Μπορεί η 7η Απριλίου να φαίνεται πολύ κοντινή ημερομηνία για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας της Αθήνας με τους δανειστές με βάση την μέχρι τώρα εξέλιξη των συνομιλιών αλλά αποτελεί το απόλυτο όριο αν θέλει η Ελλάδα να έχει εγκαίρως τα χρήματα για την αποπληρωμή των 6,3 δις σε υποχρεώσεις χρέους τον Ιούλιο.
Με το χρόνο να μετράει αντίστροφα το τελευταίο 24ωρο των συνομιλιών στις Βρυξέλλες τα στόματα τόσο από πλευράς ελληνικής αποστολής όσο και από την πλευρά των θεσμών είναι ακόμη ερμητικά κλειστά με το περιβάλλον της διαπραγμάτευσης να διαρρέει σύγκλιση εκεί που υπήρχε κάθετη διαφωνία.
Παρόλα αυτά αν στις 7 του επόμενου μήνα δεν έχουμε τεχνική συμφωνία για τα μέτρα της δεύτερης αξιολόγησης και τα πρόσθετα μέτρα για το 2019 τότε τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα.
Με δεδομένη την συμφωνία στις αρχές Απριλίου το ελληνικό θέμα θα παγώσει υποχρεωτικά για περίπου 15 ημέρες λόγω των εορτών του Πάσχα Θα ξανανοίξει στις 20-23 Απριλίου όταν θα έχουμε την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ όπου θα ανοίξει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους και των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Μέσα στο Μάιο θα πρέπει να ολοκληρωθεί η συζήτηση για χρέος και πλεονάσματα το Ταμείο θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις του για την ένταξη του ή μη στο ελληνικό πρόγραμμα. Η ανακοίνωση και μόνο της πρόθεσης του ταμείου να συζητήσει ένα νέο πρόγραμμα με χρηματοδότηση προς την Ελλάδα θα διευκολύνει πολύ τις εξελίξεις.
Την επομένη της ολοκλήρωσης της συνόδου του ΔΝΤ( 24 Απριλίου) θα δοθούν στην δημοσιότητα και τα στοιχεία της Eurostat για το κλείσιμο του 2016 για την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αν το Ταμείο δεχθεί να συμμετέχει τότε θα μπορούν και οι χώρες που έχουν πρόβλημα με τα κοινοβούλια τους ( Γερμανία Ολλανδία Φιλανδία Σλοβακία ) να επικυρώσουν την συνολική συμφωνία για την Ελλάδα και να αποδεσμεύσουν την επόμενη δόση από το δάνειο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού σταθερότητας στο Eurogroup της 22 Μαΐου.
Με βάση τις δεσμεύσεις των ευρωπαίων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και αφού θα έχουν γίνει οι απαραίτητοι υπολογισμοί είναι δυνατό η ΕΚΤ να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης μέχρι και τις 8 Ιουνίου στην συνεδρίαση για την νομισματική πολιτική που θα κάνει στο Ταλίν της Εσθονίας.
Στα μέσα Ιουνίου αφού περάσει και από την έγκριση των Ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων και την τυπική έγκριση του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας θα έρθει και η δόση ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να καλύψει τις υποχρεώσεις χρέους ύψους 6,3 δις που έχει τον Ιούλιο από τα οποία περίπου 4 δις ευρώ θα κατευθυνθούν για την αποπληρωμή ομολόγων που παρακρατά σήμερα η ΕΚΤ.
Αν όμως η τεχνική συμφωνία καθυστερήσει και χαθεί και η προθεσμία της 7ης Απριλίου τότε θα ζήσουμε ξανά το θρίλερ της επόμενης δόσης που θα έρθει μάλλον ένα μήνα αργότερα από την ώρα που θα είναι απαραίτητη.
enikonomia.gr