«Κράζουν» οι Βρετανοί την ΕΕ, η οποία βγάζει όλη την ορμή της πάνω στην Ελλάδα με τα νέα μέτρα που απαιτεί από μια χρεοκοπημένη και βασανισμένη χώρα που ζει ήδη μέσα στην φτώχεια.
Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα επιδεινώνεται παρά τα τεραστίων διαστάσεων κεφάλαια διάσωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με το 22,2 τοις εκατό του πληθυσμού να «στερείται ουσιώδη πράγματα », σύμφωνα με συγκλονιστική έρευνα του βρετανικού τύπου.
Ενώ η Ελλάδα δεν είναι στην χειρότερη θέση στην Ευρώπη στα επίπεδα της φτώχειας, διότι Ρουμανία και Βουλγαρία είναι σε πρώτη και δεύτερη θέση , η χώρα μας δεν είναι πολύ πίσω και είναι η τρίτη χειρότερη σε αυτόν τον τομέα , σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την Eurostat.
Σε όλες τις χώρες της ΕΕ, τα επίπεδα της φτώχειας είχαν πτώση από το 2008, και από το 8,5 τοις εκατό έφτασαν στο 8,1 τοις εκατό αλλά η κατάσταση στην Ελλάδα χειροτερεύει συνεχώς αντί να βελτιώνεται και έχει σχεδόν διπλασιαστεί κατά την ίδια περίοδο.
Πάνω από το 75 τοις εκατό των νοικοκυριών υπέστη σημαντική μείωση του εισοδήματος του προηγούμενου έτους, ενώ σύμφωνα με έρευνα από την ΓΣΕΒΕΕ και την εταιρεία δημοσκοπήσεων Marc, παρουσιάζονται τρομερά ευρήματα στον τομέα «φτώχεια».
Το ένα τρίτο των πολιτών είναι άνεργοι και το 40 τοις εκατό δηλώνει ότι έχει περικόψει δραστικά τις δαπάνες διατροφής. Η ανεργία έχει υποχωρήσει και από το 28 τοις εκατό έχει κατέλθει στο 23 τοις εκατό, αλλά το ποσοστό παραμένει το υψηλότερο στην ΕΕ.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα τρία πακέτα διάσωσης της ΕΕ από το 2010 έχουν αποτύχει παταγωδώς και έχουν αντίκτυπο στην κοινωνία, αναφέρουν Βρετανοί ειδικοί αναλυτές.
Τα χρήματα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και την ΕΕ, τα οποία υποτίθεται χρησιμοποιήθηκαν για να στηρίξουν τη χώρα από τη χρεοκοπία, ήρθαν με μια σειρά από προϋποθέσεις «λιτότητας» που φαίνεται να έχουν δημιουργήσει μια απελπιστική κατάσταση.
Πολλά από τα τεράστια ποσά σε χρήμα απλά ήταν με τη μορφή νέου χρέους και τα οποία χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή παλαιών δανείων.
Άλλες χώρες, όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρο, έχουν λάβει την απαιτούμενη οικονομική βοήθεια λόγω της κρίσης του 2008, αλλά ενώ οι χώρες αυτές έχουν αναβαθμίσει τις οικονομίες τους, η Ελλάδα όμως εξακολουθεί να αγωνίζεται για να «βγει από τον βούρκο».
Ένας παράγοντας που καθορίζει την όλη κατάσταση προς το χειρότερο είναι ότι η Ελλάδα είχε να αντιμετωπίσει την εισροή των μεταναστών που έφτασαν από μέρη όπως η βόρεια Αφρική και η Συρία.
Ο αριστερός πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να χρησιμοποιήσει την επικίνδυνη κατάσταση των πολιτών ως μοχλό για την απόκτηση περαιτέρω κεφαλαίων διάσωσης από τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.
Η ουσία όμως είναι ότι χώρα συνεχίζει να δανείζεται αυξάνοντας το ήδη υπέρογκο χρέος της.
Περίπου 1,2 εκατομμύρια Ελλήνων πολιτών ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας και είναι κυρίως συνταξιούχοι, οι οποίοι στηρίζονται σε συσσίτια και τρόφιμα που διανέμονται για να επιβιώσουν.
Παρόλα αυτά οι δανειστές απαιτούν και νέες θυσίες από τους Έλληνες πολίτες ενώ «φως στο τούνελ» δεν υπάρχει ακόμη.
Το ζήτημα παραμένει όμως μετά την χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup και αφορά το μεγάλο χρέος της χώρας το οποίο εμποδίζει την προσέλκυση πραγματικών επενδύσεων, για ανάκαμψη της οικονομίας.
Όλο αυτό το σκηνικό είναι ήδη εκρηκτικό και μια ενδεχόμενη «παράβλεψη» των δανειστών εσκεμμένη ή μη , θα καταρρεύσει το σύστημα προκαλώντας ανυπολόγιστη ζημιά στην πατρίδα μας. η οποία θα ζήσει πρωτόγνωρες καταστάσεις.
Βίντεο