Η ευρύτερη περιοχή της αρχαίας Φθίας, η σημερινή ανατολική Φθιώτιδα, φιλοξενούσε σύμφωνα με τον Όμηρο τον περίφημο πολεμικό λαό των Μυρμιδόνων και αποτελούσε πατρίδα του Αχιλλέα, γιου του Πηλέα και της Θέτιδας.
Ο ημίθεος Αχιλλέας και οι Μυρμιδόνες του πήραν μέρος στον Τρωικό Πόλεμο και διέπρεψαν με τα στρατιωτικά ανδραγαθήματά τους και τον απαράμιλλο ηρωισμό τους στη μάχη. Ο Μυρμιδών ήταν γιoς του Δία και της Ευριμέδουσας. Οι απόγονoί του, οι Αιγινίτες, μετανάστευσαν κάποτε στη θεσσαλική Φθιώτιδα κι έλαβαν μέρος στον εμφύλιο πόλεμο της Τροίας με αρχηγό τον Αχιλλέα.
Σύμφωνα με μια παλαιότερη παράδοση, όταν έπεσε λοιμός στην Αίγινα, ο Αίακος παρακάλεσε το Δία να μεταμορφωθούν οι κάτοικοι του χωριού σε μυρμήγκια για να έχουν ελάχιστη ανάγκη σε φαγητό. Κάπως έτσι πήραν το όνομά τους. Ωστόσο, άλλη παράδοση αναφέρει ότι ο Δίας μεταμορφώθηκε σε μυρμήγκι για να αποπλανήσει την Ευρυμέδουσα.
Ο Αχιλλέας ήταν γιος του Πηλέα, βασιλιά των Μυρμιδόνων, και της Θέτιδας. Οι μάντεις είχαν προφητέψει πως εάν ο Αχιλλέας έπαιρνε μέρος στην εκστρατεία της Τροίας θα δοξαζόταν πολύ, αλλά θα πέθαινε. Εάν έμενε στην πατρίδα του θα ζούσε πολλά χρόνια εκεί, αλλά χωρίς δόξα. Η Θέτις για να γλιτώσει το γιο της τον έντυσε με ρούχα γυναικεία του έδωσε το κοριτσίστικο όνομα Πύρρα, που σημαίνει πυρόξανθη, και τον έστειλε στο Λυκομήδη, το βασιλιά της Σκύρου, να ζήσει εκεί με τα κορίτσια του. Ο Αχιλλέας, όμως, αγάπησε τη βασιλοπούλα Διηδάμεια και μαζί απέκτησαν ένα γιο, το Νεοπτόλεμο.
Υπήρχε και άλλη μία προφητεία. Ο μάντης Κάλχας φανέρωσε στους Έλληνες ότι δεν θα κυριευόταν ποτέ η Τροία χωρίς τον Αχιλλέα. Ο Οδυσσέας ανέλαβε να τον βρει και μεταμφιεσμένος σε έμπορο, με όπλα ανάμεσα στις πραμάτειες του, έφθασε στην αυλή του βασιλιά Λυκομήδη. Ενώ τα κορίτσια άρχισαν να κοιτάζουν με περιέργεια τα γυναικεία ρούχα, ο Αχιλλέας με την πρώτη ματιά ρίχτηκε στα όπλα. Με αυτόν τον τρόπο τον ανακάλυψε ο Οδυσσέας και τον οδήγησε στην Τροία. Αναχώρησαν από ένα μικρό λιμάνι της Σκύρου, που ονομάζεται μέχρι τις μέρες μας Αχίλλιο.