Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Πολιτισμός

Ο εφιάλτης των Τούρκων! Όταν ο Κόμης Δράκουλας σκότωσε 80.000 Οθωμανούς και τους παλούκωσε έξω από την Βλαχία (Βίντεο)

Πολλά λίγα πρόσωπα στην ανθρώπινη ιστορία έχουν προκαλέσει περισσότερο τρόμο στους ανθρώπους που ακούνε τις ιστορίες τους από ότι ο Δράκουλας. Το θρυλικό αυτό βαμπίρ αποτελεί δημιούργημα του Μπραμ Στόκερ, ο οποίος το 1897 έγραψε ένα ομώνυμο μυθιστόρημα εμπνέοντας αμέτρητες ταινίες και σειρές τρόμου.

Αν και ο Δράκουλας όπως τον γνωρίζουμε είναι ένας φανταστικός χαρακτήρας, ο Στόκερ τον  εμπνεύστηκε από την ζωή ενός πραγματικού ανθρώπου, ο οποίος διψούσε για αίμα. Φυσικά μιλάμε για τον Βλαντ Γ' Τσέπες της Βλαχιάς, περισσότερο γνωστό ως Βλαντ Παλουκωτή. Αν αναρωτιέστε γιατί απέκτησε το ψευδώνυμο Παλουκωτής τότε κάντε λίγο υπομονή, γιατί θα ακούσετε μία εντυπωσιακή και πολύ αληθινή ιστορία τρόμου.

Η Ιστορία του Βλαντ

Ο Βλαντ Γ' γεννήθηκε το 1431 στην Τρανσυλβανία, μία ορεινή περιοχή στην σημερινή επικράτεια της Ρουμανίας. Ο πατέρας του ονομάζονταν Βλαντ Β' Ντράκουλ (Δράκος) και ήταν κυβερνήτης της Βλαχίας, ενός πριγκιπάτου που βρίσκονταν νότια της Τρανσυλβανίας. Ο Βλαντ Β' απέκτησε το ψευδώνυμο Ντράκουλ, δηλαδή Δράκος, επειδή συμμετείχε στο Τάγμα του Δράκου, ένα χριστιανικό στρατιωτικό τάγμα που υποστηριζόντανε από τον αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Η Τρανσυλβανία και η Βλαχία βρισκόντουσαν μεταξύ της χριστιανικής Ευρώπης και των μουσουλμανικών εδαφών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, για αυτό και αποτελούσαν συχνά πεδία αιματηρών μαχών. Οι Οθωμανοί επιχείρησαν αμέτρητες φορές να διεισδύσουν βαθύτερα εντός της Γηραιάς Ηπείρου, ωστόσο οι Χριστιανοί σταυροφόροι απωθούσαν κάθε φορά τους εισβολείς. Κάποιες φορές μάλιστα οι σταυροφόροι προέλαυναν και ανατολικά με στόχο τα Αγία Εδάφη.

Αποκάλυψη! Συνδέονταν η Κλεοπάτρα με τον Μέγα Αλέξανδρο; (Βίντεο)

Όταν ο Βλαντ Β' ζητήθηκε να παραβρεθεί σε μία διπλωματική συνάντηση το 1442 με τον Σουλτάνο Μουράτ Β' ο κυβερνήτης έφερε μαζί του τους δύο γιους του: τον Βλαντ Γ' και τον Ραντού. Η συνάντηση όμως αποδείχθηκε πως ήταν μία οθωμανική παγίδα: και οι τρεις συλλήφθηκαν από τις οθωμανικές δυνάμεις και κρατήθηκαν όμηροι. Ο Βλαντ Β' αφέθηκε ελεύθερος με την προϋπόθεση πως έπρεπε να αφήσει πίσω τους γιους του.

