Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΙΣΤΟΡΙΑ

Πέντε από τα σπουδαιότερα μνημεία μας: «Οδοιπορικό» στην Αρχαία Ελλάδα

Η Ελλάδα είναι μία χώρα όπου σε όποιο μέρος της και εάν κοιτάξουμε θα ανακαλύψουμε ένα ακόμη θαύμα του αρχαίου κόσμου. Είναι σαν η τέχνη, η επιστήμη και η έμπνευση των θεών της αρχαιότητας να ενώθηκαν, ούτως ώστε να δημιουργήσουν μερικά από τα σημαντικότερα μνημεία της ανθρωπότητας.

Η Αθήνα, φυσικά ξεχωρίζει καθώς η Ακρόπολη, με τον Παρθενώνα, το Ερέχθειο και τα Προπύλαια είναι σύμβολο του παγκόσμιου πολιτισμού. Την ίδια στιγμή, η αρχαία Ολυμπία στην Πελοπόννησο με τον Ναό του Δία, της Ήρας, τα ολυμπιακά στάδια και τα υπόλοιπα μνημεία της, έχει ξεχωριστή επίσης θέση στην παγκόσμια κληρονομιά, ενώ ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών, η Δήλος, η αρχαία Λίνδος, η Σαμοθράκη, η Βεργίνα, το Δίον, η αρχαία Δωδώνη, η αρχαία Επίδαυρος και τόσα άλλα μέρη προσελκύουν το ενδιαφέρον όλης της Γης.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που καταφθάνει κάθε χρόνο στη χώρα μας, πλήθος τουριστών από τα πέρατα του κόσμου, έτσι ώστε να θαυμάσει τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Από το πιο γνωστό μέχρι το πιο απόμερο χωριό της χώρας μας, η αρχαιότητα είναι «παρούσα» στην Ελλάδα και παρακάτω συγκεντρώσαμε μερικά από τα πιο γνωστά πολιτιστικά μνημεία της χώρας μας, που όλοι οφείλουμε να δούμε από κοντά.

Η Ακρόπολη των Αθηνών

Το 1987, η UNESCO κατέταξε την Ακρόπολη ως «παγκόσμιο σύμβολο του μυαλού και του αρχαίου πολιτισμού» στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Η Ακρόπολη με τη μορφή που γνωρίζουμε σήμερα σχεδιάστηκε την εποχή του Περικλή και στέκεται στο βραχώδες ύψωμά της της από τον 5ο αιώνα π.Χ. Βρίσκεται σε μια περιοχή έκτασης μικρότερη των επτά στρεμμάτων και είναι περιφραγμένη με τείχος.

Αναμφισβήτητα είναι η πιο αξιόλογη ομάδα μνημείων που παρήγαγε ποτέ ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός: Τα Προπύλαια, η μνημειώδης είσοδος του βράχου είναι σχεδιασμένη για να εντυπωσιάζει τους επισκέπτες, ο Παρθενώνας είναι ο πιο αριστουργηματικός από τους ελληνικούς ναούς - οι τεχνικές βελτιώσεις και οι οπτικές διορθώσεις προσδίδουν στο κτίριο ενότητα και συνοχή.

Ο Ναός της Αθηνάς Νίκης, χαρακτηρίζεται ως ένα από τα πιο αξιοσημείωτα κτίρια της Ακρόπολης, είναι ένας μικροσκοπικός ναός που αποτελείται από έναν ενιαίο θάλαμο που φιλοξενούσε αρχικά το άγαλμα της Αθηνάς Νίκης, σύμβολο της νίκης. Το Ερέχθειο με τις Καρυάτιδες συμπληρώνει έναν αρχαιολογικό χώρο – σύμβολο του πολιτισμού.

