Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Πλανήτης Άρης: Εκεί που ο ήχος είναι διαφορετικός από τη γη

Φανταστείτε ότι βρίσκεστε σε μια συναυλία που γίνεται στον πλανήτη Άρη. Κάθεστε μπροστά μπροστά, κοντά στη σκηνή και η συναυλία αρχίζει. Τι θα ακούσετε από το κλασσικό έργο που θα παίζει η ορχήστρα;

Η απάντηση είναι πως θα ακούσετε ένα συνονθύλευμα ήχων που θα σας ζαλίσει. Θα ακούγατε πρώτα τους υψηλούς τόνους από τα φλάουτα, τα βιολιά και την άρπα και στη συνέχεια θα έφταναν στα αυτιά σας οι ήχοι από το βιολοντσέλο και τα τύμπανα.

«55 Cancri e»: Ο εξωπλανήτης «κόλαση» που μελετά η ΝASA

Και αυτό γιατί ο ήχος στον Άρη δεν ταξιδεύει ομοιόμορφα όπως στη γη, αλλά εξαρτάται από τη συχνότητα. Όσο πιο ψηλή είναι τόσο γρηγορότερα ταξιδεύει και όσο πιο μπάσα τόσο αργότερα.

Και για να σας λύσουμε την απορία με αυτό το φανταστικό πείραμα σας λέμε ότι ο ήχος στον Άρη δεν ταξιδεύει μακριά. Για να ακούσετε κάτι θα πρέπει να βρίσκεστε κοντά στην πηγή του ήχου. Με άλλα λόγια εάν σε αυτήν την συναυλία στον Άρη καθόσασταν στις πίσω σειρές, θα βλέπατε τους μουσικούς να παίζουν τα όργανα, αλλά δεν θα ακούγατε το παραμικρό αφού ο ήχος δεν θα έφτανε μέχρι εκεί.

Όλα αυτά έχουν προκύψει από μετρήσεις και ηχογραφήσεις που έκανε το ρομποτικό όχημα «Perseverance Rover» το οποίο βρίσκεται στην επιφάνεια του πλανήτη και συλλέγει πληροφορίες.

Tags
Back to top button