφορά στην ανέγερση και λειτουργία λατρευτικών χώρων. Ακολούθως, γίνεται αναφορά στο Δίκτυο καταγραφής περιστατικών, προσδιορίζονται τα είδη χώρων θρησκευτικής σημασίας που ελήφθησαν υπόψη και παρατίθεται κατάλογος με τους συνεργαζόμενους θρησκευτικούς και κρατικούς φορείς.

Στο δεύτερο μέρος (ΙΙ) παρατίθενται τα πάσης φύσεως περιστατικά σε βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας, τα οποία περιήλθαν σε γνώση της Υπηρεσίας, ανά θρησκευτική κοινότητα, συνοδευόμενα από ιστορικά, νομικά και στατιστικά στοιχεία κατά περίπτωση.

Συνολικά, για το έτος 2023 καταγράφηκαν 608 περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας, κατανεμόμενα ανά θρήσκευμα ως ακολούθως:

Χριστιανισμός: 599 περιστατικά πάσης φύσεως (βανδαλισμοί, διαρρήξεις, κλοπές, ληστείες, ιεροσυλίες, νεκροσυλίες, συλήσεις τάφων, εμπρησμοί και λοιπές βεβηλώσεις).

Οι ΗΠΑ ζητούν απαντήσεις από τη Συρία για τις επιθέσεις σε μειονότητες και ο Αλ Τζολάνι «τείνει χείρα φιλίας» στους Χριστιανούς

Ειδικότερα:

Ορθόδοξη Εκκλησία: 591 περιστατικά ήτοι το 97,20% επί του συνόλου,

Γνήσιοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί (Γ.Ο.Χ.): 6 περιστατικά ήτοι το 0,99% επί του συνόλου,

Χριστιανοί Μάρτυρες του Ιεχωβά: 2 περιστατικά ήτοι το 0,33% επί του συνόλου,

Ιουδαϊσμός: 6 περιστατικά αντισημιτικού χαρακτήρα, ήτοι το 0,99% επί του συνόλου.

Μουσουλμανισμός: 3 περιστατικά, ήτοι το 0,49% επί του συνόλου.

Στο τρίτο μέρος (ΙΙΙ) ακολουθεί γεωγραφική και στατιστική απεικόνιση των δεδομένων υπό μορφή χαρτών και γραφημάτων, με αποτύπωση: α) της γεωγραφικής κατανομής των περιστατικών στην Επικράτεια ανά Θρήσκευμα,

β) της γεωγραφικής κατανομής του συνόλου των καταγεγραμμένων περιστατικών ανά Περιφέρεια,

γ) της χρονολογικής κατανομής των περιστατικών ανά μήνα,

δ) των εξιχνιασθέντων και μη εξιχνιασθέντων περιστατικών.

Η δήλωση του Γραμματέα

Ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων, κ. Γ. Καλαντζής στο εισαγωγικό του σημείωμα αναφέρει: «Πάντως, το γεγονός ότι τα κίνητρα των περιστατικών που καταγράφονται κάθε χρόνο στην Έκθεση δεν είναι στην πλειονότητά τους θρησκευτικά είναι πράγματι αισιόδοξο και ενθαρρυντικό. Η διαφύλαξη αυτού του κεκτημένου αποτελεί ευθύνη τόσο της Πολιτείας όσο και των θρησκευτικών κοινοτήτων. Η τήρηση του νόμου, η ανάπτυξη του διαθρησκειακού διαλόγου καθώς και η συνεργασία των θρησκευτικών κοινοτήτων με στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας, της ενδοοικογενειακής βίας και άλλων κοινωνικών προβλημάτων καθώς και τη στήριξη των νόμιμων μεταναστών και προσφύγων για την επιτυχή ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία αποτελούν προϋποθέσεις για την προστασία ενός κεκτημένου για το οποίο η Ελλάδα δικαίως είναι υπερήφανη».

 

Tags
Back to top button