«Τα εν λόγω μέτρα θα εφαρμοστούν εάν από την επικαιροποιημένη ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους από τους θεσμούς, στο τέλος του προγράμματος (δηλαδή το καλοκαίρι του 2018), προκύπτει ότι είναι αναγκαία για να επιτευχθεί ο συμφωνηθείς στόχος των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών (GFN), υπό την προϋπόθεση θετικής αξιολόγησης της υλοποίησης του προγράμματος από τους θεσμούς και την Ευρωομάδα», προσθέτει ο Επίτροπος.
Ο κ. Μοσκοβισί επαναλαμβάνει την «ευχή» του Eurogroup του Δεκεμβρίου του 2016 ότι «η επιτυχής εφαρμογή του προγράμματος του ΕΜΣ και η εκπλήρωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος, θα επαναφέρουν το ελληνικό δημόσιο χρέος σε βιώσιμη πορεία μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».
Τέλος, απαντώντας στο ερώτημα του Νίκου Χουντή αν θα ακολουθήσει και 4ο Μνημόνιο μετά το φθινόπωρο του 2018, ο κ. Μοσκοβισί περιορίστηκε να απαντήσει ότι «θα πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία σύμφωνα με το άρθρο 13 της Συνθήκης του ΕΜΣ», η παράγραφος 3 του οποίου αναφέρει:
«Εάν εκδοθεί απόφαση, σύμφωνα με την παράγραφο 2, το συμβούλιο διοικητών αναθέτει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή- σε συνεργασία με την ΕΚΤ και εφόσον είναι εφικτό, από κοινού με το ΔΝΤ – να διαπραγματευθεί με το ενδιαφερόμενο μέλος του ΕΜΣ μνημόνιο κατανόησης («ΜΚ») όπου θα περιγράφονται αναλυτικά οι όροι που θα συνδέονται με τη διευκόλυνση χρηματοπιστωτικής συνδρομής. Το περιεχόμενο του ΜΚ αντικατοπτρίζει τις αδυναμίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν και το μέσο χρηματοπιστωτικής συνδρομής που έχει επιλεγεί. Παράλληλα, ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΜΣ καταρτίζει πρόταση συμφωνίας για διευκόλυνση χρηματοπιστωτικής συνδρομής, περιλαμβάνουσα τους όρους και τις προϋποθέσεις χρηματοδότησης, καθώς και την επιλογή των μέσων, που υποβάλλεται στο συμβούλιο διοικητών προς έγκριση».
Σχολιάζοντας την απάντηση του κ. Μοσκοβισί ο κ. Χουντής την χαρακτηρίζει «κόλαφο για τον Έλληνα πρωθυπουργό», καθώς «κανένα μεσοπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο μέτρο ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους δεν πρόκειται να ληφθεί πριν το καλοκαίρι του 2018».
Ταυτόχρονα, προσθέτει ο έλληνας ευρωβουλευτής, «στην απάντησή του ο Ευρωπαίος Επίτροπος αφήνει ανοιχτά τα εφιαλτικά σενάρια, σύμφωνα με τα οποία, η όποια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα, θα συνοδεύεται από ένα 4ο Μνημόνιο»!