Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Πολιτισμός

Μια πέτρινη πλάκα 4.000 ετών είναι ο παλαιότερος 3D χάρτης της Ευρώπης

Ο χάρτης απεικονίζει μία περιοχή του Φινιστέρ στην βορειοδυτική Γαλλία, η οποία εκείνη την εποχή πιθανότατα βρισκόταν στην κυριότητα κάποιου βασιλιά 

Αρχαιολόγοι και ερευνητές μέσα από αναλύσεις που πραγματοποίησαν πρόσφατα σε μία πέτρινη, εγχάρακτη πλάκα από την Εποχή του Χαλκού, κατέληξαν ότι πρόκειται για τον παλαιότερο 3D χάρτη στην Ευρώπη. Η πλάκα αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1900 και έπειτα βρέθηκε ξανά στο κελάρι ενός κάστρου στη Γαλλία το 2014.

Η εν λόγω πινακίδα, γνωστή και ως Πλάκα του Saint-Bélec έχει διαστάσεις 2x1,5μ. και χρονολογείται στην Εποχή του Χαλκού, δηλαδή 4.000 χρόνια πριν. Ο χάρτης, που έχει χαρακτεί πάνω της εκτιμόταν ότι απεικονίζει μία περιοχή στη δυτική Βρετάνη και πιο συγκεκριμένα την έκταση που περιβάλλει τον ποταμό Οντέ σε μήκος 18 μιλίων, ενώ μερικές από τις γραμμές απεικονίζουν το δίκτυο του ποταμού.

Σύμφωνα με την Γαλλική Εταιρεία Προϊστορίας, από τις νέες αναλύσεις των ερευνητών, προέκυψε ότι τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα, που βρίσκονται εγχάρακτα πάνω στην πλάκα και ενώνονται με τις γραμμές απεικονίζουν την περιοχή του Φινιστέρ στην βορειοδυτική Γαλλία.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση στον συγκεκριμένο πέτρωμα δεν είναι ο λαξευμένος χάρτης πάνω του, αλλά το γεγονός ότι πρώτη φορά ένας προϊστορικός χάρτης απεικονίζει μία μόνο περιοχή και μάλιστα σε συγκεκριμένη κλίμακα.

Σύμφωνα με τον δρ. Κλέιμεντ Νίκολας, συγγραφέα της μελέτης: «Ήταν πιθανώς ένας τρόπος επιβεβαίωσης της κυριότητας ενός πρίγκιπα ή βασιλιά της εποχής στη συγκεκριμένη περιοχή». Πιθανότατα, λοιπόν, ο χάρτης οριοθετούσε τη συγκεκριμένη περιοχή, καθώς αποτελούσε έδαφος κάποιας ιεραρχικής πολιτικής οντότητας και ελεγχόταν αυστηρά. Η διάρρηξη του την εποχή εκείνη μπορούσε να επιφέρει καταδίκη και τιμωρία.

Tags
Back to top button