Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο θάνατος του Γέρου του Μοριά, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη (φωτό)

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης δεν έφυγε από εχθρικό βόλι σε κάποια απ’ τιςαναρίθμητες μάχες που έδωσε. Ούτε στη λαιμητόμο όπου τον είχε καταδικάσει η Βαυαροκρατία, ούτε στο υγρό και σκοτεινό κελλί του φρουρίου του Ναυπλίου, κατά τον εμφύλιο της Επανάστασης. Πέθανε ειρηνικά και ήσυχα στο σπίτι του στην Αθήνα. Ιδού το ιστορικό του γεγονότος:

Τη βραδιά του θανάτου του ήταν προσκεκλημένος σε βασιλικό χορό στο Παλάτι του Όθωνα. Εκεί χόρεψε, έφαγε και ήπιε περισσότερο απ’ ότι συνήθιζε, ευτυχής καθώς ήταν, αφού προ δύο ημερών είχε παντρέψει το μικρότερο παιδί του, τον Κωνσταντίνο (Κολίνο). Μετά επέστρεψε στο σπίτι του, που βρισκόταν κοντά στη σημερινή Βουλή.“Έπαθε αποπληξία  “κατά την 4η ώρα της νύκτας”. Δεν μπορούσε να κινηθεί ούτε να μιλήσει και μετά βίας ανέπνεε. Αν και ήρθαν οι καλύτεροι γιατροί της εποχής, δεν μπόρεσαν να κάνουν τίποτε περισσότερο απ’ το να παρατείνουν τις στιγμές του. Τον φλεβοτόμησαν, του έβαλαν βδέλλες (αφαίμαξη), χιόνι στην κεφαλή, καταπλάσματα από σιναπόσπορο στα πόδια. Πέθανε σε ηλικία 73 ετών, στις 04/02/1843 και “ώρα 11η” πρωινή”. Με το άκουσμα του θανάτου του, έκλεισαν όλα τα μαγαζιά και τα εργαστήρια στην Αθήνα και πλήθος κόσμου συνέρρεε στο σπίτι του. Οι παλαιοί συναγωνιστές του τον ασπάζονταν και έκλαιγαν με αναφιλητά. Κηρύχθηκε τριήμερο πένθος στη χώρα.Τον έντυσαν με στολή Στρατηγού, του έζωσαν τα σπαθί, του φόρεσαν τσαρούχια και  τον εναπόθεσαν στο φέρετρο τοποθετώντας στα πλάγια τον ασημένιο του θώρακα, την  περικεφαλαία του και τις σπαλέτες. Κάτω από τα πόδια του τοποθέτησαν την τούρκικη σημαία.*   Μπρούτζινο γλυπτό του προσώπου Κολοκοτρώνη. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης της σωρού του σε λαϊκό προσκύνημα, άγνωστος καλλιτέχνης αποτύπωσε επάνω στο νεκρικό κρεβάτι τη μορφή του σε γύψινο εκμαγείο. Με αυτό τον τρόπο διασώθηκαν πιστά και με ακρίβεια τα χαρακτηριστικά του προσώπου του Γέρου του Μοριά. Το ιστορικό και πολύτιμο αυτό εκμαγείο φυλάσσεται στο Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο της Αθήνας.  Η πομπή κατέβηκε από την οδό Ερμού και μπαίνοντας στην οδό Αίολου έφτασε στον ναό της Αγ. Ειρήνης, όπου εψάλη ή νεκρώσιμη ακολουθία. Την πομπή συνόδευαν, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας Κουντουριώτης, ο Αντιστράτηγος Τσώρτς, ο Υποστράτηγος Τζαβέλλας, οι Συνταγματάρχες Πλαπούτας και Μακρυγιάννης πολλές άλλες προσωπικότητες και κυρίως ένα τεράστιο πλήθος,  που όταν ή πομπή έφθασε στην εκκλησία οι τελευταίοι δεν είχαν μπει καν στην αρχή της Ερμού.Τον επικήδειο λόγο εξεφώνησε μία μεγάλη μορφή των γραμμάτων της εποχής, ο  Κων. Οικονόμου ο έξ Οικονόμων.         Ο Γέρος του Μωριά ετάφη αρχικά στο Α' Νεκροταφείο, αλλά το 1930 μεταφέρθηκαν τα οστά του στην Τρίπολη.      Το αίτημα αυτό των Αρκάδων, το αποδέχθηκε ο Πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος. Μάλιστα, συνόδευσε ο ίδιος τιμητικά τη μεταφορά των οστών του Ήρωα. 

*Η πολεμική  εξάρτυση του Κολοκοτρώνη βρίσκεται σήμερα στα Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Αθηνών.  

 

 Πηγές: akovos.gr, damiza,wordpress.com, kalimera-arkadia.gr

Tags
Back to top button