Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Τέλος όλες οι εκδρομές στο εξωτερικό για όλα τα σχολεία

Την απαγόρευση όλων τον εκπαιδευτικών εκδρομών στο εξωτερικό για όλα τα σχολεία αποφασίστηκε από το Υπουργείο Παιδείας και τον ΕΟΔΥ σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε την Παρασκευή το μεσημέρι. 

Όπως ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, δεν τίθεται θέμα για άλλη αναστολή εκδηλώσεων στην χώρα.

Δεν υπάρχει ένδειξη συνεχιζομενης μετάδοσης στην Ελλάδα ενώ ο κ. Τσιόδρας ζήτησε σεβασμό στην ατομικότητα.

Από την μεριά του ο υπουργός Υγείας ζήτησε σωστή επικοινωνία πληροφόρησης των ευπαθών ομάδων: Χρόνια νοσήματα. Άρα πιστή τήρηση κανόνων υγιεινής, αποφυγή στενών επαφών. Εμπιστοσύνη στους επιστήμονες.

Ακολουθεί σύσκεψη με την κ. Κεραμεως , σύμφωνα με την Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, με επικεφαλής τον κ. Σωτήρη Τσιόδρα.

Τα κρούσματα στην Ελλάδα από τον κορωνοϊό  είναι τέσσερα ενώ είναι σε εξέλιξη η διαδικασία ιχνιλάτισης. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες πρόκειται για Ελληνίδα, 36 ετών, η οποία ταξίδεψε πρόσφατα σε πληττόμενη περιοχή της Ιταλίας. Μετά την επιστροφή της, εμφάνισε ήπια συμπτωματολογία. Είναι καλά στην υγεία της και παραμένει σε απομόνωση στο Π.Γ.Ν. “Αττικόν”.

Το περιστατικό διεγνώσθη στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ ενώ εντός της ημέρας θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση.

Αγώνας δρόμου για να περιοριστεί η διασπορά του ιού – Απολύμανση σε κτίρια
Αγώνα δρόμου για τον περιορισμό της διασποράς μετάδοσης του κορωνοϊού, που μετρά ήδη τρεις ασθενείς θετικούς στη χώρα μας, δύο γυναίκες και ένα παιδί, δίνουν οι υγειονομικές αρχές. Εκτός από τα έκτακτα μέτρα -από τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα μέχρι τις καρναβαλικές εκδηλώσεις και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς- σε στενή επιτήρηση είναι οι επαφές υψηλού κινδύνου των τριών ασθενών.

Στην περίπτωση του ενός περιστατικού μάλιστα, του τρίτου, που πρόκειται για μια 40χρονη γυναίκα από την Αθήνα, καταγράφηκε «ρωγμή» του πρωτοκόλλου, καθώς η ίδια πήγε σε δύο νοσοκομεία πριν καταλήξει στο νοσοκομείο αναφοράς «Αττικόν».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η γυναίκα πήγε πρώτα στο νοσοκομείο «Σωτηρία», περίμενε -όχι για πολλή ώρα όπως προκύπτει από τη διοίκηση- και απομονώθηκε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Από εκεί όμως αποχώρησε και πήγε σε ιδιωτικό θεραπευτήριο, από όπου ξεκίνησε ορθή διαχείριση του περιστατικού.
Το θεραπευτήριο που σημειωτέον έχει λάβει αυστηρά μέτρα -έχει διαμορφώσει ειδικό θάλαμο για ύποπτα περιστατικά- ειδοποίησε τον ΕΟΔΥ και την παρέλαβε το ΕΚΑΒ μεταφέροντάς την σε θάλαμο αρνητικής πίεσης στο νοσοκομείο «Αττικόν», που είναι νοσοκομείο αναφοράς για την Αττική. Η 40χρονη είναι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, σύζυγος στελέχους ναυτιλιακής εταιρίας, η οποία στεγάζεται στο κτίριο τηλεοπτικού σταθμού. Είναι, επίσης, υπάλληλος της Τράπεζας Πειραιώς. Η Τράπεζα εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία έγινε απολύμανση του κτιρίου Αμερικής 4, καθώς και εκκένωση του ορόφου του κτιρίου όπου εμφανίστηκε το κρούσμα του ιού για τις επόμενες 14 ημέρες. Οι εργαζόμενοι του ορόφου θα εργαστούν από το σπίτι τους για διάστημα 14 ημερών. Απολύμανση πραγματοποιήθηκε και στους ορόφους όπου συστεγάζεται η ναυτιλιακή εταιρία, ενώ δόθηκαν οδηγίες στους εργαζόμενους όλου του κτιρίου, μαζί με αυτούς του τηλεοπτικού σταθμού.
Κλειστό για προληπτικούς λόγους θα παραμείνει σήμερα το Κολλέγιο Αθηνών, όπου φοιτούν τα δύο παιδιά της 40χρονης, καθώς επίσης το Κολλέγιο Ψυχικού και το νηπιαγωγείο «Ι.Μ. Καρράς».

