
Ο τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά το βαθύ χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές, παρά την επίτευξη συμφωνίας για νέα ανταλλαγή αιχμαλώτων.
Οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών συναντήθηκαν την Τετάρτη, με τις συνομιλίες να διαρκούν μόλις 40 λεπτά. Ο επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας, Ρουστέμ Ουμέροφ, δήλωσε πως σημειώθηκε πρόοδος σε ανθρωπιστικό επίπεδο, ωστόσο δεν υπήρξε καμία εξέλιξη όσον αφορά την παύση των εχθροπραξιών. Ο ίδιος ανέφερε ότι το Κίεβο πρότεινε συνάντηση μεταξύ των προέδρων Ζελένσκι και Πούτιν έως τα τέλη Αυγούστου, προσθέτοντας πως μια θετική απάντηση από τη Μόσχα θα αποτελούσε ένδειξη εποικοδομητικής στάσης.
Από ρωσικής πλευράς, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας Βλαντίμιρ Μεντίνσκι υπογράμμισε ότι μια συνάντηση σε προεδρικό επίπεδο θα είχε νόημα μόνο για την υπογραφή συνθήκης και όχι για γενική διαπραγμάτευση. Επανέλαβε την πρόταση της Μόσχας για προσωρινές παύσεις των εχθροπραξιών διάρκειας 24 έως 48 ωρών, προκειμένου να περισυλλεγούν νεκροί και τραυματίες από τα πεδία των μαχών. Ωστόσο, σημείωσε ότι οι θέσεις των δύο πλευρών παραμένουν σημαντικά αποκλίνουσες, καθώς η Ουκρανία ζητά άμεση και μακροχρόνια κατάπαυση του πυρός.
Σε ανθρωπιστικό επίπεδο, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανταλλαγή τουλάχιστον 1.200 αιχμαλώτων πολέμου από κάθε πλευρά. Ο Μεντίνσκι δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία προτίθεται να παραδώσει περισσότερες από 3.000 σορούς Ουκρανών στρατιωτών. Επιπλέον, η Μόσχα εξετάζει κατάλογο με 339 παιδιά που, σύμφωνα με το Κίεβο, απήχθησαν και μεταφέρθηκαν στη Ρωσία. Το Κρεμλίνο απορρίπτει τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι παρέχει προστασία σε παιδιά που χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους λόγω του πολέμου. Ο Μεντίνσκι ανέφερε ότι ορισμένα παιδιά έχουν ήδη επιστραφεί και ότι οι προσπάθειες συνεχίζονται.
Ο Ουμέροφ, από την πλευρά του, εξέφρασε την προσδοκία για περαιτέρω πρόοδο στο ζήτημα των αιχμαλώτων, επιμένοντας στην απελευθέρωση αμάχων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών. Οι ουκρανικές αρχές υποστηρίζουν ότι πάνω από 19.000 παιδιά έχουν μεταφερθεί παρά τη θέλησή τους στη Ρωσία ή σε κατεχόμενα εδάφη από την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022.
Οι συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη διεξήχθησαν σε ένα τεταμένο διεθνές περιβάλλον, λίγες ημέρες μετά την προειδοποίηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία και σε χώρες που συναλλάσσονται με αυτήν, εάν δεν επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία εντός 50 ημερών.
Παρά τις διεθνείς πιέσεις, το Κρεμλίνο είχε ήδη μειώσει τις προσδοκίες για τον τρίτο γύρο συνομιλιών, επισημαίνοντας τις αγεφύρωτες διαφορές και τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει να αναμένονται θεαματικά αποτελέσματα.