Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η Τουρκία «βυθίζεται»: Η τουρκική λίρα κατρακυλά – Τα συναλλαγματικά διαθέσιμα είναι υπό του μηδενός

Κύρια θέματα, Φάκελος Τουρκία • 22/04/2021 - 12:43
Η Τουρκία «βυθίζεται»: Η τουρκική λίρα κατρακυλά - Τα συναλλαγματικά διαθέσιμα είναι υπό του μηδενός

Η Άγκυρα θα αναγκαστεί να διαλέξει Δύση ή Ανατολή

Αρθρογράφος: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

Η οικονομική κατάσταση στην Τουρκία χειροτερεύει καθημερινά, καταγράφοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική ενώ τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα είναι ύψους περίπου 90 δισ. δολαρίων.

Αυτά είναι που διαθέτει η τουρκική κεντρική Τράπεζα. Για να γίνει κατανοητό τι σημαίνει το νούμερο αυτό, θα πούμε πως ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν παραδέχθηκε, χθες, πως οι Αρχές της γειτονικής χώρας δαπάνησαν 165 δισ. δολάρια από τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της διετίας 2019-2020.

Με οικονομικά του «μπακάλη» αυτό που μπορούμε να πούμε είναι πως τα τωρινά συναλλαγματικά της Τουρκίας αρκούν μόνο για ένα έτος εάν δεν αυξηθούν για να υπάρξει και συνέχεια, ν

Η Τουρκία χάνει και τις δύο πηγές συναλλάγματος

Για να αυξηθούν τα συναλλαγματικά της Τουρκίας υπάρχουν μόνο δύο τρόποι: Ο τουρισμός και οι εξαγωγές τουρκικών προϊόντων.

Μετά την αμερικανική ταξιδιωτική οδηγία ο τουρισμός της χώρας τείνει να γίνει είδος ανέκδοτου.

Όσο για τις εξαγωγές όλα θα εξαρτηθούν από το αν θα χειροτερέψουν οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις μετά την αναμενόμενη σύμφωνα με πληροφορίες αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον πρόεδρο Μπάιντεν.

Αν υπάρξει κλιμάκωση, που όλα αυτό δείχνουν, τότε οι Τούρκοι σε ΕΕ και ΗΠΑ θα δυσκολεύονται να εξάγουν ακόμα και… πινέζα.

Εν ολίγοις τα συναλλαγματικά των Τούρκων δεν αναμένεται να αυξηθούν παρά μόνο να μειωθούν για να υποστηρίξουν την τουρκική λίρα ώστε να μην καταντήσει χαρτί γενικής χρήσεως.

Οι τράπεζες είναι σε πολύ δύσκολη θέση

Για όσους γνωρίζουν τι έχει προηγηθεί την τελευταία διετία, οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου αναφέρονται χωρίς, όμως, προσφυγή στην ορθόδοξη πολιτική, δηλαδή στην αύξηση των επιτοκίων.

Προειδοποίησε μάλιστα πως οι Αρχές της γειτονικής χώρας ενδέχεται να καταφύγουν και πάλι σε αυτά τα διαθέσιμα «όταν χρειαστεί». Σε παρόμοιες δηλώσεις προέβη προ ημερών ο νέος διοικητής της κεντρικής τράπεζας Σαχάπ Καβτσιόγλου όταν τόνισε πως είναι πιθανόν να χρησιμοποιηθούν τα διαθέσιμα της Τουρκίας αν και όταν κριθεί αναγκαίο.

Η τουρκική λίρα γίνεται… απλό «χαρτί»

Την χειρότερη επίδοση μέσα στον Απρίλιο είχε σήμερα η τουρκική λίρα καθώς αυξήθηκαν οι ανησυχίες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Χθες, η λίρα υποχώρησε 1% μετά τη στήριξη από τον Ερντογάν της υψηλού κόστους πολιτικής πωλήσεων συναλλάγματος. Η ανορθόδοξη θέση του Ερντογάν, ότι τα υψηλά επιτόκια προκαλούν πληθωρισμό, έχει δημιουργήσει αμφιβολίες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Τουρκία και έχει προκαλέσει μεγάλες απώλειες για τη λίρα.

«Η νέα εξασθένιση της λίρας είναι εναρμονισμένη με τις ευρύτερες τάσεις στις αναδυόμενες αγορές τις τελευταίες ημέρες, αλλά κάθε υποτίμησή της είναι πάντοτε σημαντική, επειδή η συναλλαγματική ισοτιμία είναι καθοριστικό στοιχείο του υψηλού πληθωρισμού στην Τουρκία και κάθε φαινομενικά ανώδυνη κίνηση μπορεί να εκκινήσει ένα σπιράλ στην αγορά και να περιπλέξει τα πράγματα», δήλωσε αναλυτής της Commerzbank για τις αναδυόμενες αγορές.