Σύμφωνα με τη χθεσινή επίσημη ενημέρωση από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας και λοιμωξιολόγο, Σωτήρη Τσιόδρα, πλην της 38χρονης που νοσηλεύεται σε θάλαμο αρνητικής πίεσης στο νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ» της Θεσσαλονίκης, επιβεβαιωμένα θετικός στον κορωνοϊό είναι ο 9χρονος γιος της. Μητέρα και γιος νοσηλεύονται στον ίδιο θάλαμο αρνητικής πίεσης στο ΑΧΕΠΑ.

Συναγερμός σήμανε χθες και στη Βουλή καθώς δύο υπάλληλοι που είχαν ταξιδέψει στο Μιλάνο ειδοποίησαν τις υγειονομικές αρχές και τους συστήθηκε παραμονή στο σπίτι, του ενός για 14 ημέρες καθώς έχει συνάχι.

«Είμαστε στη διαδικασία της ιχνηλάτησης επαφών και της λήψης επιπλέον μέτρων, που αφορούν στην τρίτη περίπτωση της νόσου στην πατρίδα μας.

Πάλι στο πλαίσιο της προληπτικής μετάδοσης λοιμώξεων του αναπνευστικού και ιώσεων που έχουμε αυτήν την εποχή, συστήνουμε για μια ακόμη φορά στα άτομα που εκδηλώνουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος, άσχετα βέβαια με αυτόν τον ιό, αλλά με παρόμοια κλινική εικόνα, όπως πυρετό, δύσπνοια, βήχα, να αποφεύγουν το συγχρωτισμό και να περιορίζονται κατ’ οίκον», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, ξεκαθαρίζοντας για μια ακόμη φορά ότι πρόκειται για μία νόσο στη συντριπτική της πλειονότητα ήπια, που δε μεταδίδεται όταν τηρούνται σωστά οι κανόνες υγιεινής.

Ποιες είναι οι επαφές υψηλού κινδύνου

Σε ό,τι αφορά στον κύκλο επαφών του παιδιού, το σχολείο έκλεισε καθ’ υπερβολήν, απλά και μόνο για να είναι οι ειδικοί 100% σίγουροι, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα. «Θα μπορούσε να είναι μόνο η τάξη του παιδιού αλλά αποφασίζουμε να είμαστε πιο αυστηροί, να είμαστε πιο προσεκτικοί», ανέφερε.

Διευκρίνισε δε ότι η ιχνηλάτηση των επαφών που κάνουν οι Αρχές αφορούν στις ονομαζόμενες «υψηλού κινδύνου επαφές».

«Παραδείγματος χάριν, κάποιος ο οποίος έχει κάτσει σε ένα δωμάτιο πολλή ώρα, περισσότερο από 15 λεπτά και έχει έρθει σε πολύ κοντινή επαφή, έχει δώσει χειραψία, μια αγκαλιά, με κάποιον άνθρωπο που έχει διαγνωστεί με τη νόσο. Αυτοί οι άνθρωποι θεωρούνται στενές επαφές και υψηλού κινδύνου επαφές. Σε αυτούς τους ανθρώπους έχει απόλυτη σημασία να περιορίζονται για 14 ημέρες, να παρακολουθούν την υγεία τους και εάν εμφανίσουν συμπτώματα να ειδοποιούν τις Αρχές. Αυτοί οι άνθρωποι είναι σημαντικό να περιορίζονται κατ’ οίκον.

