Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Μια «ανάσα» φαίνεται ότι παίρνει η ελληνική οικονομία με την συμφωνία: Χρηματιστήριο πάνω, ομόλογα κάτω...

H χρηματιστηριακή αγορά αποτύπωσε (και είναι η πιο έγκυρη αποτύπωση) την ανακοίνωση επίτευξης συμφωνίας με τους δανειστές ενώ σημαντική αποκλιμάκωση σημειώνουν και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, οι οποίες έχουν υποχωρήσει περί το 6%, κάτι που σημαίνει ασφαλέστερο κλίμα για την ελληνική οικονομία.

Βέβαια, πριν δούμε επιτόκια κάτω από το 3%, κάτι που θα χρειαστεί αρκετά χρόνια ακόμα, δεν μπορούμε να μιλάμε για ανόρθωση της πραγματικής ελληνικής οικονομίας.

Αλλωστε η κατάσταση στην οικονομία θυμίζει Συρία: Εχουν μειωθεί τα μέτωπα, αλλά η χώρα έχει καταστραφεί και θα χρειαστούν πολλά χρόνια και άπειρα κεφάλαια για να έρθει στα επίπεδα προ του πολέμου.

Η Ελλάδα που έχει χάσει το 28% του ΑΕΠ μεταξύ 2010-2015, θα χρειαστεί περί τα 10-15 χρόνια, ακόμα, για να επιστρέψει στα επίπεδα του 2008!

Πιο συγκεκριμένα, η απόδοση του 10ετους ομολόγου έχει υποχωρήσει στο 6,19% από 6,39% που είχε κλείσει την περασμένη Παρασκευή στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ).

Συνακόλουθα, το περιθώριο έναντι του αντιστοίχου γερμανικού ομολόγου (με απόδοση 0,33%) υποχωρεί στο 5,86%. Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα υποχωρεί και η απόδοση του 2ετους ομολόγου, η οποία πριν από λίγο κυμαίνονταν στο 5,72%.

Στο χρηματιστήριο, η αγορά κινείται σε ανοδική τροχιά για έκτη συνεδρίαση, έχοντας διασπάσει την αντίσταση των 720 μονάδων.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 1,45%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 1,90%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι μετοχές της Πειραιώς (+6,15% στα 0,207 ευρώ), της Eurobank (+4,07% στα 0,768 ευρώ), της Εθνικής (+2,45% στα 0,293 ευρώ) και της Jumbo (+2,21% στα 14,81 ευρώ).

Απώλειες καταγράφει μόνο η μετοχή του ΟΠΑΠ (-3,85% στα 8,75 ευρώ), πτώση που οφείλεται και στην αποκοπή του δικαιώματος στο υπόλοιπο μερίσματος χρήσης 2016 ύψους 0,60 ευρώ ανά μετοχή.

Από τους επιμέρους δείκτες, πτώση σημειώνει μόνο ο δείκτης των Ταξιδιών (-3,17%), ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τραπεζών (+3,35%), του Πετρελαίου (+2,25%) και των Προσωπικών Προϊόντων (+2,16%).

Ανοδικά κινούνται 49 μετοχές, 8 πτωτικά και 5 παραμένουν σταθερές.

Tags
Back to top button