Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Marconi-Λήψη κοσμικών σημάτων από τον Άρη, το 1920…

Το 1920, ο διάσημος Ιταλός εφευρέτης και ηλεκτρολόγος μηχανικός Guglielmo Marconi βεβαίωνε ότι οι ραδιοτηλεγραφικοί σταθμοί δέχονταν συχνά παράξενα σήματα, των οποίων κανείς μέχρι τότε δεν είχε κατορθώσει να ανακαλύψει την προέλευση.

Επρόκειτο, βεβαίως, για σήματα, που είχαν αποσταλεί από τεράστιες αποστάσεις εκτός της γήινης ατμοσφαιρικής ζώνης, καθώς γίνονταν ταυτοχρόνως δεκτά σε σταθμούς ασυρμάτου σε ολόκληρη την υφήλιο, όπως, για παράδειγμα, στο Παρίσι και στη Νέα Υόρκη την ίδια στιγμή.

Ο Guglielmo Marconi πρόσθεσε ότι δεν κατέστη δυνατόν να ερμηνευθούν τα ληφθέντα σήματα, καθότι ήταν ακατανόητα, αλλά παρατήρησε ότι το στοιχείο «ε» του αλφαβήτου Μορς επαναλαμβανόταν συχνότερα από κάθε άλλο στοιχείο. Επεσήμανε, επίσης, ότι τα παράξενα αυτά σήματα δεν αποκλειόταν να οφείλονταν σε κάποιο έντονο ηλιακό φαινόμενο ή ακόμη, να προέρχονταν από άλλους πλανήτες, ίσως και από τον Άρη.

Πολλοί επιστήμονες εξέφραζαν ποικιλοτρόπως την άποψή τους για τις καινοτόμες θεωρίες του Marconi, οι οποίες είχαν προκαλέσει μεγάλη αίσθηση και αναταραχή στους επιστημονικούς κύκλους. Παντού οι συζητήσεις περιορίζονταν στο εάν τα παράδοξα εκείνα σήματα έφταναν από άλλους πλανήτες και γίνονταν πολλές εικασίες για το τι μήνυμα θα μπορούσαν να μετέφεραν.

Πάντως, ο Διευθυντής του Αστεροσκοπείου του Παρισιού είχε δηλώσει διστακτικός και δύσπιστος απέναντι στη θεωρία του Ιταλού εφευρέτη. Άλλωστε, άλλοι επιστήμονες πίστευαν ότι τα ερτζιανά κοσμικά ρεύματα, τα οποία είχε παρατηρήσει ο Guglielmo Marconi, προέρχονταν απλούστατα από ηλεκτρικές βίαιες εκκενώσεις της ηλιακής ατμόσφαιρας.

Αντιθέτως, ο Διευθυντής του Πύργου του Άιφελ συμφωνούσε απολύτως με τη γνώμη του Marconi, ότι δηλαδή δεν αποκλειόταν καθόλου τα σήματα αυτά να ήταν ενδείξεις ύπαρξης εξωγήινης ζωής και προσπάθεια επικοινωνίας με τους ανθρώπους.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΕΜΠΡΟΣ», στις 23/01/1920…

Tags
Back to top button