Σικελία και ελληνική μυθολογία πάνε μαζί καθώς το νησί αποτελεί μέρος της ελληνικής Ιστορίας και του Ελληνισμού.
Με θέματα εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία, διακοσμεί παγκάκια και τοίχους του χωριού Ριμπέρα, στη δυτική Σικελία, ομάδα νέων καλλιτεχνών. Πρόκειται για μέλη του τοπικού συλλόγου «Tifeo» που έβαλαν ως στόχο ν’ αλλάξουν την εικόνα του μικρού αυτού χωριού στο Ν.Δ. άκρο της Ιταλίας.
Η Ριμπέρα βρίσκεται κοντά στην αρχαία ελληνική πόλη Ηράκλεια Μινώα (6ος αιώνας πΧ) που επηρέασε τη θεματολογία των νεαρών δημιουργών. Ανάμεσα στα θέματα που επέλεξαν ν’ αναπαραστήσουν είναι και αυτό του γιγαντιαίου τέρατος «Τυφών» που προστάτευε την Σικελία και οφείλει την ονομασία του ο σύλλογος.
Μιλώντας σε τοπική ενημερωτική πύλη, το μέλος του συλλόγου «Τifeo» Αντονέλλα Ρούσσο, εξήγησε τους λόγους που τα μέλη επέλεξαν τη συγκεκριμένη ονομασία, μ’ ευθεία αναφορά στην ελληνική μυθολογία.
«Ξεφυλλίζοντας τους διάφορους θρύλους, που αποτελούν μέρος της σικελικής μας παράδοσης, συναντήσαμε το «Tifeo».
Ο μύθος λέει ότι η Σικελία βοηθήθηκε από αυτό το γιγαντιαίο τέρας που ονομάζονταν Tifeo (Τυφών), ο οποίος τόλμησε να πάρει τη θέση του ουρανού αμφισβητώντας τον Δία.
Για αυτό καταδικάστηκε στο αιώνιο βασανιστήριο, να κινείται άγρια συνεχώς για να αποτινάξει από πάνω του το βάρος πόλεων και βουνών προκαλώντας σεισμούς.
Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, μας αρέσει η ονομασία Tifeo, θέλοντας ν΄ αποτινάξουμε τη γκρίζα και αδιάφορη εικόνα μέσα από την τέχνη, προσπαθώντας να αφυπνίσουμε συνειδήσεις» δήλωσε.
Έως σήμερα τα μέλη της ομάδας έχουν προχωρήσει σε πολλές παρεμβάσεις εξωραϊσμού και καλλωπισμού του χωριού, προκαλώντας θετικά σχόλια της τοπικής κοινωνίας. Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλούν τα παγκάκια, ζωγραφισμένα με θέματα από την ελληνική μυθολογία.