Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Επιστήμες

Εντοπίστηκαν δύο μυστήρια γυάλινα σφαιρίδια στη «σκοτεινή πλευρά» της Σελήνης (φώτο)

Δύο διάφανα μικρά γυάλινα σφαιρίδια μέσα στην ξηρή, γκρίζα σκόνη του εδάφους, ανακάλυψε το κινεζικό rover Yutu-2 το οποίο προσεληνώθηκε στη «σκοτεινή πλευρά» της Σελήνης το 2019.

Είναι τα πρώτα του είδους τους που ανακαλύπτονται στη σεληνιακή επιφάνεια και οι ερευνητές εκτιμούν πως σχηματίστηκαν σχετικά πρόσφατα.

Γυαλί έχει εντοπιστεί ξανά στο παρελθόν από την αποστολή Apollo 16 και δείγματα έχουν επιστρέψει στη Γη. Ωστόσο αυτή είναι η πρώτη φορά που βρίσκονται ολόκληρα γυάλινα σφαιρίδια.

Αν και δε γνωρίζουμε με ακρίβεια την προέλευσή τους, οι ερευνητές εκτιμούν πως δημιουργήθηκαν μάλλον κατά τη σύγκρουση ενός μετεωρίτη.

Τα σφαιρίδια έχουν μέγεθος 15 και 25 χιλιοστά. Είναι μεγαλύτερα από αυτά που βρίσκουμε στη Γη, συνήθως σε τοποθεσίες όπου έχει πέσει μετεωρίτης. Η συλλογή αυτών των σφαιριδίων και η μελέτη της σύνθεσής τους μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να καταλάβουν την ιστορία των συγκρούσεων της Σελήνης, καθώς και να προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για πιθανά υλικά κατασκευής που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στην επιφάνεια της Σελήνης.

Tags
Back to top button