Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Πατάτες: Αυξάνουν τελικά τον κίνδυνο διαβήτη ή υπέρτασης;

 

Οι πατάτες έχουν κακή φήμη λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε υδατάνθρακες. Ωστόσο, μελέτη που δημοσιεύεται στο Journal of Nutritional Science υποστηρίζει ότι μπορεί να μην είναι τελικά τόσο ανθυγιεινές όσο νομίζαμε κάποτε.

Παρά τις ανησυχίες ότι οι πατάτες θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιομεταβολικών ασθενειών, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης δεν βρήκαν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν αυτόν τον ισχυρισμό.

Δείτε επίσης: Μωρό: Γίνεται να αλλάξουν χρώμα τα μάτια του;
Συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι δεν αυξάνουν τον κίνδυνο παθήσεων όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η υπέρταση σε υγιείς ενήλικες.

Διαβάστε επίσης: Μελιτζάνες: Γιατί δεν πρέπει να λείπουν από το πιάτο σας αυτό το καλοκαίρι

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι πατάτες δεν συσχετίστηκαν με κίνδυνο διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση ή αυξημένα τριγλυκερίδια, επειδή οι πατάτες είναι μια φυσική, μη επεξεργασμένη τροφή, αναφέρουν οι ειδικοί.

Τα οφέλη της πατάτας


Ενώ έχουμε την τάση να τις παραβλέπουμε ή ακόμα και να τις αποφεύγουμε, οι πατάτες – εάν δεν είναι επεξεργασμένες ή τηγανιτές – στην πραγματικότητα δεν μας βλάπτουν.

Στην πραγματικότητα, τα θρεπτικά τους συστατικά είναι πολλά και τα οφέλη τους για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας ακόμα περισσότερα.

Είναι πλούσιες σε μαγνήσιο, ποιοτικούς υδατάνθρακες και φυτικές ίνες. Μία μέτρια πατάτα είναι μια καλή πηγή καλίου, ένας ηλεκτρολύτης που βοηθά στη λειτουργία των μυών, του καρδιαγγειακού και του νευρικού συστήματος.

Είναι, επίσης, εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, η οποία δρα ως αντιοξειδωτικό για να βοηθήσει στην πρόληψη της κυτταρικής βλάβης.

Μάλιστα, οι πατάτες περιέχουν και ανθεκτικό άμυλο που, όπως υποδηλώνει το όνομά του, δεν διασπάται κατά την διαδικασία της πέψης και, ως εκ τούτου, δρα ως αδιάλυτη ίνα και πρεβιοτικό που τροφοδοτεί τα καλά βακτήρια στο έντερο, συμβάλλοντας στην καλύτερη κινητικότητά του.

Σύμφωνα με έρευνα στο Nutrition & Diabetes, το ανθεκτικό άμυλο φαίνεται πως μειώνει τις απότομες μεταβολές του σακχάρου στο αίμα ενώ βελτιώνει την αντίσταση και την ευαισθησία στην ινσουλίνη, ειδικά σε άτομα με διαβήτη.

Το μόνο πράγμα που πρέπει να προσέξετε είναι με τι τις συνδυάζετε και τον τρόπο που τις μαγειρεύετε.

Tags
Back to top button