Θετικό πνεύμα δήλωσε ότι επικράτησε στην σημερινή του συνάντηση με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί και πως μεταβαίνουν στη Γενεύη σε μια εποικοδομητική ατμόσφαιρα.
Σήμερα, ανέφερε, συζήτησαν και το πώς θα είναι η τελετή έναρξης στη Γενεύη και επιβεβαιώθηκε – όπως είπε – αυτό που είχε συμφωνηθεί το βράδυ της 1ης Δεκεμβρίου. Μπορεί στην ελληνοκυπριακή πλευρά να γίνονται διάφορα σχόλια αλλά αυτό που θα γίνει είναι ότι θα αρχίσουμε τις συνομιλίες οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων και θα συμμετάσχουν στη συνέχεια και οι τρεις εγγυήτριες χώρες, πρόσθεσε.
Λέγεται, είπε, ότι ο κ. Αναστασιάδης εκεί θα εκπροσωπεί και την ελληνοκυπριακή πλευρά και την Κυπριακή Δημοκρατία. «Αυτό είναι μια δήλωση, δεν μπορούμε να κλείσουμε το στόμα κανενός. Ωστόσο το πώς θα γίνει αυτό πραγματικά, αναγράφεται στο κείμενο της συμφωνίας που έγινε. Και τα Ηνωμένα Έθνη αυτό ανακοίνωσαν. Γι` αυτό το να δημιουργείται πολεμική γύρω από αυτό το θέμα δεν θα φέρει όφελος σε κανέναν, ωστόσο δεν μπορούμε ούτε να κλείσουμε το στόμα κανενός. Ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Εμείς θα δίδουμε την απάντησή μας ανάλογα».
Ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι η εναρκτήρια τελετή θα διαρκέσει κάποιες ώρες και στο τελετουργικό μέρος πριν το μεσημέρι είτε ο ΓΓ του ΟΗΕ θα συναντηθεί μαζί τους , είτε ο ΓΓ θα συναντηθεί με τους ηγέτες ή εκπροσώπους των εγγυητριών δυνάμεων. Θα υπάρχει και εναρκτήρια τελετή και για την διάσκεψη, πρόσθεσε. Στο πλαίσιο του τελετουργικού, είπε, μπορεί να παρευρίσκονται και εκπρόσωποι του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της ΕΕ, ενώ η ΕΕ μπορεί να παρευρίσκεται ως παρατηρητής στις συνομιλίες, επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα παρακάθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Όταν χρειαστεί και εφόσον οι δύο ηγέτες το εγκρίνουν, μέσω του Εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στις συνομιλίες που είναι ο κ. Έιντε, θα προσκαλείται και θα συμμετέχει ο εκπρόσωπος της ΕΕ, σημείωσε λέγοντας ότι η ΕΕ επιθυμεί να εκπροσωπείται στη Γενεύη στο υψηλότερο επίπεδο και σε αυτό η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν έχει αντίρρηση.
Είτε ο κ. Γιούνκερ, είτε η κ. Μονγκερίνι, είτε τα 15 Μόνιμα Μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ μπορούν να είναι στην εναρκτήρια τελετή, πρόσθεσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης. Ωστόσο, όταν ολοκληρωθεί η τελετή, είπε, τις διαπραγματεύσεις θα διεξάγουν οι δύο κοινότητες και οι τρεις εγγυήτριες χώρες.
Αναφερόμενος στα θέματα που παραμένουν ανοικτά για τις συνομιλίες μεταξύ 9-11 Ιανουαρίου, είπε ότι μερικά αφορούν το κεφάλαιο του Περιουσιακού, κάποια το κεφάλαιο της Διακυβέρνησης και Διαμοιρασμού των εξουσιών, κάποια νομικά ζητήματα που αφορούν την ΕΕ και επιπλέον το Εδαφικό και η Ασφάλεια και οι Εγγυήσεις, με το τελευταίο να συζητείται από τις εγγυήτριες δυνάμεις από τις 12 του μηνός, όπως ανέφερε.
