Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Travel

Παναγιά Χοζοβιώτισσα: Η προστάτιδα της Αμοργού σμιλεμένη πάνω στα βράχια (φωτό)

Χτισμένη ανάμεσα στα βράχια, η Μονή της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας, στην Αμοργό, είναι ορατή μόνο από το πέλαγος. Σαν λευκή ζωγραφιά, πάνω σε βράχους απειλητικούς κι απόκρημνους, με το Αιγαίο να απλώνεται γενναιόδωρα 300 μέτρα πιο κάτω. Το λευκό της χρώμα, που αντανακλά εκτυφλωτικά τον ήλιο, δεν υπήρχε βέβαια εξαρχής.

Η Μονή ήταν στην αρχή στα χρώματα της πέτρας που την περιβάλλει, καθώς στόχος ήταν να λειτουργεί ως ασφαλές παρατηρητήριο όπου εκείνοι που βρίσκονται μέσα θα μπορούν να παρακολουθούν χωρίς να είναι εύκολα ορατοί.

Στο λιτό, απέριττο και ταυτόχρονα επιβλητικό μοναστήρι ο επισκέπτης φτάνει ανεβαίνοντας περίπου 300 σκαλιά. Δεν έχει σημασία αν είναι κανείς θρήσκος ή όχι. Δεν μπορεί παρά να σταθεί με δέος μπροστά σε αυτό το παράξενο δημιούργημα του 1017, που έχει μήκος σαράντα μέτρα, πλάτος πέντε και σε ύψος εκτείνεται σε οκτώ ορόφους.

Στενές σκάλες, πέτρινες ή χτιστές, σκαλισμένες πάνω στον βράχο, συνδέουν τους ορόφους της Μονής. Ο εσωτερικός χώρος είναι δαιδαλώδης και περίπλοκος, με καμάρες, τόξα από πέτρες ή πωρόλιθο από τη Μήλο, δοκάρια και ξυλοδεσιές. Λαξευμένα στον βράχο είναι και τα κελιά των μοναχών, τα μαγειρεία, οι αποθήκες, τα πατητήρια και τα πηγάδια. Ο βράχος μεταμορφώνεται σε λειτουργικό οικοδομικό στοιχείο και όλο το μοναστήρι αναδεικνύεται σε εξαιρετικό δείγμα λαϊκής αρχιτεκτονικής. Και περνώντας από επίπεδο σε επίπεδο, από γωνιά σε γωνιά, οι φιλόξενοι μοναχοί κερνούν καφέ και λουκούμι τους επισκέπτες.

Μέσα στη μονή υπάρχουν δύο ενεπίγραφες εικόνες της Παναγίας και ένα εξαπτέρυγο που χρονολογείται από την εποχή του αυτοκράτορα Αλέξιου Α’ Κομνηνού. Οι εικόνες αποτελούν τις ζωντανές μαρτυρίες της καταγωγής της εικόνας, που προέρχεται από την περιοχή Χοζιβά ή Χόζοβο των Αγίων Τόπων, από όπου πήρε και το όνομά της.

Άλλωστε και το συγκεκριμένο σημείο όπου χτίστηκε το μοναστήρι είναι, όπως λέγεται, η ακριβής θέση που η Παναγία όρισε να κατασκευαστεί ο ναός της αφού έφτασε «δια θαλάσσης, με θαυματουργό τρόπο», όπως λέει η προφορική διήγηση, στον όρμο της Αγίας Άννας, κοντά στη Μονή.

Tags
Back to top button