Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κλιματική αλλαγή: Ρεκόρ πυρκαγιών στα τροπικά δάση της Βενεζουέλας

Από τον Ιανουάριο έως και τον Μάρτιο, δορυφορικές εικόνες κατέγραψαν περισσότερες από 30.200 πυρκαγιές στη Βενεζουέλα, ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί ποτέ για τη συγκεκριμένη περίοδο από τότε που ξεκίνησαν οι καταγραφές το 1999, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών (INPE) της Βραζιλίας, το οποίο παρακολουθεί ολόκληρη τη Νότια Αμερική και βέβαια την περιοχή του Αμαζονίου.

Οι πυρκαγιές που οφείλονται στον ανθρώπινο παράγοντα συχνά προκαλούνται για να αποψιλώσουν τη γη για γεωργία ή κτηνοτροφία, όμως πολλές φορές εξαπλώνονται εκτός ελέγχου εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και τη μείωση των βροχοπτώσεων στο βόρειο τμήμα της Νότιας Αμερικής, καθώς και της έλλειψης σχεδιασμού προληπτικών μέτρων, λένε οι ερευνητές.

«Ενώ η υγρή περίοδος των βροχών έφερε ανακούφιση τους τελευταίους μήνες νοτιότερα, στη βραζιλιάνικη Αμαζονία, οι πυρκαγιές στη Βενεζουέλα θα μπορούσαν να είναι ένα ανησυχητικό σημάδι για το τι θα ακολουθήσει μόλις φτάσει και εκεί η περίοδος της ξηρασίας», προειδοποίησε η Μανοέλα Ματσάδο, ερευνήτρια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Στην τροπική περιοχή της Αμαζονίας στη Βενεζουέλα, από τα τέλη Μαρτίου υπάρχουν 5.690 ενεργές εστίες φωτιάς, σύμφωνα με τα στοιχεία της NASA, με τον καπνό να καλύπτει την πόλη Γκουαγιάνα, το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της περιοχής.

Οι πυρκαγιές συνήθως δεν προκαλούνται με φυσικό τρόπο στο υγρό τροπικό δάσος. Στη συντριπτική πλειοψηφία τους, τις βάζουν άνθρωποι για να καθαρίσουν δάση ώστε να εκμεταλλευτούν τα εδάφη για αγροτική ή κτηνοτροφική παραγωγή. Γενικά, η περιοχή της Αμαζονίας βρίσκεται σε έναν φαύλο κύκλο, όπου η κλιματική αλλαγή οξύνει τις ξηρές και ζεστές συνθήκες που επιδεινώνουν τις πυρκαγιές, οι οποίες με τη σειρά τους απελευθερώνουν αέρια θερμοκηπίου που επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο την κλιματική αλλαγή.

Οικονομία: Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει σοβαρά τη σταθερότητα των τιμών

«Παρά τον πλήθος πληροφοριών από τα διάφορα κέντρα που παρακολουθούν τις πυρκαγιές και επισημαίνουν τους κλιματικούς κινδύνους που πλησιάζουν, οι κυβερνήσεις στην περιοχή εξακολουθούν να αποτυγχάνουν να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα για την πρόληψη και την καταπολέμηση των πυρκαγιών», σχολίασε η Ματσάδο.

Δάνειο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής η Κολομβία  

Η Παγκόσμια Τράπεζα ενέκρινε δάνειο $750 εκ. στην Κολομβία με σκοπό να βοηθήσει τη λατινοαμερικάνικη χώρα να αμβλύνει τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή, ενισχύοντας τις πρωτοβουλίες για την εκμετάλλευση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μειώνοντας τις εκπομπές άνθρακα, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της τράπεζας, η οποία συμπληρώνει ότι «είναι σημαντικό για την Κολομβία να ακολουθήσει μια μετάβαση προς μια πιο ανθεκτική οικονομία, με χαμηλές εκπομπές άνθρακα και εστίαση στη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων».

Πρόκειται για το δεύτερο δάνειο της Παγκόσμιας Τράπεζας προς την Κολομβία που εστιάζει στην κλιματική αλλαγή, μετά από άλλο δάνειο $1 δισ. που είχε παραχωρήσει στη χώρα της Λατινικής Αμερικής τον Δεκέμβριο του 2022.

Tags
Back to top button