Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Νέα Ζηλανδία: Κλιματική αλλαγή - Μαζικοί θάνατοι εκατοντάδων πιγκουίνων

Αυτή την εβδομάδα, βρέθηκαν 183 νεκρά πουλιά που ξεβράστηκαν στην παραλία «Ninety Mile» στις βόρειες ακτές της χώρας, ανεβάζοντας τον αριθμό, από τις αρχές Μαΐου, στους 1.000.

Πρόκειται για το είδος του «μπλε πιγκουίνου», του μικρότερου σε μέγεθος στον κόσμο. Στους επιστήμονες αλλά και στους ντόπιους επικρατεί μεγάλος προβληματισμός, ενώ για τον λόγο των μαζικών θανάτων, μόνο εικασίες μπορούν να κάνουν.

Ένα σενάριο, είναι ότι τα πουλιά πιάνονται στα δίχτυα των ψαράδων, οι οποίοι μετά ανεύθυνα τα πετάνε πίσω στη θάλασσα νεκρά. Άλλοι θεωρούν ότι πρόκειται για κάποια άγνωστη μεταδοτική ασθένεια, ενώ άλλοι υποθέτουν ότι κάτι υπάρχει στο νερό, που τα σκοτώνει.

Νέα Ζηλανδία: Σχεδιάζει να φορολογήσει το ρέψιμο των αγελάδων

Το πιθανότερο σενάριο για τους μαζικούς θανάτους πιγκουίνων

Το πιθανότερο, όμως, είναι και το χειρότερο σενάριο. Σύμφωνα με τις τοξικολογικές εξετάσεις που έκαναν πρόσφατα ειδικοί από το αρμόδιο υπουργείο στα κουφάρια των πιγκουίνων, φαίνεται ότι τα πουλιά δεν έχουν κάποια ασθένεια, αλλά πεθαίνουν μαζικά από πείνα.

«Όλα τα κουφάρια είχαν ελάχιστο βάρος. Θα έπρεπε να ζυγίζουν 1 κιλό, και δεν ζύγισαν ούτε το μισό από αυτό. Δεν είχαν καθόλου λίπος, αλλά και ελάχιστους μυς. Όταν καταλήγουν σε αυτή την κατάσταση, δεν μπορούν πια να βουτήξουν στη θάλασσα για να αναζητήσουν την τροφή τους. Και τελικά, πεθαίνουν είτε από πείνα είτε από υποθερμία, καθώς δεν μπορούν να παραμείνουν ζεστά», αναφέρεται στην ανακοίνωση των ειδικών.

Η κλιματική αλλαγή «σκοτώνει» τους πιγκουίνους

Η αιτία που τα συμπαθέστατα πουλιά καταλήγουν σε αυτή την κατάσταση, μάλλον δεν είναι η υπεραλίευση στα νερά της βόρειας Νέας Ζηλανδίας, αλλά η κλιματική αλλαγή. Η θερμοκρασία των νερών εκεί έχει ανέβει τόσο πολύ, που τα ψάρια-θηράματα των πιγκουίνων, έχουν μεταναστεύσει από την περιοχή ή κατεβαίνουν πιο βαθιά για να επιβιώσουν. Οι πιγκουίνοι, όμως, κατά την κατάδυσή τους φτάνουν το πολύ μέχρι τα 30 μέτρα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν πια να προσεγγίσουν την τροφή τους.

Οι μαζικές θανατώσεις και εκβρασμοί των θαλάσσιων πουλιών δεν είναι κάτι σπάνιο, καθώς μπορεί να συμβεί από ακραία καιρικά φαινόμενα ή άλλους λόγους. Αυτό που έχει αλλάξει, όπως λένε οι επιστήμονες, είναι η συχνότητα που συμβαίνει αυτό. Τα τελευταία 10 χρόνια, έχουν παρατηρηθεί τρεις μαζικοί θάνατοι θαλάσσιων πουλιών.

Νέα Ζηλανδία: Επέζησε από έκρηξη ηφαιστείου, υπέστη εγκαύματα και σήμερα δείχνει το πρόσωπό της

Σημειώνεται ότι στα νερά της νότιας Νέας Ζηλανδίας, όπου επίσης διαβιεί αυτό το είδος, η θερμοκρασία διατηρείται χαμηλή και οι μικροί πιγκουίνοι δεν έχουν κανένα πρόβλημα.

 

Tags
Back to top button