Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΙΣΤΟΡΙΑ

Είκοσι χρόνια από τη μοιραία πτήση του Falcon και το θάνατο του Γιάννου Κρανιδιώτη (φωτο)

20 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον θάνατο του Γιάννου Κρανιδιώτη. Στις 14 Σεπτεμβρίου 1999 ο Ελληνοκύπριος πολιτικός μαζί με το γιο του,υπηρεσιακούς παράγοντες και δημοσιογράφους, μετέβαινε στο Βουκουρέστι για τη Διαβαλκανική Διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών

Είκοσι λεπτά πριν από την προσγείωση, το αεροσκάφος υπέστη σφοδρές αναταράξεις και έχασε απότομα ύψος, πέφτοντας από τα 25.000 στα 5.000 πόδια.

Αποτέλεσμα ήταν να βρουν τραγικό θάνατο έξι από τους συνολικά 13 επιβαίνοντες που εκείνη την ώρα δεν ήταν δεμένοι στις θέσεις τους: Ο Γιάννος Κρανιδιώτης, ο γιος του, Νικόλας, οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Πανταζόπουλος (της ΕΡΤ) και Νίνα Ασημακοπούλου (της ΕΡΑ), ο συνοδός της φρουράς του, αστυνόμος Νίκος Ασημακόπουλος και ο μηχανικός του αεροσκάφους Μιχάλης Παπαδόπουλος.

Ο Γιάννος Κρανιδιώτης γεννήθηκε στη Λευκωσία. Από το 1976 ήταν μέλος του ΠΑΣΟΚ ενώ την περίοδο 1981-1984 διετέλεσε σύμβουλος του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου για το Κυπριακό.

Το 1997 ορίστηκε υφυπουργός Εξωτερικών. Τον Μάρτιο του 1999 το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ τον εξέλεξε μέλος της Κεντρικής του Επιτροπής, ενώ στις 19 Φεβρουαρίου του ίδιου έτους ανέλαβε αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, θέση που διατήρησε μέχρι το θάνατό του.

Το ΥΠΕΞ Ελλάδας για την απώλεια του Γιάννου Κρανιδιώτη 

Η διπλωματική παρακαταθήκη του Γιάννου Κρανιδιώτη συνεχίζει σήμερα, σε μια δύσκολη στιγμή για το Κυπριακό, να αποτελεί πηγή έμπνευσης για την ελληνική εξωτερική πολιτική, αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, σε ανακοίνωσή του για τα δεκαοκτώ χρόνια από τον θάνατο του Γιάννου Κρανιδιώτη.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ σημειώνει ότι ο Γιάννος Κρανιδιώτης υπήρξε μια ξεχωριστή προσωπικότητα του Ελληνισμού. Πρωτοπόρος και φορέας σύγχρονων ιδεών και αποφασιστικής πολιτικής, παρέμεινε προσηλωμένος στην προώθηση των συμφερόντων της Ελλάδας και της Κύπρου.

Παράλληλα, προσθέτει ότι υπήρξε εκ των εμπνευστών της ευρωπαϊκής πορείας της Κύπρου και συνέβαλε καθοριστικά στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Σήμερα, σε μία δύσκολη στιγμή για το Κυπριακό, η διπλωματική παρακαταθήκη του Γιάννου Κρανιδιώτη συνεχίζει να αποτελεί πηγή έμπνευσης για την ελληνική εξωτερική πολιτική», αναφέρει.

«Θα συνεχίσουμε σε στενή συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία να υπηρετούμε την πολιτική του για μία επανενωμένη Κύπρο, χωρίς στρατεύματα κατοχής και παρεμβατικά «δικαιώματα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Tags
Back to top button