Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Η πιθανότητα ύπαρξης ζωής στο εσωτερικό της Σελήνης…

Τον Μάιο του 1962, ο Δρ. Καρλ Σαγκάν του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια έκανε μία σειρά σημαντικών δηλώσεων σχετικών με το θέμα της ζωής σε άλλους πλανήτες.

Όπως είπε, η πιθανότητα ύπαρξης ζωής στο εσωτερικό της Σελήνης, αλλά και στους πλανήτες Δία, Κρόνο, Ουρανό και Ποσειδώνα ήταν υπαρκτή. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μεγαλύτερες πιθανότητες ύπαρξης ζωής υφίσταντο για τον Άρη. Η στερούμενη ατμόσφαιρας Σελήνη είχε απορριφθεί από πολλούς επιστήμονες, καθώς υποστήριζαν ότι ήταν αδύνατον για έναν οργανισμό να επιζήσει στην επιφάνειά της.

Σε ορισμένο όμως βάθος, κάτω από την επιφάνεια της Σελήνης, υπήρχαν ηπιότερες συνθήκες, όπως ανέφερε σε διάλεξή του ο Δρ. Σαγκάν. «Η πιθανότητα να διαβιούν ζώντες οργανισμοί στην επιφάνεια της Σελήνης είναι ίσως μικρή, αλλά όχι αδύνατη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η άποψη των επιστημόνων εκείνη την εποχή ήταν ότι οι πρώτοι ζωντανοί οργανισμοί στη Γη θα δημιουργήθηκαν σε μία εποχή κατά την οποία δεν υπήρχε οξυγόνο στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας, που κατακλυζόταν από υδρογόνο, μεθάνιο, αμμωνία και νερό.

Ο Δρ. Σαγκάν υποστήριζε ότι κατά πάσα πιθανότητα το πρωτόγονο περιβάλλον πολλών άλλων πλανητών είναι παρόμοιο με αυτό της Γης. «Επομένως, ζωή θα μπορεί να δημιουργηθεί σε αμέτρητους άλλους κόσμους στο ηλιακό μας σύστημα, καθώς επίσης και σε άλλα ηλιακά συστήματα», ανέφερε σε άλλο σημείο της διάλεξής του.

Ο πλανήτης Αφροδίτη φαίνεται εξαιρετικά θερμός, αποκλείοντας την πιθανότητα ύπαρξης ζωής. Δεδομένου όμως ότι στους πλανήτες Δία, Κρόνο, Ουρανό και Ποσειδώνα οι συνθήκες είναι παρόμοιες με εκείνες της πρωτόγονης ατμόσφαιρας της Γης, δεν θα έπρεπε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να εντοπιστούν ίχνη ζωής στους πλανήτες αυτούς, κατέληξε ο Δρ. Σαγκάν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι Αμερικανοί επιστήμονες είχαν ήδη διαπιστώσει ότι η Σελήνη περιβάλλεται από στρώμα υδρογόνου, ενώ Σοβιετικοί αστρονόμοι είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπήρχε οξυγόνο στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης, γεγονός που δικαιολογούσε την υπόθεση της ύπαρξης ζωής στον πλανήτη αυτό.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», στις 22/05/1962…

Tags
Back to top button