Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΙΣΤΟΡΙΑ

Μεγάλη ανακάλυψη: Ανθρώπινα ίχνη 120.000 χρόνων βρέθηκαν στην Σαουδική Αραβία

Μια μικρή ομάδα Homo sapiens πριν από περίπου 120.000 χρόνια, σταμάτησε για να φάει και να πιει νερό στη σημερινή βόρεια Σαουδική Αραβία.

Οι άνθρωποι μπορεί να κυνηγούσαν τα μεγάλα θηλαστικά, αλλά δεν έμειναν πολύ, χρησιμοποιώντας τον λάκκο νερού ως σημείο της διαδρομής για ένα μεγαλύτερο ταξίδι.
Αυτή, λοιπόν, η λεπτομερείς σκηνή που περιγράψαμε παραπάνω, ανακατασκευάστηκε από ερευνητές σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Science Advances την Τετάρτη (16/9), μετά την ανακάλυψη από ίχνη αρχαίων ανθρώπων και ζώων στην έρημο Νεφούντ στη Σαουδική Αραβία που ρίχνουν φως στις διαδρομές που έκαναν οι αρχαίοι πρόγονοί μας καθώς εξαπλώθηκαν από την Αφρική.

Σήμερα, η αραβική χερσόνησος χαρακτηρίζεται από τεράστιες, άνυδρες ερήμους που θα ήταν αφιλόξενες για τους πρώτους ανθρώπους και τα ζώα που κυνηγούσαν.
Αλλά η έρευνα την τελευταία δεκαετία έδειξε ότι αυτό δεν συνέβαινε πάντα - λόγω της φυσικής κλιματικής διακύμανσης, αντιμετώπισε πολύ πιο πράσινες και πιο υγρές συνθήκες σε μια περίοδο γνωστή ως η τελευταία μεσοπαγωτινική περίοδος. Η Αραβία εκείνη την εποχή έμοιαζε περισσότερο με τη σύγχρονη αφρικανική σαβάνα.

Ο πρώτος συγγραφέας της εφημερίδας Μάθιου Στίουαρτ του Ινστιτούτου Χημικής Οικολογίας του «Μαξ Πλανκ», δήλωσε στο AFP ότι τα ίχνη ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της διδακτορικής του εργασίας το 2017 μετά τη διάβρωση των υπερκείμενων ιζημάτων σε μια αρχαία λίμνη με το όνομα «Alathar» (που σημαίνει «το ίχνος»). στα αραβικά).

«Τα ίχνη είναι μια μοναδική μορφή απολιθωμένων αποδείξεων που παρέχουν στιγμιότυπα, που συνήθως αντιπροσωπεύουν μερικές ώρες ή ημέρες, μια ανάλυση που δεν λαμβάνουμε από άλλες καταγραφές. Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι επισκέπτονταν αυτή τη λίμνη ταυτόχρονα αυτά τα ζώα και, το ασυνήθιστο για την περιοχή είναι ότι δεν υπάρχουν πέτρινα εργαλεία» είπε ο Μάθιου Στίουαρτ.

Συνολικά, επτά από τις εκατοντάδες αποτυπώματα που ανακαλύφθηκαν αναγνωρίστηκαν ως ανθρώπινα, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων που, σύμφωνα με τον προσανατολισμό, τις αποστάσεις και την διαφορά στο μέγεθος ερμηνεύθηκαν ότι προέρχονται από δύο ή τρία άτομα που ταξιδεύαν μαζί.

Tags
Back to top button