Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΙΣΤΟΡΙΑ

Καραντίνα - Η λέξη που έχει μπει για τα καλά στην ζωή μας και η σχέση της με την Βενετία

Από το νησί Lazzareto Nuovo  γνωστό και ως Lazaret, στη Βενετία προήλθε η λέξη καραντίνα πριν από περίπου 600 χρόνια. Από την ενετική παραλλαγή της ιταλικής φράσης quaranta giorni (δηλαδή σαράντα μέρες). 

Γεννήθηκε από την ανάγκη προστασίας των πολιτών από τα πρώτα κύματα της βουβωνικής πανώλης που έπληττε τα νησιά.Σύμφωνα με τον Τζερόλαμο Φατζίνι,πρόεδρο της Ένωσης επιστατών του Λαζαρέτ:«Η Βενετία ήταν η πρώτη που υιοθέτησε το σύστημα της απομόνωσης, δηλαδή να κάνει χρήση των νησιών και των χαρακτηριστικών του εδάφους της που σχηματίζεται από ένα αρχιπέλαγος μεγαλύτερων και μικρότερων νησιών που απλώνονται σε ολόκληρη τη λιμνοθάλασσα».

Το 1400,τα πλοία, με τα αγαθά και τα πληρώματά τους που έφταναν από τα ανατολικά έπρεπε να τεθούν σε απομόνωση πριν συνεχίσουν το ταξίδι τους στην ηπειρωτική χώρα. Τους δινόταν κατάλυμα και ένα μέρος για να αποθηκεύσουν τα προϊόντα τους. Κάποιοι άφηναν το αποτύπωμα τους στους τοίχους όπου έμεναν. Αυτά αποτελούν μαρτυρίες των χιλιάδων που πέρασαν εβδομάδες εδώ σε απομόνωση.

Όπως λέει  στο euronews η Φραντσέσκα Μαλανίνι   καθηγήτρια Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου της Περούτζια:« Βρίσκει κανείς υπέροχα γραπτά και σχέδια πλοίων που μαρτυρούν τους ναυτικούς που πέρασαν από το Lazaret. Όταν τα πλοία, τα ενετικά εμπορικά, που προέρχονταν από την Ανατολή έφτασαν στη Βενετία, τόσο τα εμπορεύματα όσο και τα πληρώματα παρέμεναν στο νησί για μια περίοδο περίπου 40 ημερών. Από εδώ προήλθε η λέξη καραντίνα».

Η διάσημη βενετσιάνικη μάσκα με το γιατρό της πανώλης μας μεταφέρει πίσω στην εποχή που δεν υπήρχε θεραπεία. Η Βενετία κανονικά αυτήν την εποχή του χρόνου θα κατακλυζόταν από χιλιάδες τουρίστες για το άνοιγμα της καρναβαλικής περιόδου.Ωστόσο φέτος παραμένει άδεια εξαιτίας της πανδημίας.

Tags
Back to top button