Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Auto - Moto

Είναι το αυτοκίνητό σας τεχνολογίας start-stop; - Πόσο καύσιμο γλυτώνετε;

Τα συστήματα start-stop έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια σε αρκετά αυτοκίνητα, όμως είναι τελικά τόσο οικονομικά όσο πιστεύατε.

Μία μελέτη που εκπονήθηκε από την Ένωση Μηχανολόγων Αυτοκινήτων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, καταρρίπτει τον αστικό μύθο που θέλει τα συστήματα start & stop να καταναλώνουν περισσότερο καύσιμο ώστε να θέσουν ξανά σε λειτουργία τον κινητήρα σε σχέση με εκείνο που εξοικονομούν αδρανοποιώντας το κινητήριο σύνολο για μερικά δευτερόλεπτα.

Για τις ανάγκες της έρευνας χρησιμοποιήθηκαν δύο πανομοιότυπα αυτοκίνητα τα οποία ήταν εφοδιασμένα με τον ίδιο κινητήρα βενζίνης χωρητικότητας 1,5 λίτρου. Και τα δύο αυτοκίνητα παρέμειναν στο ρελαντί για 90 λεπτά της ώρας, τόσο στη θέση Parking του αυτόματου κιβωτίου όσο και στη θέση Drive. Το πρώτο χρήσιμο αποτέλεσμα, λοιπόν, προκύπτει από την κατανάλωση καυσίμου κατά την παραμονή ενός κινητήρα στο ρελαντί για 90 λεπτά. Στην προκειμένη περίπτωση το τετρακύλινδρο σύνολο του 1,5 λίτρου κατανάλωσε 0,63 λίτρα βενζίνης/ώρα. Προφανώς η κατανάλωση θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη αν και η χωρητικότητα του κινητήρα ήταν μεγαλύτερη ή αν παράλληλα έθετε σε λειτουργία το σύστημα θέρμανσης ή κλιματισμού.

Το κρίσιμο στοιχείο προκύπτει από το καύσιμο το οποίο καταναλώνεται ώστε ο κινητήρας να τεθεί σε λειτουργία. Έτσι, οι ερευνητές επανέλαβαν τη διαδικασία της έναυσης έως ότου ο κινητήρας καταναλώσει την ποσότητα καυσίμου που υπό άλλες συνθήκες θα κατανάλωσε στο ρελαντί.

Διαιρώντας την ποσότητα του καυσίμου με τον αριθμό των εναύσεων του κινητήρα, οι Αμερικανοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι απαιτείται σχεδόν 1,2 ml ώστε ένα μοτέρ να τεθεί εκ νέου σε λειτουργία.

Μετά τις απαραίτητες πράξεις και αναγωγές, προκύπτει ότι απαιτούνται μόλις 7 δευτερόλεπτα ώστε η διακοπή της λειτουργίας ενός κινητήρα να αποδειχθεί αποδοτικότερη από τη λειτουργία του στο ρελαντί. Σε πραγματικές συνθήκες, τώρα, από τη σύγκριση ενός αυτοκινήτου με start&stop και ενός χωρίς το συγκεκριμένο σύστημα προέκυψε το συμπέρασμα ότι η εξοικονόμηση καυσίμου αγγίζει σε έντονη κυκλοφορία ακόμα και το 9%.

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα βιαστείτε να… καταδικάσετε την επιλογή των κατασκευαστών να τοποθετούν συστήματα start&stop στις προτάσεις τους, αναζητώντας τον διακόπτη απενεργοποίησής του, θυμηθείτε ότι με την αυτόματη αδρανοποίηση του κινητήρα δεν περιορίζεται μόνον το κόστος κίνησης αλλά και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα ενός αυτοκινήτου, μειώνοντας και μάλιστα σημαντικά τους εκλυόμενους ρύπους.

Tags
Back to top button