Τη θεωρία του περί της προελεύσεως του φυσικού δορυφόρου του πλανήτη μας διατύπωσε τον Νοέμβριο του 1961 ο Βούλγαρος αστρονόμος Nikolay Bonev, του Πανεπιστημίου της Σόφιας.
Σύμφωνα με τη θεωρία του Βούλγαρου επιστήμονα, η Σελήνη υπήρξε κάποτε ένας ανεξάρτητος πλανήτης, ο οποίος ακολουθούσε μια τροχιά γύρω από τον ‘Ήλιο, σε μικρή σχετικά απόσταση από τη Γη. Αιφνιδίως, όμως, σημειώθηκαν στη Σελήνη ηφαιστειακές εκρήξεις, οι οποίες εξαπέλυσαν τόσο μεγάλες ποσότητες λάβας και βράχων στο Διάστημα, ώστε η Σελήνη μεταβλήθηκε σε πύραυλο. Η εκτόξευση της λάβας έφερε τη Σελήνη σε νέα τροχιά εντός του μαγνητικού πεδίου της Γης και έτσι, κατέστη δορυφόρος του πλανήτη μας.
Πολλοί Αμερικανοί επιστήμονες πίστευαν, επίσης, ότι η Σελήνη υπήρξε κάποτε ανεξάρτητος πλανήτης. Ο Δρ. Harold Urey του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια υποστήριζε ότι η Σελήνη σχηματίστηκε από εκρήξεις της μάζας του Ήλιου, πολύ πριν τον σχηματισμό της Γης. Εν τούτοις, η θεωρία του Δρ. Bonev δεν γινόταν αποδεκτή από τους Αμερικανούς συναδέλφους του. Οι Αμερικανοί επιστήμονες δεν πίστευαν ότι υπήρξε ποτέ εποχή, κατά την οποία στο εσωτερικό της Σελήνης επικρατούσε τόσο υψηλή θερμοκρασία, ώστε να προκαλούσε ηφαιστειακές εκρήξεις.
Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», στις 14/11/1961…