Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Ο σπουδαίος Έλληνας Αστρονόμος Ευγένιος Αντωνιάδης και οι παρατηρήσεις του για τον Άρη…

Ο Ευγένιος Αντωνιάδης ήταν μια πολυσχιδής προσωπικότητα. Αν και είχε σπουδάσει Αρχιτεκτονική, θεωρούνταν, επίσης, διακεκριμένος σκακιστής, με μεγάλες νίκες στο ενεργητικό του. Μα, πάνω από όλα, ο σπουδαίος αυτός Έλληνας, που μεγαλούργησε στη Γαλλία, άφησε το αποτύπωμά του στην παγκόσμια Ιστορία ως πρωτοπόρος της Αστρονομίας, δουλεύοντας για χρόνια στο Αστεροσκοπείο του Παρισιού και μελετώντας με άσβεστο πάθος τον Κόκκινο Πλανήτη, τον μυστηριώδη Άρη.

Το όνομα του τρανού αυτού επιστήμονα είχε δοθεί, ανάμεσα σε άλλα επιτεύγματά του, για τα οποία είχε τιμηθεί ποικιλοτρόπως, σε κρατήρα του Άρη, αλλά και σε κρατήρα του νοτίου ημισφαιρίου της Σελήνης.

Το 1931, ο Ευγένιος Αντωνιάδης εξέδωσε σε τόμο τις παρατηρήσεις του για τον πλανήτη Άρη. Ο Έλληνας Αστρονόμος, απονέμοντας τιμή στον Ιταλό ομόλογό του, Giovanni Schiaparelli, ο οποίος νωρίτερα είχε παρατηρήσει κηλίδες στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη και είχε καταρτίσει τον περίφημο χάρτη του, στον οποίο, μάλιστα, οι κηλίδες αυτές αναγράφονταν ως διώρυγες, ανέφερε σχολαστικά ότι πλέον η Επιστήμη δεν αποδεχόταν την άποψη του Schiaparelli. Αλλά, ο Αντωνιάδης τόνιζε με στόμφο ότι δεν μπορούσε να αμφισβητηθεί από κανέναν ότι στον Άρη υπάρχει αραιή ατμόσφαιρα και βλάστηση.

Ο Ευγένιος Αντωνιάδης αδυνατούσε να αποφανθεί με βεβαιότητα αν ο πλανήτης αυτός θα μπορούσε να είναι κατοικήσιμος. Πάντως, κατέληξε με νόημα ότι «η ζωή είναι ικανή να συμμορφώνεται παντού, ανάλογα με το περιβάλλον που της δίνεται».

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ», στις 23/03/1931…

Tags
Back to top button