Ο Ευγένιος Αντωνιάδης ήταν μια πολυσχιδής προσωπικότητα. Αν και είχε σπουδάσει Αρχιτεκτονική, θεωρούνταν, επίσης, διακεκριμένος σκακιστής, με μεγάλες νίκες στο ενεργητικό του. Μα, πάνω από όλα, ο σπουδαίος αυτός Έλληνας, που μεγαλούργησε στη Γαλλία, άφησε το αποτύπωμά του στην παγκόσμια Ιστορία ως πρωτοπόρος της Αστρονομίας, δουλεύοντας για χρόνια στο Αστεροσκοπείο του Παρισιού και μελετώντας με άσβεστο πάθος τον Κόκκινο Πλανήτη, τον μυστηριώδη Άρη.
Το όνομα του τρανού αυτού επιστήμονα είχε δοθεί, ανάμεσα σε άλλα επιτεύγματά του, για τα οποία είχε τιμηθεί ποικιλοτρόπως, σε κρατήρα του Άρη, αλλά και σε κρατήρα του νοτίου ημισφαιρίου της Σελήνης.
Το 1931, ο Ευγένιος Αντωνιάδης εξέδωσε σε τόμο τις παρατηρήσεις του για τον πλανήτη Άρη. Ο Έλληνας Αστρονόμος, απονέμοντας τιμή στον Ιταλό ομόλογό του, Giovanni Schiaparelli, ο οποίος νωρίτερα είχε παρατηρήσει κηλίδες στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη και είχε καταρτίσει τον περίφημο χάρτη του, στον οποίο, μάλιστα, οι κηλίδες αυτές αναγράφονταν ως διώρυγες, ανέφερε σχολαστικά ότι πλέον η Επιστήμη δεν αποδεχόταν την άποψη του Schiaparelli. Αλλά, ο Αντωνιάδης τόνιζε με στόμφο ότι δεν μπορούσε να αμφισβητηθεί από κανέναν ότι στον Άρη υπάρχει αραιή ατμόσφαιρα και βλάστηση.
Ο Ευγένιος Αντωνιάδης αδυνατούσε να αποφανθεί με βεβαιότητα αν ο πλανήτης αυτός θα μπορούσε να είναι κατοικήσιμος. Πάντως, κατέληξε με νόημα ότι «η ζωή είναι ικανή να συμμορφώνεται παντού, ανάλογα με το περιβάλλον που της δίνεται».
Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ», στις 23/03/1931…