Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο Πλάτων ως αθλητής της πάλης!

Παίζετε στο παιχνίδι «Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος» για τις 50.000 ευρώ. Η ερώτηση είναι: «Ο Πλάτων ήταν...»: α. ο πιο γνωστός μαθητής του Σωκράτη, β. δάσκαλος του Αριστοτέλη, γ. παλαιστής, δ. όλα τα παραπάνω. Η τέταρτη απάντηση είναι εκείνη που θα σας στέψει νικητή.

Αλλά αν υποθέσουμε ότι γνωρίζατε πως ο Πλάτων είχε δοκιμάσει την τύχη του στην παλαίστρα, γνωρίζετε αν είχε καταφέρει να κάνει «διεθνή» καριέρα και να στεφθεί Ολυμπιονίκης;

Το νήμα για να ξετυλιχθεί το κουβάρι είναι μια προτομή του Αθηναίου φιλοσόφου που βρέθηκε στις αποθήκες του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ και το οποίο μελέτησε διεξοδικά ο Αμερικανός αρχαιολόγος, Στίβεν Μίλερ. Κλειδί για τη λύση του μυστηρίου αποδεικνύεται η ταινία που είναι περασμένη και στερεωμένη στα μαλλιά του. «Ίσως είναι ένδειξη ότι ο Πλάτων νίκησε σε κάποιους αγώνες» εκτιμά ο Στίβεν Μίλερ, ο οποίος επισημαίνει πως προπονητής του ήταν ο Αρίστων από το Άργος.

Οι πηγές θέλουν τον Πλάτωνα να δοκίμασε τις δυνάμεις του στα Ίσθμια και στους Δελφούς ενώ δεν αποκλείεται να υπήρξε και Ολυμπιονίκης στους αγώνες του 408 π.Χ., παρά το γεγονός ότι το όνομά του δεν διασώζεται στις πηγές (πράγμα σύνηθες κατά τον ερευνητή), καθώς φέρεται ως παιδί να είχε εκφράσει ανάλογη επιθυμία. Δεν αποκλείεται μάλιστα να είχε ταξιδέψει με τον πατέρα του σε τουλάχιστον δύο διοργανώσεις. Ωστόσο ο Στίβεν Μίλερ δεν αποκλείει την πιθανότητα οι νικητήριες κορδέλες στο γλυπτό του Πλάτωνα να συνδέονται με την ευρύτερη φιλοσοφική σκέψη του.

Tags
Back to top button