Ο γνωστός Αμερικανός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί προειδοποιεί για τον κίνδυνο διχασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαιτίας του αυξανόμενου λαϊκισμού, τονίζοντας ότι μόνο η περαιτέρω ευρωπαϊκή ενσωμάτωση μπορεί να σταματήσει τη διαδικασία αυτή.
Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt ο Ρουμπινί επεσήμανε ότι η ψήφος υπέρ του Brexit μόλις τώρα έχει αρχίσει να έχει επιπτώσεις στη βρετανική οικονομία. Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι στιγμής το Brexit δεν έχει επηρεάσει την ευρωπαϊκή οικονομία, η οποία χάρη στις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει, τον περιορισμό των πολιτικών λιτότητας και την αντισυμβατική νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατάφερε να βελτιώσει την οικονομία της ευρωζώνης.
Ωστόσο ο Αμερικανός οικονομολόγος, που ήταν ο μόνος που είχε προβλέψει την οικονομική κρίση του 2008, εκτιμά ότι το Brexit ενδέχεται να οδηγήσει σε διχασμό την ΕΕ, για παράδειγμα μέσω της ανεξαρτησίας της Σκωτίας, η οποία ίσως ενισχύσει το ρεύμα ανεξαρτητοποίησης και στην Καταλονία.
Για τον Ρουμπινί το πιο πιθανό σενάριο για την ΕΕ είναι τα λαϊκιστικά κόμματα να μην ανέλθουν στην εξουσία, όμως να αυξήσουν την πολιτική τους επιρροή και με αυτό τον τρόπο να καταφέρουν να εμποδίσουν την περαιτέρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
«Δεν θα υπάρξει κατάρρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως στη διάρκεια των επόμενων ετών, που θα χαρακτηριστούν από οικονομικές δυσκολίες, μηδενική οικονομική ανάπτυξη και αυξημένη ανεργία, θα μπορέσουν τα λαϊκιστικά κόμματα να επηρεάσουν τόσο τις οικονομικές αποφάσεις ώστε να προκαλέσουν έναν αργό διχασμό. Πιστεύω ότι δεν πρέπει να υποτιμήσουμε τον κίνδυνο αυτό», τόνισε ο Ρουμπινί.
Η απάντηση, εκτιμά ο Ρουμπινί, είναι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Και το αποφασιστικό ερώτημα είναι αν η ΕΕ θα μπορέσει να λάβει μέτρα τα οποία θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στους πολίτες. Οι άνθρωποι θα πρέπει να πιστεύουν ότι : «Η Ευρώπη μας κάνει καλό».
Επιπλέον η Ευρώπη χρειάζεται ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και περιορισμό της ανεργίας: «Αν δεν γίνει αυτό, οι πολίτες θα κατηγορήσουν την ΕΕ και όχι τις δικές τους κυβερνήσεις», υπογραμμίζει ο Αμερικανός οικονομολόγος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