Τα όσα είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που έδωσε χθες στον ΑΝΤ1 ήταν μία επίσημη παραδοχή ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με τους οποίους συναντήθηκε στο Βερολίνο πρόσφατα του ζήτησαν να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση και να ξεχάσει προς το παρόν τις εκλογές.
Προφανώς οι Γερμανοί θέλουν πρώτα η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα να ολοκληρώσει το καταστροφικό της έργο, σε βάρος των Ελλήνων κλείνοντας τη δεύτερη αξιολόγηση με νέα μέτρα και μετά να γίνει ότι είναι να γίνει. Κοινώς, ο κ. Μητσοτάκης που εμφανίζεται ως ένας ακόμη «σωτήρας» της Ελλάδας λαμβάνει γραμμή από το Βερολίνο, όπως ακριβώς κάνει και η σημερινή κυβέρνηση η οποία υιοθετεί την γερμανική γραμμή και επιτίθεται στο ΔΝΤ, το οποίο θα έπρεπε κανονικά να έχει «σύμμαχο» αφού ζητάει «κούρεμα» του χρέους.
Η είδηση σε αυτά που είπε χθες στη συνέντευξη του ο κ. Μητσοτάκης είναι αυτά που δεν ακούσαμε… Δεν ακούσαμε να επιμένει στις εκλογές. Δεν ακούσαμε να επιτίθεται στο Αλέξη Τσίπρα παρά το γεγονός ότι δέχθηκε τριπλό «εισαγγελικό χτύπημα» για την υπόθεση του πόθεν έσχες, όπως και για τα περιουσία στοιχεία της συζύγου του Μαρέβας.
Ο πρόεδρος της ΝΔ εκτίμησε ότι η αξιολόγηση θα κλείσει αλλά με μεγάλο κόστος και η αποκλειστική ευθύνη βαρύνει την κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου. Σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης πώς η «ημερομηνία της 20ης Μαρτίου είναι επισφαλής» και έσπευσε να χαρακτηρίσει την συμφωνία που θα έρθει «τέταρτο μνημόνιο από το παράθυρο».
Αναφέρθηκε στο αίτημα του για εκλογές, αλλά με πάρα πολύ ήπιο τρόπο και διευκρίνισε πώς αποσυνδέει το αίτημά να στηθούν κάλπες με το κλείσιμο της αξιολόγησης. «Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει. Αλλά προσωπικά αμφιβάλλω αν θα προλάβουμε και το ορόσημο της 20ης Μαρτίου, μετά τις παλινωδίες της κυβέρνησης», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πώς αν οι εκλογές είχαν γίνει από πέρυσι, τότε τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα για την χώρα αφού η δική του κυβέρνηση θα είχε επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις.
Είναι προφανές πώς η Μέρκελ και ο Σόιμπλε κατέστησαν σαφές στον κ. Μητσοτάκη πώς δεν μπορεί εκείνος να παίζει με το μέλλον το δικό τους, καθώς τα όσα γίνονται στην Ελλάδα έχουν επιπτώσεις και στην Γερμανία εν’ όψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου. Οι Γερμανοί θέλουν από την σημερινή κυβέρνηση να κλείσει την αξιολόγηση, με νέα μέτρα για να περάσουν στην κοινή γνώμη πώς «τιμωρούνται» οι Έλληνες για τις σπατάλες τους αλλά ταυτόχρονα χωρίς να απειληθεί ένα Grexit που θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα και ισχυρές αναταράξεις στην Ευρωζώνη.
Ασφαλώς και το Βερολίνο δεν θέλει να υπάρξει η παραμικρή ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και αυτός είναι ο λόγος που φέρονται Μέρκελ και Λαγκάρντ να έχουν αποφασίσει πώς αυτό το θέμα θα μπει στο τραπέζι μετά τις γερμανικές εκλογές. Πάντως ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε ότι δεν θα ψηφίσει «το δημοσιονομικό πακέτο» που θα έλθει στην Βουλή με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο για να πει πώς η κυβέρνησης του θα απομακρύνει μόνο όσους έχουν πλαστά πτυχία και είναι επίορκοι υπάλληλοι και θα τηρήσει την αναλογία 1 πρόσληψη προς 5 αποχωρήσεις για τα επόμενα πέντε χρόνια. «Δεν θα δεχθούμε όμως παράνομη μονιμοποίηση συμβασιούχων, όπως επιχειρεί η κυβέρνηση δημιουργώντας ένα κομματικό στρατό» τόνισε. «Το Σύνταγμα είναι σαφές και θα το σεβαστούμε, πρόσθεσε και ήταν από τις ελάχιστες στιγμές που έκανε κριτική στην κυβέρνηση.
Όσον αφορά στο κόμμα του ο πρόεδρος της ΝΔ τήρησε τις ισορροπίες αποφεύγοντας να τοποθετηθεί ευθέως για τη δήλωση του αντιπροέδρου του Άδωνι Γεωργιάδη «καλύτερα να μην κλείσει η αξιολόγηση για να γίνουν εκλογές». Άλλωστε τις τελευταίες ημέρες τα έχει γυρίσει και ο κ. Γεωργιάδης λέγοντας πώς το η αξιολόγηση θα κλείσει με βαρύ κόστος για τους Έλληνες.
Μετά απ’ όλα αυτά τίθεται το ερώτημα σε ποιον μπορούν να προσδοκούν οι πολίτες αυτής της χώρας προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση και να βγει η χώρα από τα μνημόνια που στερούν το οξυγόνο της ελευθερίας; Τα συμπεράσματα και η απάντηση δική σας.