Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΙΣΤΟΡΙΑ

Μέι Καπόνε: Η άγνωστη σύζυγος του Αλ Καπόνε (φωτό)

Η Ιστορία μάς λέει πως κάποια Μέι Κάφλιν παντρεύτηκε τον Αλ Καπόνε στις 30 Δεκεμβρίου 1918.

Εκείνη ήταν 21 ετών κι εκείνος δεν είχε κλείσει ακόμα τα 19 του, κι έτσι οι γονείς του έπρεπε να δώσουν τη συναίνεσή τους για να λάβει χώρα το μυστήριο!

Δεν είχαν βέβαια και πολλές επιλογές, καθώς νωρίτερα εκείνον τον μήνα (4 Δεκεμβρίου) η Μέι είχε δώσει ζωή στον γιο τους Άλμπερτ Φράνσις, που όλοι θα φώναζαν κατόπιν «Σόνι».

Η δική της αυστηρή καθολική οικογένεια ιρλανδικής καταγωγής συγκατατέθηκε στην ένωση, παρά τη φήμη που είχε ο σύζυγός της στην πιάτσα. Φήμη που θα δικαιωνόταν ευθύς αμέσως, όταν ο Αλ Καπόνε θα γινόταν δηλαδή σύντομα ο «Σημαδεμένος» και βασιλιάς του αμερικανικού υποκόσμου!

Το FBI θα ερευνούσε κατόπιν για πολλές δεκαετίες τον βαθμό εμπλοκής της Μέι στις έκνομες δραστηριότητες του συζύγου της, καθώς την είχαν τσιμπήσει πολλές φορές να προσπαθεί να συγκαλύψει τα πολλαπλά εγκλήματα του αντρούλη της.

Εκείνη πάντως έμοιαζε να μην ήταν αληθινή γκάγκστερ. Κάποια στιγμή είπε μάλιστα στον μοναχογιό της: «Μην κάνεις αυτά που έκανε ο πατέρας σου, μου ράγισε την καρδιά». Και ο Σόνι την άκουσε, καθώς παρά τις επιρροές του πατέρα του έζησε μια ζωή στο φάσμα της νομιμότητας, εκτός ίσως από ένα παραστράτημα το 1965, όταν τον έπιασαν στα πράσα να βουτά κάτι από ένα κατάστημα. Παράπτωμα για το οποίο έφαγε δύο χρόνια μια αναστολή.

Μια φορά πάντως την επόμενη χρονιά ο Σόνι άλλαξε το επίθετό του σε Μπράουν για να αποκοπεί από το αυτό το διαβόητο «Καπόνε», αν και όπως ήξεραν καλά οι Αρχές το «Μπράουν» ήταν ένα από τα πιο γνωστά παρατσούκλια του Αλ στο οργανωμένο έγκλημα.

Ξέρουμε ότι ο αμερικανικός Τύπος παραλήρησε όταν την τράβηξε εκείνη τη μοιραία φωτογραφία καθοδόν για το κατάστρωμα του πλοίου που θα την πήγαινε στο Αλκατράζ για να επισκεφτεί τον έγκλειστο σύζυγό της το 1938. Οι δημοσιογράφοι την ξαναθυμήθηκαν μονομιάς και υπαινίσσονταν ότι η σχέση ζωής με τον Αλ δεν μπορεί να ήταν εντελώς αθώα.

Την έβλεπαν εξάλλου και οι δεσμοφύλακες να τον επισκέπτεται σε όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα απ’ όπου πέρασε ο διαβόητος γκάγκστερ μετά την καταδίκη του τον Μάιο του 1932 για φοροδιαφυγή. Ο 33χρονος Αλ πέρασε δύο χρόνια στις πολιτειακές φυλακές της Ατλάντα και τον Αύγουστο του 1934 τον μετέφεραν με μια χούφτα ακόμα πανίσχυρων αφεντικών της Μαφίας στην Καλιφόρνια, ώστε να εγκλειστεί στις ολοκαίνουριες φυλακές υψίστης ασφαλείας της νήσου Αλκατράζ, στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο. Ήταν η δεύτερη φουρνιά κρατουμένων που φιλοξενούσε ο «Βράχος».

Ο Καπόνε δεν ήταν βέβαια βίαιος τρόφιμος ούτε είχε προβλήματα πειθαρχίας, κι έτσι η μεταφορά του στο Αλκατράζ δεν ήταν παρά τρικ της κυβέρνησης για να διαφημίσει το νέο σωφρονιστικό κατάστημα που έμελλε να γίνει θρύλος. Ο ίδιος εξάλλου είχε διαγνωστεί με σύφιλη από τις φυλακές της Ατλάντα ακόμα και πλέον παρουσίαζε έντονα σημάδια άνοιας.

