Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Μηνύματα από τα αστέρια…

Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1940 ένας τύπος τηλεσκοπίου, το οποίο προοριζόταν να βοηθήσει τους επιστήμονες να εξερευνήσουν το Άπειρο, δια μέσω της ραδιοφωνικής ακρόασης ήχων, που εξέπεμπαν απομακρυσμένα ουράνια σώματα.

Κατασκευασμένο στο Πανεπιστήμιο Cornell της Νέας Υόρκης, το πολύτιμο αυτό όργανο απέδειξε, κατά τη διάρκεια μιας σύσκεψης Ραδιοαστρονομίας, ότι ηλεκτρομαγνητικά κύματα διαρκώς βομβαρδίζουν τη Γη από πολλά σημεία του Διαστήματος.

Οι επιστήμονες ισχυρίζονταν ότι τα κύματα αυτά εκπέμπονταν από ισχυρούς φυσικούς «ραδιοφωνικούς σταθμούς», όπως οι κηλίδες του Ήλιου, κατά τις περιόδους της ηλιακής δραστηριότητας.

Επειδή το νέο αυτό όργανο μπορούσε να συλλαμβάνει τα κύματα που προέρχονταν από τεράστιες αποστάσεις του Διαστήματος, ονομάστηκε ραδιοτηλεσκόπιο.

Το ραδιοτηλεσκόπιο αποτελούνταν από ένα κοίλο μεταλλικό δίσκο διαμέτρου 5,18 μέτρων, που συνέλεγε και συγκέντρωνε τα ραδιοφωνικά κύματα. Στην εστία του δίσκου (αντανακλαστήρας, όπως λεγόταν) υπήρχε μια μικρή κεραία, που μετέφερε τα συγκεντρωμένα ραδιοφωνικά κύματα σε έναν ευπαθή δέκτη. Ο δέκτης αυτός συνδεόταν με ένα μεγάφωνο, το οποίο καθιστούσε τους ήχους ακουστούς στην ακοή του ανθρώπου.

Ο αντανακλαστήρας βρισκόταν τοποθετημένος με τέτοιον τρόπο, ώστε να δύναται να παρακολουθεί αυτομάτως τον Ήλιο ή ένα ορισμένο τμήμα του Διαστήματος με μεγάλη ακρίβεια. Επίσης, το ραδιοτηλεσκόπιο μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ακόμα και όταν ο καιρός ήταν νεφελώδης.

Ο ήχος που ακουγόταν από το μεγάφωνο, ήταν μια διαδοχή συριγμάτων, κτύπων και κρότων, τους οποίους σκόπευαν να αποκρυπτογραφήσουν, ώστε να λύσουν τους γρίφους του Απείρου.

Οι επιστήμονες πρόσθεταν ότι, όπως ακριβώς οι ακτίνες Χ διαπερνούσαν αδιαφανή αντικείμενα τα οποία δε γινόταν να διαπεράσουν οι ορατές φωτεινές ακτίνες, έτσι και το ραδιοτηλεσκόπιο θα χρησίμευε όπως «οι ακτίνες Χ του ουρανού», με σκοπό να διαπεράσει περιοχές, που ήταν αθέατοι με το απλό οπτικό τηλεσκόπιο. Οι επιστήμονες ανέφεραν επιπλέον ότι λήφθηκαν ηχητικά κύματα από περιοχές του Διαστήματος, όπου είχε αποτύχει το οπτικό τηλεσκόπιο να αποκαλύψει την ύπαρξη ουράνιων σωμάτων.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», στις 07/12/1948…

Tags
Back to top button