Για τα πέντε πρώτα κεφάλαια, συνέχισε, θα γίνει μια λίστα με εκείνα που θεωρούν πιο σημαντικά, που δεν θα ξεπερνούν τα 8-10, και αυτό θα το κάνουν σήμερα – αύριο οι δύο διαπραγματευτές.
Τις πρώτες τρεις ημέρες, συνέχισε, αφού συζητήσουν αυτά τα θέματα, θα ετοιμάσουν τους χάρτες με βάση τα ποσοστά στα οποία κατέληξαν στο Μοντ Πελεράν και στο τέλος της 11ης Ιανουαρίου θα συζητήσουν τους χάρτες. Αμέσως μετά, ανέφερε, στις 12 του μήνα, θα αρχίσει η διάσκεψη στο πλαίσιο που έχει εξηγήσει και θα επικεντρωθούν στο να υπάρξει ένα αποτέλεσμα στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.
Για να υπάρξει επιτυχία, είπε, θα πρέπει τα θέματα που έχει απαριθμήσει να συζητηθούν μαζί, υποστηρίζοντας ότι ο λόγος αποτυχίας στο Μοντ Πελεράν ήταν η προσέγγιση «να πάρουμε ένα θέμα και να το ολοκληρώσουμε». Συμφώνησαν, είπε, ότι αυτή η προσέγγιση δεν θα υπάρξει και μπορεί να μην έχουν ολοκληρωθεί όλα τα θέματα μέχρι τις 12 Ιανουαρίου, ούτε πρέπει να αναμένεται ότι όλα θα ολοκληρωθούν στο εδαφικό και στους χάρτες.
Ωστόσο, από τις 12 του μήνα όταν αρχίσει σιγά σιγά να προκύπτει η εικόνα σχετικά με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα που θα ικανοποιεί όλους. «Αυτό είναι η ευχή και η επιθυμία μας».
Εάν υπάρξει ένα τέτοιο αποτέλεσμα, συνέχισε, τότε θα ξεκαθαρίσουν και τα 3-4 θέματα που έμειναν στο περιουσιακό, το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας, η ενεργός συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στη λήψη αποφάσεων. Θα προκύψει πάνω - κάτω το περίγραμμα του χάρτη και μια εικόνα που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές στην ασφάλεια και τις εγγυήσεις.
Εάν προκύψει αυτό, θα είναι επιτυχία και θα μπορούμε να πούμε ότι το Κυπριακό είναι στο επίπεδο επίλυσης, συνέχισε, λέγοντας ότι τα θέματα που θα απομείνουν θα τα συμπληρώσουν όταν επιστρέψουν στην Κύπρο σε μια περίοδο 2-3 μηνών. Θα χρειαστεί, επανέλαβε, ένα διάστημα για την ενημέρωση του κόσμου και μπορεί στα μέσα του χρόνου να γίνουν τα δημοψηφίσματα.
p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px 'Helvetica Neue'; color: #454545}
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ακιντζί είπε ότι δεν διαβλέπει πως υπάρχει κίνδυνος, με βάση τα όσα έχουν συμφωνήσει για τη διαδικασία στη Γενεύη, να μην γίνει η διάσκεψη για την ασφάλεια. Άλλωστε, ανέφερε, οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη έχουν κάνει ήδη δηλώσεις και ο Τούρκος Πρόεδρος έχει δηλώσει, μέσω του Εκπροσώπου του, πως στις 12 θα βρίσκεται στη Γενεύη. Μάθαμε, είπε, ότι και ο κ. Τσίπρας θα είναι εκεί. Εάν έρθουν οι δυο τους, συνέχισε, πολύ πιθανόν να μεταβεί στη Γενεύη και η Πρωθυπουργός της Βρετανίας.