Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Ήταν άραγε το Άστρο της Βηθλεέμ ο Κομήτης του Χάλλεϋ;

Παρά τις μελέτες και τις έρευνες, οι οποίες έχουν γίνει μέχρι σήμερα για το Άστρο της Βηθλεέμ, που οδήγησε τους Τρεις Μάγους στο σημείο που γεννήθηκε ο Χριστός, η ταυτότητά του εξακολουθεί να καλύπτεται από μυστήριο.

Οι Αστρονόμοι διατύπωσαν την άποψη ότι το περίφημο Άστρο ήταν ή ένας κομήτης ή ένας λαμπρός μετεωρίτης ή ένας ασυνήθιστος σχηματισμός πλανητών.

Άλλωστε, η ακριβής ημερομηνία γέννησης του Ιησού ουδέποτε κατέστη δυνατόν να εξακριβωθεί. Οι ιστορικοί, όμως, και οι ερευνητές υπολόγιζαν ότι ο Θεάνθρωπος γεννήθηκε μεταξύ του 11 και του 4 π.Χ. Έτσι, το πρόβλημα της φύσεως του Άστρου παραμένει άλυτο.

Η ιστορία της Γεννήσεως και του Άστρου περιγράφεται σε λίγους στίχους του Δεύτερου Κεφαλαίου του κατά Ματθαίον Ευαγγελίου ως εξής:

«Ήρθαν Τρεις Μάγοι από την Ανατολή στην Ιερουσαλήμ και είπαν: Πού είναι Αυτός που γεννήθηκε Βασιλεύς των Ιουδαίων; Διότι είδαμε ένα Άστρο στην Ανατολή και ερχόμαστε για να Τον προσκυνήσουμε…

Τότε, ο Ηρώδης κάλεσε τους Τρεις Μάγους και τους ρώτησε πότε ακριβώς εμφανίστηκε το Άστρο και τους έστειλε στη Βηθλεέμ. Εκείνοι ξεκίνησαν και το Άστρο, που είχαν δει στην Ανατολή, προπορευόταν, μέχρις ότου σταμάτησε επάνω ακριβώς από το σημείο, όπου γεννήθηκε το Θείο Βρέφος. Όταν είδαν το Άστρο, αισθάνθηκαν ανείπωτη χαρά…»

Οι Αστρονόμοι, οι οποίοι προσπαθούσαν να δώσουν μια εξήγηση στο μοναδικό αυτό ουράνιο φαινόμενο, δεν περιορίζονταν στη σημασία της λέξης «Άστρο», όπως την αποδίδουμε σήμερα. Η λέξη «πλανήτης» σημαίνει «κινούμενο άστρο», ενώ η λέξη «νόβα» σημαίνει «νέο άστρο» και «κομήτης» σημαίνει «άστρο με ουρά». Επίσης, «μετεωρίτης» σημαίνει ένα άστρο που εκτοξεύεται στο Διάστημα.

Μερικοί επιστήμονες εξέφρασαν τη γνώμη ότι το Άστρο των Τριών Μάγων ίσως ήταν ο πλανήτης Αφροδίτη, αλλά οι Τρεις Μάγοι γνώριζαν ασφαλώς Αστρονομία, ώστε να θεωρείται απίθανο να ονόμασαν «Άστρο» έναν τόσο οικείο τους πλανήτη.

Η άποψη ότι το Άστρο της Βηθλεέμ πιθανώς να ήταν ένας εξαιρετικά λαμπρός μετεωρίτης, θεωρήθηκε επίσης ως απίθανο, καθώς η λάμψη των μετεωριτών δε διαρκεί περισσότερο από λίγα δευτερόλεπτα.

Μια άλλη υπόθεση, που διατυπώθηκε, ήταν ότι το Άστρο της Γέννησης του Θεανθρώπου ήταν ένας κομήτης. Όταν οι κομήτες του ηλιακού μας συστήματος πλησιάζουν προς τον Ήλιο, λαμβάνουν σημαντική λάμψη και αποκτούν φωτεινότατη ουρά. Οι κομήτες είναι ορατοί δια γυμνού οφθαλμού για λίγους μόνο μήνες. Οι αρχαίοι λαοί θεωρούσαν τους κομήτες ως οιωνούς σπουδαίων γεγονότων.

Μάλιστα, ο Δρ. Robert Shirley Richardson του Αστεροσκοπείου Griffith του Λος Άντζελες εξέφρασε την άποψη ότι το Άστρο της Βηθλεέμ πιθανώς να ήταν ο Κομήτης του Χάλλεϋ.

Η μελέτη των επανεμφανίσεων του Κομήτη του Χάλλεϋ αποδείκνυε ότι ο κομήτης αυτός προφανώς να εμφανίστηκε την εποχή ακριβώς και στο σημείο, που αναφερόταν στο Ευαγγέλιο. Από το 87 π.Χ. μέχρι το 1919 μ.Χ. ο Κομήτης του Χάλλεϋ είχε θεαθεί στον ουρανό 27 φορές. Βάσει των υπολογισμών του Αμερικανού Αστρονόμου, ήταν πολύ πιθανόν ο Κομήτης να είχε εμφανιστεί και το 11 π.Χ.

Εν τούτοις, μέχρι σήμερα μόνο υποθέσεις είναι δυνατόν να διατυπωθούν για το περίφημο Άστρο της Βηθλεέμ, το οποίο πάντοτε θα θερμαίνει τις καρδιές και θα εξάπτει τη φαντασία γενεών Χριστιανών.

Πάντως, ό,τι και να ήταν το Υπέρλαμπρο Άστρο, δεν υπάρχει καμιά ιστορική αμφιβολία ότι οδήγησε στη Φάτνη των Αλόγων, όχι μόνο τους Τρεις Σοφούς Μάγους της Ανατολής, αλλά και εκατομμύρια Χριστιανών, που εορτάζουν κάθε χρόνο τη Γέννηση του Σωτήρος της Ανθρωπότητας.

Η προσπάθεια των επιστημόνων να εξηγήσουν τη φύση και την προέλευσή του ίσως να μην επιτύχει, για έναν απλούστατο λόγο: το Άστρο της Βηθλεέμ υπήρξε και εξακολουθεί να υπάρχει στις ψυχές των ανθρώπων, όπου τα τηλεσκόπια των επιστημόνων είναι άχρηστα και όπου η Αγάπη μόνο είναι ικανή να εξηγήσει τα πάντα.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», στις 24/12/1961…

Tags
Back to top button