Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΙΣΤΟΡΙΑ

O Στάλιν και η κατάρα του Ταμερλάνου (φωτό)

Ο Ταμερλάνος υπήρξε ένα πρόσωπο σταθμός στην ιστορία του Μεσαίωνα. Αιμοδιψής κατακτητής, μεθυσμένος από το πάθος του για εξουσία, κατάφερε να κατακτήσει το μεγαλύτερο μέρος της Ασίας. Όχι όμως ως απελευθερωτής.

Ήταν ηγέτης, εξαίρετος πολεμιστής και ξακουστός ιππέας. Η σωματική δυσπλασία όμως που είχε εκ γενετής, με την αναπηρία στο δεξί του πόδι, τον γέμισε με μίσος. Το προσωνύμιο Τιμούρ Λανγκ, δηλαδή Τιμούρ ο Χωλός, τον έκανε ακόμα χειρότερο και πιο εκδικητικό απέναντι σε όλους.

Απ' όπου περνούσε έσπερνε το θάνατο, τον όλεθρο και την καταστροφή. Εξόντωνε τους αντιπάλους του με φρικιαστικούς θανάτους, τους οποίους απολάμβανε με ιδιαίτερη ικανοποίηση. Η απίστευτη φιλοδοξία του έβαλε στο στόχαστρό του και την κατάκτηση της Κίνας. Συγκέντρωσε 200.000 στρατό και ξεκίνησε μια εκστρατεία για την κατάκτηση της.

Η μοίρα όμως είχε αντίθετα σχέδια. Ο Ταμερλάνος αρρώστησε και πέθανε το 1405 από πανούκλα, αφήνοντας πίσω του τουλάχιστον 18 εκατομμύρια νεκρούς. Λέγεται ότι λίγο πριν να κλείσει τα μάτια του άφησε μια βαριά κατάρα για όποιον θα τάραζε τον «αιώνιο ύπνο του».

Αρκετούς αιώνες αργότερα στα μέσα της δεκαετίας του 1930, οι σοβιετικοί προσπάθησαν να φέρουν ξανά στην επιφάνεια τους μεγάλους άνδρες του παρελθόντος.

Λίγα χρόνια αργότερα, το 1941, ο ίδιος ο Στάλιν θα ενδιαφερθεί προσωπικά για τον μεγάλο κατακτητή της Ανατολής. Έστειλε αρχαιολόγους στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν να ανοίξουν τον τάφο του Ταμερλάνου.

Οι κάτοικοι που ήξεραν την κατάρα αλλά και οι μουσουλμάνοι ιερείς, προσπάθησαν να εμποδίσουν την εκταφή. Ο Στάλιν δεν έδωσε καμία σημασία στις δεισιδαιμονίες των ανθρώπων.

Η κατάρα έλεγε ότι, όποιοι θα «τάραζαν» το αιώνιο ύπνο του θα ζούσε αιματηρούς πολέμους. Η ερευνητική ομάδα άνοιξε τον τάφο και μέσα στο φέρετρο του Ταμερλάνου βρέθηκε μια επιγραφή:

«όποιος ανοίξει τον τάφο μου θα απελευθερώσει έναν εισβολέα πολύ τρομερότερο από εμένα». Πού τελειώνει όμως ο μύθος και που αρχίζει η ιστορία; Είναι όλα συμπτώσεις, δεισιδαιμονίες ή πιάνουν οι κατάρες;

Λίγες ώρες αργότερα πάντως, τα στρατεύματα του Χίτλερ εισέβαλαν στη Σοβιετική Ένωση. Όντως ο Χίτλερ ήταν ο τρομερότερος εισβολέας και ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 26 εκατομμύρια νεκρούς.

Το 1942, ο Στάλιν έδωσε εντολή να ταφεί ξανά το λείψανο του Ταμερλάνου. Πίστευε άραγε ο ίδιος ότι μπορεί με την ταφή του λειψάνου να απαλλαγούν από την κατάρα; Δύσκολο να το ισχυριστεί κανείς. Μόλις όμως έγινε η ταφή του Ταμερλάνου ακολούθησε ο θρίαμβος του Κόκκινου Στρατού στο Στάλινγκραντ και η πανωλεθρία του Χίτλερ. Μπορεί αυτό να επηρέασε τις εξελίξεις;

Tags
Back to top button