Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΙΣΤΟΡΙΑ

Κι όμως το αλυσοπρίονο κάποτε χρησιμοποιούταν σε εγχειρίσεις - Το ξέρατε;

Ένα από τα πρώτα αλυσοπρίονα δημιουργήθηκε περίπου το 1830 από τον γερμανό ορθοπεδικό Bernhard Heine. Μάλιστα η ονομασία του ήταν οστεοτόμος και είχε μια αλυσίδα με μικρά δόντια κοπής που έκαναν γωνίες στις άκρες. Η αλυσίδα κινούταν γύρω από μια λεπίδα καθοδήγησης και περιστρέφονταν από τη λαβή ενός ενός οδοντωτού τροχού. 

Όπως υπονοεί και το όνομα,χρησιμοποιήθηκε για να κόβει οστά. Όμως το πρωτότυπο του αλυσοπρίονου όπως το ξέρουμε σήμερα δημιουργήθηκε μεταξύ 1783 και 1785από δύο σκοτσέζους γιατρούς, τους John Aitken και James Jeffray.

Το συγκεκριμένο εργαλείο ήταν ειδικά κατασκευασμένο για τη συμφυσιοτομία, δηλαδή την κοπή του συνεκτικού ιστού ώστε να καταστεί δυνατή γέννα. Η συμφυσιοτομία είχε πάρα πολλές επιπλοκές για τους περισσότερους μαιευτήρες και η συσκευή έγινε ευρέως αποδεκτή ειδικά μετά την περαιτέρω ανάπτυξη αναισθητικών.

Μάλιστα η συσκευή και η χρήση της είχε περιγραφεί και στο βιβλίο του Aitken «Principles of Midwifery or Puerperal Medicine» (1785) του Aitken 

Μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, το ιατρικό αλυσοπρίονο είχε γενικευτεί για κάθε χρήση που αφορούσε την εκτομή αρθρώσεων και κοκάλων, ειδικά σε γόνατα και αγκώνες.

Όσο για το πρώτο αλυσοπρίονο για την κοπή δέντρων, δηλαδή αυτό που γνωρίζουμε και σήμερα πάνω κάτω, κατασκευάστηκε τον Ιανουάριο του 1905 απο τον Αμερικάνο Samuel Bens. 

Tags
Back to top button