Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Επιστήμες

Νέα ισχυρή τεχνική: Επιτρέπει για πρώτη φορά την τρισδιάστατη «χαρτογράφηση» όλου του γονιδιώματος

Μια νέα ισχυρή τεχνική επιτρέπει για πρώτη φορά την τρισδιάστατη «χαρτογράφηση» όλου του γονιδιώματος. Το επίτευγμα αναμένεται να βοηθήσει στον εντοπισμό γονιδίων που εμπλέκονται σε ασθένειες.

    

Η διεθνής επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής την 'Ανα Πόμπο του γερμανικού Κέντρου Μοριακής Ιατρικής Μαξ Ντελμπρίκ, έκανε τη σχετική δημοσίευση στο περιοδιοκό "Nature".

   

Μέσα στον πυρήνα κάθε κυττάρου, που έχει διάμετρο μόλις πέντε μικρομέτρων (εκατομμυριοστών του μέτρου), υπάρχει σφιχτά «πακεταρισμένο» ένα γενετικό υλικό μήκους αρκετών μέτρων, αν ξετυλιγόταν. Αυτό το γενετικό «οριγκάμι» δημιουργεί αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στα γονίδια και στους «διακόπτες» τους, οι οποίοι τα ενεργοποιούν (για να παράγουν RNA και πρωτεΐνες) ή τα απενεργοποιούν. Τόσο τα γονίδια όσο και οι «διακόπτες» τους είναι αλληλουχίες DNA.

   

Ένα βασικό ερώτημα των βιολόγων είναι πώς τα κύτταρα αποφασίζουν ποια γονίδια θα ενεργοποιήσουν κάθε φορά και πότε. Η απάντηση είναι δύσκολη, επειδή οι αλληλουχίες του DNA είναι πολύ λεπτές για να παρατηρηθούν κάτω από το μικροσκόπιο.

   

Η νέα τεχνική «Χαρτογράφησης της Αρχιτεκτονικής του Γονιδιώματος» (Genome Architecture Mapping-GAM), που βασίζεται σε πολύπλοκα μαθηματικά βιολογικά μοντέλα, θα βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν το πρόβλημα αυτό.

   

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η νέα μέθοδος θα φωτίσει τον τρόπο που η δραστηριότητα πολλών γονιδίων διαταράσσεται, με συνέπεια να εκδηλώνονται διάφορες σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος. Σε κάποιες αρρώστιες το πρόβλημα δεν βρίσκεται στην αλληλουχία του ίδιου του γονιδίου, αλλά στον ρυθμιστικό γενετικό «διακόπτη» του, ο οποίος ήταν έως τώρα δύσκολο να εντοπισθεί μέσα στο γονιδίωμα. Αλλά με ένα τρισδιάστατο «χάρτη» σαν μπούσουλα, αυτό θα είναι πια ευκολότερο.

Tags
Back to top button