Όντας όμηροι των Οθωμανών, ο Βλαντ Γ' δηλαδή ο πραγματικός Δράκουλας και ο νεότερος αδερφός του Ραντού διδάχθηκαν επιστήμες, φιλοσοφία και τέχνες. Ο Βλαντ έγινες ένας ικανότατος ιππέας και μαχητής. Σύμφωνα με κάποιες ιστορικές αναφορές βέβαια, λέγεται πως ο Βλαντ βασανίστηκε και φυλακίστηκε από τους Οθωμανούς κάποιες χρονικές περιόδους, γεγονός που τον έκανε να μισήσει τους Οθωμανούς.

Οικογενειακή Τραγωδία

Αν πιστεύετε πως μέχρι τώρα ο Βλαντ ήταν ο άτυχος της οικογένειας που να ακούσετε τι συνέβη στους συγγενείς του. Ο πατέρας του εκθρονίστηκε από κυβερνήτης της Βλαχίας από άλλους τους Βογιάρους και εν τέλει σκοτώθηκε σε βάλτους σε ένα χωριό της Βλαχίας το 1447. Ο μεγαλύτερος αδερφός του Βλαντ, ο Μίρτσεα, βασανίστηκε, τυφλώθηκε και θάφτηκε ζωντανός.

Και τώρα που μάθατε όλες αυτές τις πληροφορίες ίσως καταλάβατε γιατί ο Βλαντ Γ' ο Δράκουλας έγινε ο αιμοδιψής δολοφόνος που όλοι γνωρίζουμε, τουλάχιστον εν μέρει. Στην πραγματικότητα αποκαλείται Δράκουλας, διότι Δράκουλας σημαίνει ο γιος του Δράκου. Και όπως θυμάστε, ο πατέρας του Βλαντ Β' είχε το παρατσούκλι Δράκος. 

Αν και προφανώς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πόσο σημαντικό ρόλο έπαιξε η οικογενειακή τραγωδία στο να γίνει ο Βλαντ ένας πραγματικά ψυχρός φονιάς, είναι βέβαιο πως με το που απέκτησε την ελευθερία του από τους Οθωμανούς ξεκίνησε να ικανοποιεί την ατελείωτη δίψα του για αίμα.

Ένας Στρατιωτικός και Πολιτικός Ηγέτης

Το 1453 η βυζαντινή τότε Κωνσταντινούπολη έπεσε στα χέρια των Οθωμανών και αμέσως όλη η Ευρώπη ένιωσε την απειλή μίας οθωμανικής εισβολής. Ο Βλαντ Δράκουλας ανέλαβε τον ρόλο του προστάτη της Βλαχίας. Ηγούμενος μίας ομάδας ορκίστηκε να προστατεύσει την πατρίδα του από τους μουσουλμάνους εισβολείς. Το 1456 το κατάφερε και μάλιστα με θεαματικό τρόμο. Ιστορικές αναφορές περιγράφουν πως όχι μόνο νίκησε τους εχθρούς του, αλλά αποκεφάλισε ο ίδιος τον αντίπαλό του ονόματι Βλάντισλαβ Β' σε μάχη σώμα με σώμα.

Μετά την μάχη ο Βλαντ έγινε ο νέος κυβερνήτης της Βλαχίας, ωστόσο τα εδάφη του δεν βρίσκονταν σε καθόλου καλή κατάσταση: συνεχείς πόλεμοι και εσωτερικές διαμάχες προκαλούσαν σημαντικά προβλήματα στην περιοχή. Για να εδραιώσει την θέση του στην κορυφή της εξουσίας ο Βλαντ προσκάλεσε εκατοντάδες Βογιάρους σε ένα επίσημο δείπνο, ωστόσο ο Βλαντ δεν είχε το φαγητό κατά νου. Διέταξε να μαχαιρωθούν όλοι οι καλεσμένοι και τα σώματά τους να παλουκωθούν.

Το παλούκωμα, επίσης γνωστό ως ανασκολοπισμός ή διοβελισμός, είναι μία φριχτή τεχνική θανατικής ποινής και βασανισμού. Δεν μπορούμε να εξηγήσουμε πώς ακριβώς γίνεται, ωστόσο νομίζουμε πως οι ονομασίες μιλούν από μόνες τους. 

