Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Περίεργη αναβολή στην δίκη της Halk Bank: «Καρότο και μαστίγιο» από τις ΗΠΑ για να μείνει η Τουρκία στην Δύση;

Κύρια θέματα, Φάκελος Τουρκία • 04/05/2021 - 7:20
Περίεργη αναβολή στην δίκη της Halk Bank: «Καρότο και μαστίγιο» από τις ΗΠΑ για να μείνει η Τουρκία στην Δύση;

Μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων ο Ερντογάν παίρνει ανάσες

Αρθρογράφος: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

Mία περίεργη αναβολή πήρε η δίκη της τουρκικής τράπεζας Halk bank που θα ξεκινούσε σήμερα 3 Μαΐου στο περιφερειακό δικαστήριο του νότιου τμήματος της Νέας Υόρκης με τις κατηγορίες της συμμετοχής της σε κύκλωμα αποφυγής των κυρώσεων των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν επί μία πενταετία, από το 2012 μέχρι το 2016.

Είναι περίεργη γιατί γίνεται λίγες μόλις ημέρες μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον πρόεδρο Μπάιντεν και γιατί η υπόθεση της τράπεζας αγγίζει τον ίδιο τον Ρ.Τ.Ερντογάν και το στενό του περιβάλλον.

Εν ολίγοις όλα δείχνουν σαν η αναγνώριση της Γενοκτονίας να έγινε για να δειχτεί στον Ρ.Τ.Ερντογάν «πως εννοούμε ότι θα σας πληγώσουμε αν συνεχίσετε τα παιχνίδια με την Ρωσία» και αμέσως μετά υπάρχει υπαναχώρηση σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα (προσωρινά βέβαια) για να σταλθεί το μήνυμα ότι «ακόμα η Τουρκία μπορεί να επιστρέψει στην Δύση».

Αυτό να το έχουν υπόψη τους στην Αθήνα, για τις ΗΠΑ η Τουρκία δεν έχει τελειώσει, ο Ερντογάν είναι το πρόβλημα.

Τα πράγματα γεωπολιτικώς είναι ρευστά και ακόμα αμερικανικοί κύκλοι ελπίζουν πως η Τουρκία θα παραμείνει στην επιρροή τους.

Η Halkbank έχει ασκήσει έφεση όπως αναφέρει το HellasJournal αμφισβητώντας τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου με το επιχείρημα ότι είναι κρατική τράπεζα, και η εκδίκαση δεν μπορεί να ξεκινήσει μέχρι να αποφασίσει σχετικά το αρμόδιο εφετείο.

Η πορεία της υπόθεσης αναμένεται να έχει σημαντικές πολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις στην Τουρκία.

Σημειώνεται ότι η Halkbank έχει ήδη χάσει μία έφεση στην οποία επικαλούνταν την ασυλία του foreign sovereigns immunity act.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει διαμηνύσει ότι θα παραμείνει αμέτοχος στην υπόθεση, καθώς είναι θέμα των δικαστικών αρχών, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του που είχε προσπαθήσει να παρέμβει στο έργο της δικαιοσύνης υπέρ της Halkbank.

Η τράπεζα έχει χαρακτηρισθεί ως η Bad Bank του Ερντογάν και κατηγορείται ότι συμμετείχε σε ένα περίπλοκο ιστό εταιριών βιτρίνας που αντάλλασσαν ιρανικό αέριο με τουρκικό χρυσό, υπό την προστασία κορυφαίων αξιωματούχων της Τουρκίας και του Ιράν, οι οποίοι δωροδοκούνταν.

Αν καταδικασθεί κινδυνεύει με βαρύ πρόστιμο ή και αποκλεισμό από το διεθνές διατραπεζικό σύστημα Swift, κάτι που αναλυτές εκτιμούν ότι θα προκαλέσει την κατάρρευση της τράπεζας και ίσως και νέα τραπεζική κρίση στη γείτονα.

Στην Τουρκία πάντως την αναβολή την είδαν ως «μη συμπτωματική»

 

Tags
Back to top button