Η σύζυγος εκεί, τον επισκεπτόταν ανελλιπώς καθώς ανησυχούσε για την κατάστασή του αλλά και την πειραματική θεραπεία στην οποία ήθελαν να τον υποβάλουν οι γιατροί της φυλακής. Ενέσεις ελονοσίας δηλαδή, με την ελπίδα ότι ο υψηλός πυρετός της ελονοσίας θα εξαφάνιζε τη σύφιλη. Η θεραπεία λίγο έλειψε να αποδειχτεί μοιραία για τον Καπόνε, γι’ αυτό και μεταφέρθηκε τελικά τον Ιανουάριο του 1939 σε χαλαρότερες φυλακές κοντά στο Λος Άντζελες για να εκτίσει τον έναν χρόνο που του απέμενε για ένα πλημμέλημα (τα έντεκα χρόνια που είχε καταδικαστεί το 1932 για φοροδιαφυγή είχαν μειωθεί τελικά στα εφτά).

Η Μέι ήταν και πάλι εκεί όταν ο Αλ αποφυλακίστηκε τον Νοέμβριο του 1939 και πέρασε πολλούς μήνες στο πλευρό του σε νοσοκομείο της Βαλτιμόρης. Μαζί πέρασαν και τα επόμενα χρόνια του «νονού» μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας στη βίλα του Καπόνε στη Φλόριντα, συνοδεύοντάς τον στο ψάρεμα και την ψυχαγωγική χαρτοπαιξία.

Κι όταν εκείνος στη δεκαετία του 1940 ήταν πια σκιά του εαυτού του, εκείνη υπέγραψε για να του χορηγηθεί πενικιλίνη για τη σύφιλή του, ως ένας από τους πρώτους πολίτες των ΗΠΑ που υποβλήθηκε ποτέ στην πειραματική θεραπεία. Μόνο που πια ήταν πολύ αργά για τον ίδιο. Τον Ιανουάριο του 1947, ο 48χρονος Καπόνε χτυπήθηκε από εγκεφαλικό επεισόδιο και πνευμονία κατόπιν και άφησε την τελευταία του πνοή στις 25 του μήνα.

Αφού τον έθαψε στο Σικάγο δίπλα στον τάφο του πατέρα του, η Μέι πούλησε την έπαυλη και κρατήθηκε διακριτικά μακριά από τα μάτια του κόσμου. Ήταν άλλωστε η σύζυγος του αλλοτινού μεγαλοαφεντικού του υποκόσμου και κανείς δεν ήθελε πολλά-πολλά μαζί της.

Η Ιστορία δεν επεφύλαξε αντίστοιχη θέση στην αινιγματική σύζυγο του Αλ και ακόμα και σήμερα η ανασυγκρότηση της βιογραφίας της μόνο εύκολη δεν είναι. Ό,τι ξέρουμε εξάλλου για κείνη -ή πιστεύουμε ότι ξέρουμε- προέρχεται από τα δημόσια αρχεία του FBI, το οποίο δεν ήταν ποτέ η πλέον αξιόπιστη πηγή…

Πρώτα χρόνια

Η Μέι Τζόζεφιν Κάφλιν γεννιέται στις 11 Απριλίου 1897 στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης μέσα σε πολυμελή οικογένεια, έχοντας τέσσερις αδελφές και δύο αδερφούς. Τίποτα δεν είναι γνωστό για τη ζωή της πριν γνωρίσει τον Αλ, η γειτονιά της ήταν πάντως κακόφημη και σπαρασσόταν από συμμορίες των δρόμων. Συμμορίες στις οποίες τσαλαβουτούσε και το γειτονόπουλο Αλ.

Στο κάδρο θα μπει στις 30 Δεκεμβρίου 1918, όταν παίρνοντας τη συγκατάθεση των γονιών της παντρεύεται τον γιο μιας οικογένειας ιταλών μεταναστών, κάποιον Αλφόνσο Γκαμπριέλε Καπόνε που όλοι φώναζαν Αλ. Εκείνη τη φώναζαν Τζόζεφιν οι οικείοι της και είχε δώσει μόλις ζωή στον μοναχογιό της…

Η σύζυγος του βαρόνου του οργανωμένου εγκλήματος

Το ζευγάρι θα μετακομίσει την επόμενη χρονιά στο Σικάγο, καθώς ο Αλ ανέβαινε γοργά τα σκαλιά της μαφιόζικης ιεραρχίας. Τώρα ήταν το δεξί χέρι του «νονού» Τζόνι Τόριο, ο οποίος τον ξαπέστειλε στο Ιλινόις για να επιβλέψει την επέκταση των σωματεμπορικών δραστηριοτήτων του στην πολιτεία.

