
Η Κίνα από την έναρξη του οικονομικού πολέμου από τις ΗΠΑ έχει απαντήσει σε κάθε επιβολή δασμού και έχει ξεκαθαρίσει πως το δικό της σχέδιο περιέχει περισσότερα του ενός όπλα προκειμένου να μην υποκύψει στα πολλαπλά ισχυρά χτυπήματα από την Ουάσιγκτον.
Πριν από μερικές ημέρες με τον Ντόναλντ Τραμπ να κάνει τα πρώτα βήματα πίσω αποσύροντας τους δασμούς στα προϊόντα τεχνολογίας αλλά και τα ηλεκτρονικά προκειμένου να μην θέσει σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο τις μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, η Κίνα έκανε ακόμη ένα βήμα προς τα εμπρός.
Το Πεκίνο έβαλε για δεύτερη φορά από το 2010 -όταν και πρωτοδοκίμασε την συγκεκριμένη στρατηγική- εμπάργκο στις εξαγωγές σπάνιων γαιών αλλά και συγκεκριμένων προϊόντων από τις τεράστιες μονάδες επεξεργασίας που διαθέτει.
Συγκεκριμένα το Πεκίνο ανακοίνωσε πως μόνο με ειδική άδεια από το αρμόδιο υπουργείο και την κινεζική κυβέρνησηείναι δυνατή πλέον η εξαγωγή των μικρών -άκρως αποδοτικών- εξαιρετικά φθηνών και απόλυτα αναγκαίων για πολλούς από τους βιομηχανικούς κολοσσούς του κόσμου τεχνητών μαγνητών της.
Η Κίνα το 2010 είχε επιβάλλει ανάλογα μέτρα ενάντια στην Ιαπωνία μία κίνηση που κόστισε πολύ ακριβά τις λίγες εβδομάδες που κράτησε η «κόντρα» καθώς οι συγκεκριμένοι μαγνήτες είναι άκρως αναγκαίοι για την αυτοκινητοβιομηχανία.
Σήμερα, 15 χρόνια μετά, η Κίνα έχοντας μετατρέψει όλα τα μεταλλεία της χώρας σε κρατική περιουσία και έχοντας επενδύσει αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια στις μονάδες επεξεργασίας σπάνιων γαιών έχει υπό τον πλήρη έλεγχό της το 90% της συγκεκριμένης αγοράς.
Το υπόλοιπο 10% του κλάδου ελέγχει η Ιαπωνία η οποία όμως δεν έχει τις πρώτες ύλες και αυτές τις αγοράζει με ειδική διμερή συμφωνία από το Πεκίνο… Η κίνηση της Κίνας σήμερα εμπλέκει εκτός από τις αυτοκινητοβιομηχανίες και άλλους σημαντικούς κλάδους. Οι συγκεκριμένοι μαγνήτες για παράδειγμα χρησιμοποιούνται μαζικά και στην ρομποτική καθώς προσφέρουν με πάρα πολύ μικρό κόστος πολύ κομβικά υλικά για την δημιουργία ρομπότ τόσο βιομηχανικού όσο και εμπορικού επιπέδου.
Τα μεγαλύτερα εργοστάσια στον κόσμο προχωρούν τα τελευταία 5 χρόνια με ταχύτητα και πολύ μεγάλες επενδύσεις στην απόλυτη αυτοματοποίηση με τα ρομπότ να έχουν «αναλάβει» σήμερα τα 3/5 της συνολικής παραγωγής οχημάτων, εξαρτημάτων και ανταλλακτικών.
Οι πρόσφατες διαρροές -που τελικώς δεν διαψεύστηκαν- και θέλουν τον Έλον Μασκ να αποχωρεί μέχρι τα τέλη του επόμενου μήνα από την Κυβερνητική θέση και το έργο που του έχει αναθέσει ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται πως συνδέονται με τα κινεζικά αντίμετρα και τους μικρούς πανίσχυρους και πάμφθηνους μαγνήτες.
Στην πρόσφατη γενική συνέλευση της Tesla υπό τον Μασκ ο μεγιστάνας της τεχνολογίας αποκάλυψε στους συνεργάτες του πως η έλλειψη σε κινεζικούς μαγνήτες δεν πλήττει μόνο την αυτοκινητοβιομηχανία που έχει στην κατοχή του αλλά κυρίως τον τομέα της ρομποτικής στον οποίο τα τελευταία χρόνια ο ίδιος επενδύει δεκάδες δισεκατομμύρια.
Ο Έλον Μασκ υπογράμμισε πως θα πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση στο συγκεκριμένο θέμα και σε περίπτωση που αυτή δεν έρθει από τον Λευκό Οίκο θα επιχειρήσει να προσεγγίσει μόνος του το Πεκίνο για μία διμερή συμφωνία.