H κυβέρνηση της Χαβάης και πιο συγκριμένα αξιωματούχοι της Χονολουλού σχεδιάζουν να καταστρέψουν ένα δημοφιλές μονοπάτι πεζοπορίας και ένα δημοφιλές αξιοθέατο του που προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.
Αρχικά υποστηρίζουν ότι είναι πολύ επικίνδυνο και ότι η εισροή επισκεπτών είναι σε βάρος της τοπικής κοινότητας.
Το Δημοτικό Συμβούλιο της Χονολουλού στη Χαβάη, ψήφισε ομόφωνα την περασμένη Τετάρτη την κατάργηση των σκαλοπατιών Haiku ή «Stairway to Heaven» («Σκάλα προς τον Παράδεισο») και διέθεσε 1 εκατομμύριο δολάρια για να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο. Το επόμενο βήμα είναι ο δήμαρχος Rick Blangardi να εγκρίνει τον προϋπολογισμό της πόλης και να ολοκληρώσει την κίνηση καταστροφής του χώρου.
Σε ένα ψήφισμα, το συμβούλιο λέει ότι «καλεί τη Διοίκηση της Πόλης να αφαιρέσει τις Σκάλες Haiku και τις βοηθητικές δομές της, για να σταματήσει την καταπάτηση, να μειώσει τις διαταραχές στις τοπικές γειτονιές, να αυξήσει τη δημόσια ασφάλεια, να αφαιρέσει την πιθανή ευθύνη προς την Πόλη και να προστατεύσει το περιβάλλον».
Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έχτισε τις σκάλες το 1940 ως τρόπο παροχής πρόσβασης σε μια μυστική στρατιωτική ραδιοφωνική βάση που χρησιμοποιήθηκε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Όμως το Λιμενικό έκλεισε τις σκάλες το 1987 εξαιτίας της ανόδου των βανδαλισμών που προέκυψε αφού η περιοχή εμφανίστηκε σε ένα επεισόδιο του «Magnum P.I.» και οδήγησε σε εκτόξευση των επισκέψεων, που έφταναν έως και 200 επισκέπτες την ημέρα, σύμφωνα με το Civil Beat της Χονολουλού.
Όποιος ανεβαίνει τη σκάλα στη Χονολουλού, νομίζει ότι αγγίζει τον ουρανό
Παρ' όλα αυτά, το αξιοθέατο εξακολουθεί να φέρνει περίπου 4.000 επισκέπτες κάθε χρόνο, παρόλο που είναι παράνομο να ανεβαίνει κανείς και οι παραβάτες μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόστιμα 1.000 δολαρίων.
Η απότομη ανάβαση 2.480 ποδιών περιλαμβάνει 3.922 στενά σκαλοπάτια ενσωματωμένα στην οροσειρά Koolau του νησιού Oahu και επιτρέπει στους πεζοπόρους να αισθάνονται ότι το κεφάλι τους ακουμπάει κυριολεκτικά στα σύννεφα.
Μεταξύ 14 και 23 Μαρτίου του τρέχοντος έτους, το Αστυνομικό Τμήμα της Χονολουλού συνέλαβε έξι πεζοπόρους και εξέδωσε 93 αναφορές κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης με στόχο να σταματήσει τους επισκέπτες από την παράνομη ανάβαση, σύμφωνα με το Associated Press.
Παρά τις ανησυχίες για την ασφάλεια, ωστόσο, υπήρξε μόνο ένας τεκμηριωμένος θάνατος στις σκάλες – αυτός του τραγουδιστή και κωμικού Fritz Hasenpusch, ο οποίος υπέστη καρδιακή προσβολή κατά την αναρρίχηση το 2012.
Η αφαίρεση των σκαλοπατιών ήταν ένα επίμαχο θέμα εδώ και δεκαετίες, όπως διατυπώθηκε σε μια έκθεση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 2017 και 2019 από το Συμβούλιο Υδροδότησης της Χονολουλού, το οποίο κατείχε τις σκάλες μέχρι να τις παραδώσει στη διοίκηση της πόλης πέρυσι.
Όταν το Συμβούλιο Υδροδότησης είχε στην κατοχή του τις σκάλες, ξόδευε περίπου 250.000 δολάρια κάθε χρόνο σε υπηρεσίες ασφαλείας για να αποτρέψει την παράνομη είσοδο.
Το κόστος συντήρησης ήταν ένα βάρος επίσης για την υπηρεσία και, το 2016, ξόδεψε 23.000 δολάρια για να αφαιρέσει μια κούνια που ήταν παράνομα εγκατεστημένη κοντά στην κορυφή της σκάλας.
Όμως και το Αστυνομικό Τμήμα της Χονολουλού και η Πυροσβεστική είχαν έξοδα από τις επιχειρήσεις διάσωσης εξαιτίας της καταπάτησης, όπως γράφει η υπηρεσία στην έκθεσή της.
Η σκάλα της Χαβάης που οδηγεί στον παράδεισο
Στη δεκαετία του 1970, η αμερικανική ακτοφυλακή κατείχε τις σκάλες και επέτρεπε σε περίπου 75 επισκέπτες να επισκέπτονται το σημείο κάθε μέρα πριν το κλείσουν το 1987.
Οι σκάλες σχεδόν άνοιξαν για το κοινό το 2001, όταν ο τότε δήμαρχος Τζέρεμι Χάρις επένδυσε 875.000 δολάρια για να φτιάξει κατεστραμμένα τμήματα των σκαλοπατιών και να ανακαινίσει τμήματα για ασφαλή πρόσβαση στο κοινό. Το σχέδιο όμως δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.
Το αξιοθέατο έχει μια αφοσιωμένη βάση θαυμαστών που αγωνίζεται από το κλείσιμο του το 1987 για τον καθαρισμό και τη διατήρηση του χώρου.
Με το όνομα «Οι Φίλοι των Σκαλοπατιών Χάικου», η ομάδα διαμαρτυρήθηκε κατά της απόφασης του συμβουλίου, έξω από το Χονολουλού Χάλε, ένα τοπικό δημοτικό κτίριο, την προηγούμενη Τρίτη, σύμφωνα με τον τοπικό ειδησεογραφικό σταθμό KITV.
Ο πρόεδρος της οργάνωσης, Βέρνον Άντσελ, είπε στον σταθμό: «Το να χάσεις τις σκάλες θα ήταν καταστροφή. Αυτός είναι ένας ανεκτίμητος θησαυρός. Και δεν πρέπει να καταστραφούν. Αυτό θα ήταν μια τεράστια απώλεια για το Οάχου, την Πολιτεία του Οάχου, και συγκεκριμένα για τους κατοίκους στην πλευρά του Windward».
Ο Άντσελ έγραψε πρόσφατα μια δημοσίευση στο Honolulu Civil Beat υποστηρίζοντας για «διαχειριζόμενη πρόσβαση» στις σκάλες παρόμοια με το σχέδιο του πρώην δημάρχου Χάρις. Έγραψε ότι η απόφαση του συμβουλίου «αψηφά τη λογική» και εξηγεί ένα λεπτομερές σχέδιο που περιγράφει πώς οι σκάλες θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ξανά ως τουριστικό αξιοθέατο.