Ο Ναός της Αφαίας

Στην Αίγινα βρίσκεται ο Ναός της (Αθηνάς) Αφαίας. Περιτριγυρισμένος από πεύκα και μακριά από την πόλη, ο ναός είναι ένα μεγαλοπρεπές οικοδόμημα και ένας από τους τρεις ναούς που αποτελούν το λεγόμενο Ιερό Τρίγωνο, μαζί με τον Παρθενώνα και τον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, δηλαδή ένα νοητό ισοσκελές τρίγωνο, το ιερό τρίγωνο της αρχαιότητας, που οι αρχαίοι Έλληνες φρόντιζαν να τηρούν όταν πρόκειται για την αρχιτεκτονική και ενέργεια ενός ναού. Αξίζει να αναφερθεί πως όταν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή, από τον Ναό της Αφαίας μπορεί κάποιος να δει τόσο τον Παρθενώνα όσο και το Σούνιο.

Οι Δελφοί

Οι Δελφοί, στη σημερινή Φωκίδα, ήταν «ο ομφαλός του κόσμου», δηλαδή το κέντρο του κόσμου για τους αρχαίους Έλληνες. Στο ονομαστό Μαντείο των Δελφών έρχονταν για να συμβουλευτούν την Πυθία, την ιέρεια που έδινε προφητείες για λογαριασμό του θεού Απόλλωνα και άκουγαν προσεκτικά όσα είχε να τους πει, ορίζοντας τις ζωές τους από τους χρησμούς της.

Σήμερα οι Δελφοί είναι ένας μεγάλος αρχαιολογικός χώρος, στις πλαγιές του Παρνασσού, σε ένα υπέροχο και σχεδόν ανέγγιχτο τοπίο που περιβάλλεται από ελιές και κυπαρίσσια. Το στάδιο, ο ναός του Απόλλωνα, οι αφιερωματικοί θησαυροί των πόλεων στον θεό, αλλά και το πολύ αξιόλογο μουσείο, όπου ξεχωρίζει ο Ηνίοχος, θα μας εντυπωσιάσουν.

Το Αρχαίο θέατρο Επιδαύρου

Στην Επίδαυρο βρίσκεται το πιο καλά διατηρημένο θέατρο του αρχαίου κόσμου – μάλιστα βρίσκεται σε χρήση ως σήμερα, καθώς κάθε χρόνο λαμβάνουν χώρα εκεί παραστάσεις υπό το Φεστιβάλ Επιδαύρου, με χιλιάδες θεατές από όλη τη χώρα.

Το θέατρο κατασκευάστηκε τον 4ο πΧ αιώνα και πήρε την τελική του μορφή τον 2ο πΧ αιώνα. Έχει χωρητικότητα περίπου 14.000 θεατών και φημίζεται για την ακουστική του που είναι τέλεια σε όλη τη χωρητικότητά του.

Η Αρχαία Ολυμπία

Ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας, της κοιτίδας των Ολυμπιακών Αγώνων φιλοξενεί ως σήμερα σπουδαία μνημεία της αρχαιότητας. Ο Ναός του Δία ήταν ένα μεγαλοπρεπέστατο οικοδόμημα, όπως μαρτυρούν τα ερείπιά του και φιλοξενούσε ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου: Το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία, έργο του γλύπτη Φειδία, βρισκόταν εδώ επί περίπου 1000 χρόνια.

Με ύψος 12 μέτρα κυριαρχούσε στον χώρο, που ήταν αφιερωμένος στον πατέρα των θεών – όπως και ολόκληρη η αρχαία Ολυμπία, που ονομαζόταν Άλτις – δηλαδή ιερό άλσος. Στην περιοχή μπορούμε να δούμε ακόμα το στάδιο από όπου ξεκίνησαν οι αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες περί το 776 πΧ, τον ναό της Ήρας και πολύ πλούσια εκθέματα στο μουσείο. Στις μέρες μας, εκεί τελείται κάθε 4 χρόνια η Αφή της Φλόγας των Ολυμπιακών Αγώνων και ξεκινά την πορεία της προς την πόλη όπου κάθε φορά τελούνται τα αθλήματα.

Tags
Back to top button