Μεγάλες πωλήσεις σημειώθηκαν και στα τουρκικά κρατικά ομόλογα με νόμισμα αναφοράς το δολάριο καθώς ρεπορτάζ ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ πρόκειται να αναγνωρίσουν επίσημα ως γενοκτονία τη σφαγή των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει ένταση στις σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσιγκτον.

Την ίδια ώρα, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε δημοπρασία ανταλλαγής (swap auction) 20 τόνων χρυσού με λίρες.

Οι γεωπολιτικές εντάσεις που ακολούθησαν στη συνέχεια με την όξυνση στις σχέσεις της Τουρκίας με γειτονικές χώρες είχαν ως αποτέλεσμα να δεχθεί μεγάλο πλήγμα το νόμισμα της χώρας που στην τελευταία διετία έχει χάσει πάνω από το 50% της αξίας του.

Από την αρχή του 2020 και μέχρι τον Απρίλιο το σύνολο των διαθεσίμων της Τουρκίας, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και ο χρυσός της χώρας καθώς και τα συνάλλαγμα που διατηρούν οι εμπορικές τράπεζες της χώρας στα ταμεία της κεντρικής τράπεζας, μειώθηκε συνολικά κατά 15% .

Αυτή τη στιγμή υπολογίζονται συνολικά στα 89,3 δισ. δολάρια. Σε ό,τι αφορά, όμως, τα καθαρά συναλλαγματικά διαθέσιμα της Τουρκίας (χωρίς τον χρυσό και το συνάλλαγμα των εμπορικών τραπεζών), αυτά έχουν μειωθεί κατά περισσότερο από 75% και περιορίζονται στο μηδαμινό ύψος των 9,9 δισ. δολαρίων.

Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται, όμως, και το συνάλλαγμα ύψους 10 δισ. δολαρίων που έχει διασφαλίσει η χώρα από διμερείς συμφωνίες ανταλλαγής νομισμάτων που έχει συνάψει με συμμάχους της. Διεθνείς οικονομικοί αναλυτές όπως εκείνοι του Bloomberg τονίζουν πως αν από τα καθαρά διαθέσιμα της Τουρκίας αφαιρεθούν αυτά τα 10 δισ. δολάρια, τότε τα διαθέσιμά της υποχωρούν σε επίπεδα κάτω από το μηδέν.

Ας μην γελιόμαστε οι σημερινές οικονομίες είναι επιπέδου «Λιμνούπολης και Ντόναλντ Ντακ».Δεν υπάρχουν πραγματικά, ή μάλλον υπάρχουν επειδή αποδεχόμαστε ότι υπάρχουν.

Γι’αυτό κι όταν υπάρχει γεωπολιτική σύγκρουση, όλα αυτά παύουν να υφίστανται και η οικονομία μιας χώρας «εξαφανίζεται» μέσα σε μία ημέρα. Η ίδια αυτή χώρα σημειώνεται ότι λόγω του παρελθόντος είχε ενταχθεί στους G-20.

Όπως πάνε τα πράγματα, η χώρα αυτή, δηλαδή η Τουρκία, βρίσκεται σε σταυροδρόμια και τα «διπλά» της παιχνίδια λαμβάνουν τέλος.

Αν και η Τουρκία δεν ήθελε να ανήκει ούτε στην Δύση ούτε στην Ανατολή, απλά να «τρώει» και από τους δύο, τώρα αναγκαστικά θα κάνει μια επιλογή.

Αν μείνει ως έχει, του χρόνου δεν θα έχουν στην Τουρκία μαντίλι να κλάψουν.

Συνεπώς, ή θα παραμείνουν στην Δύση, πράγμα απευκταίο για τα ελληνικά συμφέροντα, ή θα προσχωρήσουν στην Ανατολή και θα πρέπει να αλλάξου ολοκληρωτικά οικονομικό σύστημα για να μην επηρεάζονται από τις δολαριακές κυρώσεις και από χτυπήματα των αγορών.

Γιατί στην Ανατολή δημιουργείται ένα νέο οικονομικό μπλόκ χωρίς δολάρια.

Φέτος θα είναι η χρονιά του τελειωτικού ξεκαθαρίσματος.

Οι εξελίξεις θα αρχίσουν να τρέχουν αν τελικώς οι ΗΠΑ αναγνωρίσουν την Γενοκτονία των Αρμενίων, κάτι που θέλει ο Μπάιντεν να το κάνει γιατί έτσι πιστεύει πως θα αποσπάσει και την Αρμενία από την ρωσική επιρροή.

Αυτό βέβαια είναι πιο περίπλοκο ζήτημα.

Tags
Back to top button