Με αφορμή έναν πίνακα του 15ου αιώνα, ο οποίος ανήκε στη συλλογή του Αυστριακού μαικήνα των Τεχνών, Κόμη Johann Nepomuk Wilczek και ο οποίος πωλήθηκε κατόπιν στην Αμερική, ανακινήθηκε ένα παλαιό ζήτημα: ο Αδάμ είχε μία ή δύο γυναίκες στον Παράδεισο;
Ο πίνακας αυτός αναπαριστούσε τον Αδάμ μεταξύ δύο γυναικών, εκ των οποίων η μία μοιραζόταν με τον Αδάμ ένα μήλο, ενώ η άλλη λάμβανε άλλο μήλο από τον όφι. Η μία ήταν ξανθή και η άλλη μελαχρινή.
Αλλά, ήταν αληθές ότι ο Πρωτόπλαστος ήταν πολύγαμος; Το θέμα αυτό, έγραφε ένας ιστορικός σε ιταλική εφημερίδα, το υποστήριξαν οι Ραββίνοι, οι οποίοι φρονούσαν ότι είχαν πλασθεί δύο γυναίκες. Η μία είχε δημιουργηθεί από πηλό (Κεφ. Α, σελ. 25 της Γένεσης) και η άλλη, από το πλευρό του Αδάμ (Κεφ. Β, στιχ. 21-11 της Γένεσης).
Οι Ραββίνοι έλεγαν, επίσης, πως η πρώτη ονομαζόταν Λίλιθ και η δεύτερη Εύα. Από τη Λίλιθ, ο Αδάμ απέκτησε τη Δεββώρα και τον Κάιν, ενώ από την Εύα, τη Δελβόρα και τον Άβελ.
Ο Αδάμ είχε μία ή δύο γυναίκες στον Παράδεισο; Ήταν ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα, το οποίο είχε προκαλέσει μεγάλες συζητήσεις και ακόμα μεγαλύτερες αντεγκλήσεις.
Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ», στις 02/08/1930…