Τώρα, οι χαμηλού κινδύνου επαφές, παραδείγματος χάριν, είμαι σε ένα πούλμαν και ο οδηγός του πούλμαν είναι μαζί μου για μία ώρα σε απόσταση μεγαλύτερη των 2 μέτρων. Και αυτός, ακόμα αν και είναι χαμηλού κινδύνου, αυτή τη στιγμή θεωρείται υψηλού κινδύνου επαφή, παρά το γεγονός αυτό. Παίρνουμε ένα προληπτικό μέτρο παραπάνω.

Η γυναίκα όμως αυτού του ανθρώπου, τα παιδιά του, η οικογένειά του δεν έχουν κανέναν κίνδυνο. Αυτοί συνεχίζουν τη ζωή τους κανονικά. Είναι οι “καθόλου” επαφές. Και μόνο αν εμφανίσουν συμπτώματα απομονώνονται», εξήγησε ο κ. Τσιόδρας.

Ο αλγόριθμος που χρησιμοποιεί ο ΕΟΔΥ και το υπουργείο Υγείας για την ιχνηλάτηση των επαφών είναι αναλόγως την περίπτωση και το χώρο που πέρασε ο κάθε ασθενής. Για παράδειγμα, στην περίπτωση της 38χρονης από τη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν οι επιβάτες που κάθονταν δύο σειρές θέσεων μπροστά, πίσω, αριστερά και δεξιά από τη θέση που καθόταν η ασθενής που νοσεί, καθώς επίσης η οικογένεια και οι άνθρωποι που ήρθαν σε στενή επαφή μαζί της όταν επέστρεψε από την Ιταλία.

Οι κοντινοί συνεπιβάτες της 40χρονης από την Αθήνα -της τρίτης περίπτωσης με τη νόσο- στο αεροπλάνο με το οποίο επέστρεψε από την Ιταλία επίσης αναζητήθηκαν από τις αρχές.

Υπουργικό Συμβούλιο

Τον Κανονισμό 2016/399 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ειδικά την παράγραφο 6, περί ελέγχου για την πρόληψη απειλής κατά της δημόσιας υγείας, ενεργοποιεί η Ελλάδα. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη, εξήγησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά το χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο. «Οτι αναβαθμίζουμε στον ανώτερο βαθμό τον έλεγχο των συνόρων μας για τη μεγαλύτερη δυνατή ανάσχεση. Για το σκοπό αυτό έχω ήδη δώσει εντολές στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και στον αρχηγό του Λιμενικού να αυξήσουμε σημαντικά τον αριθμό των σκαφών και τον αριθμό των περιπολιών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Και, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου πάντα, θα αυξήσουμε τους ελέγχους και στη θάλασσα και στην ξηρά». Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το ίδιο θα γίνει και προς την Τουρκία, ενώ ξεκινά και μια διεθνής καμπάνια, στις γλώσσες των εθνικών ομάδων που κατευθύνονται προς Ελλάδα, με την προειδοποίηση ότι η χώρα δεν μπορεί, πλέον, να δέχεται άλλες παράνομες εισόδους.

Στο μεταξύ, μία είσοδο ανοιχτή κρατούν τα νοσηλευτικά ιδρύματα, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, ώστε να υπάρχει έλεγχος όσων εισέρχονται και εξέρχονται. Παράλληλα, τη διαβεβαίωση για ομαλή τροφοδοσία της αγοράς με φάρμακα και φαρμακευτικό υλικό διαβεβαίωσε η φαρμακοβιομηχανία τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια. Στο μεταξύ, πρόσκληση ενδιαφέροντος για πρόσληψη 65 γιατρών, 100 νοσηλευτών, πέντε τεχνολόγων και 30 διασωστών στο πλαίσιο αντιμετώπισης του κορωνοϊού είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ.

Tags
Back to top button