Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Επιστήμες

«Κόκκινος συναγερμός» στο διαδίκτυο για τους χρήστες του Facebook - Εφαρμογή-απάτη αναγνώρισης προσώπων

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px 'Helvetica Neue'; color: #454545}

Πανικός επικρατεί τις τελευταίες ώρες στο διαδίκτυο για τους χρήστες του Facebook.

Χρειάστηκαν μόνο μερικές ώρες από τη στιγμή που «έσκασε» η είδηση, για να επικρατήσει πανικός στο Facebook: σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση από τον φερόμενο δημιουργό της, μια εφαρμογή θα μπορούσε να καταργήσει οριστικά την ανωνυμία στο internet, καθώς υποτίθεται ότι θα μπορούσε να συνδέσει φωτογραφίες χρηστών του Facebook με τα προσωπικά τους στοιχεία και να τα αποκαλύψει σε όποιον τη χρησιμοποιούσε.

Σύμφωνα με τον «δημιουργό» της, Τζακ Κένιον, η εφαρμογή αυτή με το χαρακτηριστικό όνομα Facezam, το οποίο είναι σύνθεση του Facebook και του Shazam, της εφαρμογής που βρίσκει τίτλους και ερμηνευτές τραγουδιών «ακούγοντάς» τα, «θα μπορούσε να είναι το τέλος των ανώνυμων κοινωνιών μας».

H «λειτουργία» της υποτίθεται ότι θα ήταν τρομακτικά απλή: τραβάμε με το κινητό μας φωτογραφία ενός αγνώστου, τη ρίχνουμε στην εφαρμογή και αυτόματα βρίσκουμε το προφίλ του αγνώστου στο Facebook, μαζί με όλα τα στοιχεία που έχει συμπεριλάβει στο προφίλ του.

Το θέμα είναι ότι η εφαρμογή αυτή -με τις ανατριχιαστικές ιδιότητες…- δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μια απάτη, που την είχε δημιουργήσει μια εταιρεία viral marketing, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Telegraph και το περιοδικό Fortune, ενώ το ίδιο το Facebook είχε ξεκαθαρίσει ότι μια τέτοια εφαρμογή δεν θα εγκρινόταν ποτέ από την εταιρεία, για λόγους ασφαλείας των χρηστών του.

Μάλιστα, ο Κένιον, σε ανακοίνωσή του, αφού η απάτη είχε αποκαλυφθεί, δήλωσε ότι η εταιρεία θα διαγράψει τα e-mail όλων όσοι την είχαν πατήσει και είχαν προσφερθεί να γίνουν «πρώιμοι αποδέκτες» της εφαρμογής.

Υπάρχουν όμως και άλλες εφαρμογές αναγνώρισης προσώπου, όπως η ρωσική FindFace, η οποία συνδέει φωτογραφίες με λογαριασμούς του δημοφιλούς στη Ρωσία εργαλείου κοινωνικής δικτύωσης VKontakte. Μπορεί το Facezam να ήταν διαφημιστική απάτη, αλλά οι κίνδυνοι για απώλεια της ιδιωτικότητάς μας δεν είναι…

 

Tags
Back to top button