Ο Οικονομολόγος Δημήτρης Καζάκης βρέθηκε στην εκπομπή Εν Αθήναις και συζήτησε για καίρια ζητήματα που «καίνε» την αλληνική κοινωνία με τον Γιώργο Τράγκα. Ανάμεσα στα όσα είπαν ήταν οι συντάξεις πείνας και η οικονομική κατοχή την οποία βιώνει η Ελλάδα.
Ο Γιώργος Τράγκας ανέφερε ότι όσα λέει ο κος Καζάκης είναι πικρά αλλά αληθή. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι ζούμε την πλήρη έκπτωση δημοκρατικών θεσμών και την απάλειψη στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν υπάρχει υπουργείο που να μην δίνει για έγκριση στους ξένους όποιο νόμο θέλει να βγάλει.
Όπως χαραλτηριστικά ανέφερεο Δημήτρης Καζάκης: «Η απόφαση του Eurogroup μιλά για εργασιακά και θέλει να τελειώσουν οι συντάξεις, να ευχόμαστε να έχουμε εθνική σύνταξη σαν αυτή της Βουλγαρίας στα 128 ευρώ, καθώς χρειάζονται 17 δις για να χρηματοδοτηθούν οι συντάξεις και αναρωτιέμαι που θα τα βρει το κράτος».
Η συζήτηση συνεχίστηκε με τα εξής ερωτήματα, αν στην πενταετία η χώρα μας χάνει 300 ανθρώπους, σε μερικά χρόνια τι θα γίνει; Πως θα αντιμετωπίσουμε την Τουρκία, πως θα αντιμετωπίσουμε την αύξηση πληθυσμού στην Αλβανία, αν εμείς σε 3 δεκαετίας θα έχουμε «τελειώσει»; Ενώ την ίδια στιγμή θα έχουμε εισάγει χιλιάδες δυστυχισμένες ψυχές μεταναστών;
Ο κύριος Καζάκης σε αυτά τα καίρια ερωτήματα απαντά, ότι πρόκειται για εθνικό ζήτημα και για καθεστώς κατοχής σε οικονομικό επίπεδο. Πρόκειται για ανάληψη εκμετάλλευσης μιας χώρας χωρίς να τους ανήκει.
Στη συνέχεια της συζήτησης ο κύριος Καζάκης αναφέρθηκε στο πρόστυχο παιχνίδι που παίζεται με το χρέος, τόσο από το ΔΝΤ, όσο και από την ίδια την κυβέρνηση. Ψήφισαν ότι το χρέος είναι βιώσιμο, από τη στιγμή λοιπόν που ψηφίζει ότι το χρέος είναι βιώσιμο και το αποδέχεται, πως θα διαπραγματευτεί για τη βιωσιμότητα του;
Στο αγγλικό πρωίμιο του 2ου και 3ου μνημονίου λένε ότι η Ελλάδα πρέπει να συγκρίνεται με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Η Λαγκαρντ αυτή τη στιγμή διευκολύνει τους Ευρωπαίους, καθώς έπρεπε να βρουν αυτά τα επιπλέον χρήματα. Αναφέρθηκε σε ανακεφαλοποίση τραπεζων 10 δις. και πως θα γίνει αυτό; Ακόμα και με κούρεμα καταθέσεων. Θα ξεκινήσουν με τους ομολογιούχους τραπεζών. Θα γίνει με το σύστημα bailin- bailout. Ο στόχος είναι να μην μείνει τίποτα από τις καταθέσεις.
Συμπλήρωσαν επίσης, ότι 2 χρόνια που οι τράπεζες είναι επί περιορισμό, κάτι που δεν συμβαίνει ούτε σε πόλεμο. Από τον Ιούλιο του 2015 είμαστε σε capitalcontrols. Και έθεσαν το ερώτημα, μέσα στο 2016 που είμαστε υπό περιορισμό καταθέσεων και γκισέ , που δεν δίνονται δάνεια, που χρησιμοποίησαν 72 δις οι τράπεζες μας; Ενώ σημείωσαν το αξιοσημείωτο γεγονός, ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει ξένη τράπεζα. Υπάρχουν μόνο 4 συστημικές τράπεζες, κάτι που δεν συμβαίνει ούτε την υποσαχάρια Αφρική.