Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν να προσπαθήσουν να μειώσουν τις εκπομπές μεθανίου που συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη κατά περίπου 1/3 έως το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας, αλλά και να ασκήσουν πιέσεις σε άλλες μεγάλες οικονομίες να συμμετάσχουν κι αυτές στην προσπάθεια, σύμφωνα με έγγραφα που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Το σύμφωνο Ουάσιγκτον και Βρυξελλών επετεύχθη την ώρα που οι δύο πλευρές επιδιώκουν να παροτρύνουν και άλλες μεγάλες οικονομίες να αναλάβουν δράση εν όψει της παγκόσμιας συνόδου κορυφής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής που θα πραγματοποιηθεί στη Γλασκώβη, στη Σκωτία, τον Νοέμβριο.
Η πρωτοβουλία αυτή θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη βιομηχανία ενέργειας αλλά και στους κλάδους γεωργίας και διαχείρισης αποβλήτων που ευθύνονται κατά κύριο λόγο για τις εκπομπές μεθανίου.
Σημειώνεται ότι οι εκπομπές μεθανίου, που αποτελούν τη μεγαλύτερη αιτία για την κλιματική αλλαγή μετά το διοξείδιο του άνθρακα, έχουν βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος καθώς οι κυβερνήσεις αναζητούν λύσεις για την επιβράδυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς, που είναι ο στόχος της συμφωνία για το κλίμα του Παρισιού.
Σε μια προσπάθεια να δώσουν το παράδειγμα, οι ΗΠΑ και η ΕΕ μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα πρόκειται να δεσμευτούν για την μείωση των εκπομπών μεθανίου που οφείλονται στην ανθρώπινη δραστηριότητα κατά τουλάχιστον 30% έως το 2030, σε σχέση με τα επίπεδα του 2020, σύμφωνα με το προσχέδιο του κειμένου δεσμεύσεων Ουάσιγκτον - Βρυξελλών που επικαλείται το Reuters.
"Η μικρή διάρκεια ζωής του μεθανίου στην ατμόσφαιρα σημαίνει ότι η ανάληψη δράσης τώρα μπορεί να μειώσει γρήγορα τον ρυθμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη", αναφέρεται στο προσχέδιο.
Ξεχωριστό έγγραφο που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρει περισσότερες από 20 χώρες τις οποίες ΗΠΑ και ΕΕ θα επιδιώξουν να εντάξουν στο σύμφωνο, στις οποίες περιλαμβάνονται ρυπογόνες χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία, η Βραζιλία και η Σαουδική Αραβία, καθώς και άλλες, όπως η Νορβηγία, το Κατάρ, η Βρετανία, η Νέα Ζηλανδία και η Νότια Αφρική.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα.
Η συμφωνία, πάντως, πιθανότατα θα ανακοινωθεί την Παρασκευή στο πλαίσιο της συνόδου ορισμένων από τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη όπου στόχος είναι να προωθηθούν οι στόχοι εν όψει της συνόδου κορυφής COP26 που θα πραγματοποιηθεί στη Γλασκόβη.