Αν και ο Βλαντ πιστεύεται πως ευθύνεται για μία περίοδο πολιτικής σταθερότητας και τάξης στην Βλαχία, ο τρόπος εξουσίας του έμεινε στην ιστορία για την απάνθρωπη σκληρότητά του. Το 1459 παλούκωσε πολλούς Σάξονες που ήταν σύμμαχοι με τους Βογιάρους.

Φυσικά οι Οθωμανοί δεν έφυγαν ποτέ από το μυαλού του. Ο Δράκουλας ήθελε να πάρει εκδίκηση έναντι αυτών που τον κρατούσαν όμηρο για πολλά χρόνια. Οι Οθωμανοί Τούρκοι αποτελούσαν και μία σημαντική απειλή για την ίδια την Βλαχία, για αυτό ο Βλαντ έπρεπε να κάνει κάτι. Το 1459 συνάντησε μία ομάδα Οθωμανών διπλωματών. Όταν ζήτησε από τους Οθωμανούς να βγάλουν τα καπέλα τους, οι ίδιοι αρνήθηκαν επικαλούμενοι θρησκευτικούς λόγους. Ο Βλαντ βέβαια δεν το πήρε και πολύ καλά και διέταξε να καρφωθούν τα καπέλα στα κεφάλια των διπλωματών, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Γιατί βρίσκεται η Τουρκία στην Ευρώπη και όχι η Κύπρος και η Ρωσία; (Βίντεο)

Κατά την διάρκεια μίας από τις πολλές επιτυχημένες εκστρατείες του έναντι των Οθωμανών, ο Βλαντ είχε γράψει το 1462 πως «έχουμε σκοτώσει 23.884 Τούρκους και δεν μέτρησαν καν αυτούς τους κάψαμε στα σπίτια τους ή τους Τούρκους που αποκεφαλίσαμε».

Ακόμη και ο τότε Πάπας Πίος Β' είχε εντυπωσιαστεί από τις στρατιωτικές επιτυχίες του Βλαντ έναντι των Οθωμανών. Συνολικά, ο Δράκουλας πιστεύεται πως είχε σκοτώσει περίπου 80 χιλιάδες ανθρώπους με διάφορους τρόπους, πολλοί από τους οποίους είναι τόσο αποκρουστικοί που δεν μπορούμε καν να τους αναφέρουμε. Από αυτούς τους 80 χιλιάδες, 20 χιλιάδες παλουκώθηκαν και τοποθετήθηκαν έξω από την πόλη Τιργκόβιστε για να τρομάζουν τους εχθρούς. Ο Οθωμανός σουλτάνος Μωάμεθ Β' ο Πορθητής τρόμαξε τόσο πολύ από το θέαμα όταν προσπάθησε να εισβάλει στην Βλαχία που παράτησε την επιχείρηση και επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη.

Το Τέλος του Δράκουλα

Το 1476 ο Βλαντ περικυκλώθηκε μαζί με μία μικρή ομάδα στρατιωτών κατά την διάρκεια προέλασης κατά των Οθωμανών. Οι εχθροί του τον αποκεφάλισαν, ικανοποιώντας την επιθυμία του Μωάμεθ Β' και δίνοντας ένα τέλος στην ζωή ενός ζωντανού θρύλου.

Ο Βλαντ έγινε γνωστός το 1820, όταν ο Βρετανός συγγραφέας Ουίλιαμ Γουίλκινσον έγραψε ένα βιβλίο για την Βλαχία, στο οποίο μιλούσε και για την ζωή του Δράκουλα. Ο Στόκερ εντυπωσιάστηκε από το βιβλίο του Γουίλκινσον και αποφάσισε να μετατρέψει τον Βλαντ σε ένα μυθικό πρόσωπο, έναν χαρακτήρα που θα μείνει στην ιστορία για την αγριότητα και την βαρβαρότητά του. Και έτσι έγινε, ο Δράκουλας μέχρι και σήμερα τρομάζει τα μικρά παιδιά και θυμίζει σε όλους μας πόσο σκληρός ήταν ο Μεσαίωνας. 

Tags
Back to top button