Μετά ήρθε η Ποτοαπαγόρευση και μέχρι το 1925, με την αποστρατεία του Τόριο, ο Καπόνε ήταν πλέον το αδιαφιλονίκητο αφεντικό του οργανωμένου εγκλήματος του Σικάγου, έχοντας στην κατοχή του μια σωστή αυτοκρατορία τζόγου, πορνείας και διακίνησης αλκοόλ. Το 1928 ο Καπόνε θα αγοράσει μια πολυτελέστατη βίλα στην παραλία του Μαϊάμι, όπου σύμφωνα με τα κιτάπια του FBI θα ζούσε κυρίως η σύζυγος και ο γιος του, καθώς οι δουλειές του «νονού» τον κρατούσαν συχνά στο Σικάγο.

Ο Σόνι θα παραμείνει στην έπαυλη μέχρι το 1942, όταν θα παντρευτεί την πρώτη του σύζυγο και θα μετακομίσει για να φτιάξει τη δική του οικογένεια. Απέκτησε τέσσερις κόρες και ξαναπαντρεύτηκε άλλες δύο φορές. Έχοντας πτυχίο στη διοίκηση επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, ο Σόνι άνοιξε ένα ανθοπωλείο με τον θείο του, αδελφό της μητέρας του, το 1941-1942, αλλά απέτυχε επιχειρηματικά.

Ο Σόνι είχε γεννηθεί με σοβαρό πρόβλημα ακοής, καθώς διαγνώστηκε με συγγενή σύφιλη τη στιγμή της γέννας του, μια πάθηση που συνδεόταν με τη σύφιλη από την οποία έπασχε ο Αλ εδώ και χρόνια. Ο Καπόνε τον είχε πάει σε έναν ειδικό στη Νέα Υόρκη το 1925 για μια επικίνδυνη επέμβαση, καθώς ο εφτάχρονος Σόνι έπασχε πια από μαστοειδίτιδα, από την οποία βγήκε με σοβαρή απώλεια ακοής.

Στα πολυτελή παιδικά πάρτι που του διοργάνωνε μάλιστα ο πατέρας του, καλώντας πάντα και τους πενήντα συμμαθητές του, όλοι τους από αυστηρές καθολικές οικογένειες, η Μέι επέμενε πάντα να έρχονται με την έγγραφη συναίνεση των γονιών τους! Ο Αλ συμφωνούσε, καθώς δεν ήθελε να εξαγριώσει κι άλλο τις άγρυπνες διωκτικές αρχές, αν και παρά τη διαβόητη φήμη του πολύ λίγοι γονείς αρνούνταν τις προσκλήσεις του «νονού».

Όπως είπαμε, ο Σόνι τράβηξε κατόπιν τον δρόμο του, δουλεύοντας από δω κι από κει, σε όποιο εργοστάσιο δεχόταν τουλάχιστον να προσλάβει εργάτη έναν Καπόνε! Γι’ αυτό και κάποια στιγμή άλλαξε το όνομά του…

Όσο για τη Μέι Καπόνε, το FBI μας λέει πως έπασχε από σοβαρές αλλεργίες, στη σκόνη και το μαλλί κυρίως. Η δημόσια εικόνα της ήταν αυτή μιας ήσυχης και θεοσεβούμενης γυναίκας. Τον κυριακάτικο εκκλησιασμό δεν τον έχανε εξάλλου ποτέ και όλοι την έβλεπαν ανελλιπώς κάθε βδομάδα με τον γιο της στην εκκλησία της ενορίας της στο Μαϊάμι αλλά και σε κάθε άλλη θρησκευτική περίσταση.

Παρά ταύτα, το FBI είχε στα μητρώα του αρκετά αρχεία που ήθελαν τη Μέι να πουλά παράνομο αλκοόλ κατά την περίοδο της Ποτοαπαγόρευσης και να κάνει πλάτες στον Αλ δίνοντάς του άλλοθι. Όσο κι αν συμβούλευε κατόπιν τον γιο της να μην ακολουθήσει τα χνάρια του πατέρα του, η ξέφρενη ζωή του οποίου θα τον προλάβαινε άλλωστε σύντομα, τόσο μέσα από τις περιπέτειες με τον νόμο όσο και μέσω της σύφιλης που προσυπέγραψε την τελειωτική του πτώση.

Η Μέι παρέμεινε πάντως στο πλευρό του Αλ σε όλη του τη ζωή, καθώς μόνο ο θάνατός του το 1947 τους χώρισε. Την ίδια χρονιά, πούλησε τη διαβόητη έπαυλη στο Μαϊάμι και εξαφανίστηκε από δημόσια θέα. Ακόμα και το FBI σταμάτησε να ασχολείται μαζί της.

Η Μέι Καπόνε έφυγε από τον κόσμο στις 16 Απριλίου 1986, σε ηλικία 89 ετών, σε γηροκομείο της Φλόριντα, όπου πέρασε τα στερνά της χρόνια. Ποια ήταν πράγματι, είναι ένα ερώτημα που θα παραμείνει πιθανότατα αναπάντητο…

Tags
Back to top button