Ένα διάσημο μέρος της Ελλάδας που πάντα μας εντυπωσιάζει είναι η παραμυθένια κοιλάδα της χώρας μας που έχει μήκος 10 χιλιομέτρων. Ο λόγος για την κοιλάδα των Τεμπών. Βγαλμένη σαν από παραμύθι και έτοιμη να σε σαγηνεύσει ειδικά αν την κοιτάς από ψηλά.
Μια καταπληκτική διαδρομή δέκα χιλιομέτρων κατά μήκος του Πηνειού ποταμού. Και κάπου εκεί ένα φαράγγι πλάτους 25 μέτρων για να κάνει το σκηνικό ακόμη πιο ονειρικό. Αυτή είναι η γενική εικόνα της κοιλάδας των Τεμπών που είναι όμως κάτι πολύ περισσότερο. Είναι πολλές αποχρώσεις του πράσινου, τρεχούμενα νερά και γωνιές που μοιάζουν βγαλμένες από τις σελίδες ενός παραμυθιού. Η φύση έχει δώσει τον καλύτερό της εαυτό και έχει δημιουργήσει ένα εντυπωσιακό σκηνικό χωρίζοντας τον Όλυμπο και τον Κίσσαβο. Και αυτό, σύμφωνα με ιστορικές πηγές είναι το αποτέλεσμα μιας σεισμικής δόνησης η οποία απελευθέρωσε το συσσωρευμένο νερό που κάλυπτε τον Θεσσαλικό κάμπο και με ορμή έψαχνε δίοδο προς τη θάλασσα.
Αν φτάσεις στην άκρη του ποταμού θα απολαύσεις τα πλατάνια που βουτούν μέσα στο νερό. Το πλέον χαρακτηριστικό σημείο είναι οι πηγές της Δάφνης και της Αφροδίτης στις δύο άκρες της κοιλάδας και αφιερώματα στις θεότητες του Ολύμπου. Δεν είναι τυχαίο ότι το μαγευτικό αυτό μέρος της Ελλάδας έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστασίας Δασών.
Καθώς ταξιδεύεις προς τη βόρεια Ελλάδα και περνάς από την κοιλάδα των Τεμπών υπάρχει μια στάση που πρέπει να κάνεις οπωσδήποτε. Ο λόγος για το φημισμένο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στον Όλυμπο και τον Κίσσαβο. Ο ναός χτίστηκε περί το 1910 με χρήματα των σιδηροδρομικών υπαλλήλων.
Η πρόσβαση στην Αγία Παρασκευή είναι πολύ απλή. Θα διασχίσεις μια σιδερένια πεζογέφυρα έχοντας θέα κάτω από τα πόδια σου τον Πηνειό. Δεν ήταν πάντα τόσο εύκολη, όμως, η πρόσβαση. Μέχρι το 1960 οπότε και κατασκευάστηκε, οι πιστοί που ήθελαν να προσκυνήσουν μεταφέρονταν στην αντίπερα όχθη του ποταμού μέσω βάρκας ή χρησιμοποιώντας μία μικρή ξύλινη γέφυρα.
Και φυσικά, σπουδαίο αξιοθέατο της περιοχής είναι η μικρή σπηλιά η οποία βρίσκεται δίπλα στο ναό. Εκεί ακριβώς βρίσκεται το αρχικό προσκύνημα. Φτάνοντας στο τέλος της σπηλιάς, βλέπεις ότι από μία οπή στο βράχο αναβλύζει το θαυματουργό αγίασμα της Αγίας Παρασκευής. Κοντά στη σπηλιά αναβλύζουν τρεχούμενα νερά από μια πηγή.
Μια ακόμη στάση που πρέπει να κάνεις για να βγάλεις τις απαραίτητες φωτογραφίες είναι η κρεμαστή γέφυρα του 1960 που ενώνει τις δύο όχθες του Πηνειού, δύο μόλις βήματα από την εθνική οδό.