Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πάσχα: Η μεγαλύτερη γιορτή του Χριστιανισμού θα «πέσει» καλοκαίρι

Υπάρχουν αρκετά παράδοξα στον υπολογισμό του Πάσχα από την στιγμή του καθορισμού του, σε σημείο που θα πέσει στο πάρα πολύ μακρινό μέλλον μέσα στο καλοκαίρι.

Οι Εβραίοι γιόρταζαν το Πάσχα κατά την ημέρα της Πανσέληνου που γινόταν μετά την εαρινή ισημερία και επειδή ο Χριστός αναστήθηκε μετά το Εβραϊκό Πάσχα, η Α’ Οικουμενική σύνοδος που έγινε στη Νίκαια της Βιθυνίας το 325 μ.Χ. καθόρισε τον παρακάτω συνοδικό κανόνα:

Το Πάσχα θα εορτάζεται την 1η Κυριακή μετά την Πανσέληνο, η οποία συμπίπτει ή έπεται της εαρινής ισημερίας.

Έτσι ποτέ δεν συμπίπτει το Εβραϊκό με το Χριστιανικό Πάσχα.

Για τον καθορισμό του Ορθοδόξου Πάσχα η εαρινή ισημερία, δηλαδή η ημερομηνία που η διάρκεια της ημέρας είναι ίση με την διάρκεια της νύχτας, υπολογίζεται σύμφωνα με το παλιό ημερολόγιο (Ιουλιανό ημερολόγιο) το οποίο όμως έχει αστρονομικά σφάλματα.

Αντίθετα οι Προτεστάντες και οι Καθολικοί ορίζουν την ημερομηνία της εαρινής ισημερίας σύμφωνα με το Γρηγοριανό ημερολόγιο, και αυτή η ημερομηνία είναι η 21 Μαρτίου, οπότε γιορτάζουν το Πάσχα από 22 Μαρτίου μέχρι 25 Απριλίου.

Τα σφάλματα του Ιουλιανού ημερολογίου έναντι στο Γρηγοριανό, τοποθετούν την εαρινή ισημερία στις 28 Μαρτίου, οπότε αν πέσει Κυριακή, το Πάσχα θα εορτασθεί στις 28+7 δηλαδή στις 4 Απριλίου.

Έρχονται οι έσχατοι καιροί! Κοινό Πάσχα κάθε χρόνο για Ορθόδοξους και Καθολικούς

Έτσι οι Ορθόδοξοι γιόρταζαν το Πάσχα από τις 4 Απριλίου και μετά, ενώ το αργότερο που έχει πέσει έως τώρα σύμφωνα με τους παραπάνω υπολογισμούς είναι η 8η Μαΐου.

Οι ακραίες αυτές ημερομηνίες είναι εξαιρετικά σπάνιες.

Το τελευταίο Πάσχα που έπεσε στις 4 Απριλίου ήταν το 2010 κάτι που δεν θα συμβεί ποτέ ξανά τόσο νωρίς. Το επόμενο πιο πρώιμο Πάσχα θα είναι το 2105 στις 5 Απριλίου, το οποίο και θα είναι επίσης το τελευταίο, ενώ το 2200, Πάσχα θα έχουμε στις 6 Απριλίου που κι αυτό με τη σειρά του θα είναι το τελευταίο.

Αντίστοιχα το πιο πρόσφατο όψιμο Πάσχα στις 8 Μαΐου, ήταν το 1983, το επόμενο θα είναι το 2078 και το 2173 θα πέσει για πρώτη φορά στις 9 Μαΐου.

Αν δεν αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού, το μακρινό... 2610 θα γιορτάσουν οι πολύ επόμενες γενιές το Πάσχα στις 13 Μαΐου και το 5270 την 1η Ιουνίου!

Όλα αυτά, αν η Ορθόδοξη εκκλησία αποφασίσει να μην αλλάξει τίποτα στον τρόπο υπολογισμού της ημερομηνίας του Πάσχα...

Tags
Back to top button