Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Μπορεί ένας υπνωτιστής να «φωτογραφίζει» με τα μάτια του;

Μπορεί ένας υπνωτιστής να «φωτογραφίζει» με τα μάτια του; Οι επιστήμονες απαντούν αρνητικά στο ερώτημα αυτό, αλλά μια παράξενη ιστορία, που συνέβη γύρω στο 1950 στο Λονδίνο, θα μπορούσε να αποδείξει το αντίθετο.

Οι υπνωτιστές έχουν μυστηριώδεις υπερφυσικές δυνάμεις και κανείς δε μπορούσε να προβλέψει μέχρι ποιο σημείο θα γινόταν αυτές να αναπτυχθούν.

Ο υπνωτιστής Warren Beresford έκανε ένα καταπληκτικό πείραμα σε συνεργασία με τον Λονδρέζο ζωγράφο Βάσκα Λατζόλο. Ο ζωγράφος κάθισε σε μια καρέκλα στο ατελιέ του και πήρε το πινέλο του, έτοιμος να ζωγραφίσει. Ο υπνωτιστής κάρφωσε το βλέμμα του επάνω του και του είπε: «Αναπαύσου… Αναπαύσου… Τώρα μπορείς να κοιμηθείς. Κλείσε τα μάτια σου και κοιμήσου».

Πραγματικά, ο καλλιτέχνης είχε κιόλας αποκοιμηθεί, ενώ ο υπνωτιστής έφυγε από τον χώρο. Όταν ο Λατζόλο ξύπνησε, άρχισε να ζωγραφίζει με φρενήρεις ρυθμούς, ώσπου ολοκλήρωσε το πορτραίτο του Warren Beresford, αποδίδοντάς το με συνταρακτικές λεπτομέρειες.

Το πείραμα αυτό απέδειξε ότι ο υπνωτισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί, για να ανασύρει στη μνήμη κάπως ζωηρότερα και με περισσότερες ουσιαστικές λεπτομέρειες τα χαρακτηριστικά ενός προσώπου. Έτσι, ο Άγγλος καλλιτέχνης κατόρθωσε να απεικονίσει με απόλυτη σαφήνεια τον υπνωτιστή του, με απειροελάχιστα στοιχεία που δεν είχε παρατηρήσει ποτέ.

Το περιστατικό αυτό απέδειξε όμως και κάτι ακόμα: ότι κατά τη διάρκεια του υπνωτισμού οξύνονται οι αισθήσεις. Οι υπνωτισμένοι μπορούν, εκτός από το να θυμούνται έντονα μερικά περιστατικά, να διατηρούν στη μνήμη τους πληρέστερη την εικόνα ενός ανθρώπου, μιας περιοχής, ενός γεγονότος, σαν να φωτογραφίζουν πραγματικά με τα μάτια τους.

Είναι δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο; Είναι αδιαμφισβήτητο ότι ορισμένοι καλλιτέχνες έχουν τρομερή μνήμη. Όσοι, όμως, έχουν το χάρισμα του υπνωτισμού, καταφέρνουν να απαθανατίσουν τόσο ολοκληρωμένα μια εικόνα, σαν αληθινές φωτογραφικές μηχανές.

Ο Άγγλος γιατρός Whigham, ερμηνεύοντας το φαινόμενο, υποστήριξε τα εξής: «Ο φωτογραφικός φακός είναι δημιούργημα του ανθρώπινου εγκεφάλου. Γιατί, λοιπόν, να αποκλείσουμε ότι τα μάτια μας δε μπορούν, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, να παίξουν αυτόν τον ρόλο;»

Το πείραμα, που τελέστηκε στην Αγγλία, απέδειξε για μια ακόμα φορά ότι ο άνθρωπος κρύβει μέσα του άγνωστες δυνάμεις, τις οποίες δύναται να χρησιμοποιήσει υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ», στις 04/05/1963…

Tags
Back to top button